IJsland

IJsland klinkt alsof het er altijd heel koud is, maar in de zomer kan het er ook wel 25 graden worden. In de winter is het echter heel normaal als de temperatuur tot zo’n 35 graden onder 0 zakt. Geniet van dit vulkanische eiland in de Atlantische Oceaan en bezoek de warme bronnen, de ongerepte bergen en veelzijdig Reykjavik. Al onze tips lees je op ikbenopreis.nl!

Aanbieders vakantie naar IJsland

Tui logokras-logoPharos Reizen

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over IJsland

Algemeen

Hoofdstad: Reykjavik

Aantal inwoners:  340.000

Oppervlakte: 103.000 km2

Beste reistijd: mei tot en met september

Vliegtijd: 3 uur

Tijdsverschil: 1 uur

 

Klimaat

IJsland heeft een koud zeeklimaat. Ondanks de noordelijke ligging is het in de winter niet extreem koud aan de zuidwestelijke kust. Dat wordt veroorzaakt door het relatief warme water van de Golfstroom. Op het noordelijk gedeelte van het eiland en in de bergachtige gebieden kan het echter in de winter extreem koud worden met min 35 graden Celsius. In de zomer kan het in Reykjavik op een warme zomerdag wel eens 25 graden worden. Slechts eenmaal werd in de geschiedenis een temperatuur boven de 30 graden geregistreerd.

 

Over IJsland

IJsland ligt in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, net onder de poolcirkel. Het is het meest dunbevolkte land in Europa met iets meer dan gemiddeld 3 bewoners per km2. Het eiland is ontstaan door vulkanische activiteit in de oceaan. Nog steeds is het gebied geologisch gezien zeer actief en komen uitbarstingen regelmatig voor. IJsland was onbewoond totdat het in de 9e eeuw vanuit Noorwegen werd gekoloniseerd.

 

Hoofdstad van IJsland

Reykjavik is de hoofdstad van IJsland. De stad is zowel de meest westelijke als meest noordelijke hoofdstad die Europa kent. Momenteel woont meer dan 1/3 van de bevolking in de hoofdstad, te weten 130.000 mensen. Volgens de legende is Reykjavik gevestigd op het zuidwestelijke deel van het eiland vanwege een heidens ritueel. De Vikingen die het eiland ontdekten gooiden twee aan Thor gewijde balken overboord en vestigden een boerderij waar die terechtkwamen.