Ierland

Ierland is misschien wel een van de mooiste vakantiebestemmingen van Europa. De natuur hier is schitterend en ongerept. Bijzonder is bijvoorbeeld de Ring of Kerry, een adembenemend mooie autoroute. Natuurlijk kun je ook voor sportief kiezen en de fiets nemen. De klippen van Moher zijn ook een prachtige bestemming. En wat dacht je van het levendige Dublin? Lees snel al onze tips!

Aanbieders vakantie naar Ierland

Pharos ReizenTui logokras-logo

Meer bestemmingen in Europa

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Ierland

Algemeen

Hoofdstad: Dublin

Aantal inwoners: 5 miljoen

Oppervlakte: 70.000 km2

Beste reistijd: maart tot en met oktober

Vliegtijd: 1 uur

Tijdsverschil: 1 uur

 

Klimaat

De zee is de belangrijkste factor die het klimaat bepaalt in Ierland. De zomers zijn koel en de winters mild. Dat er zelden nachtvorst voorkomt heeft ook te maken met het relatief warme water van de Golfstroom. Dat Ierland zo groen is, komt logischerwijze door de vaak overvloedige regen, ook in de zomer. Echter het zuidoostelijk gedeelte wordt niet voor niets ook wel ‘the sunny South-east’ genoemd. Hier is de regen in de zomer beperkt.

Over het land

Ierland beslaat vrijwel het gehele eiland met uitzondering van het noordelijk gedeelte dat tot het Verenigd Koninkrijk behoort. Ierland kent een kust die vooral uit kliffen bestaat. Er zijn heuvels en laaggebergte, maar het grootste deel van het binnenland is relatief vlak. Dit gebied wordt doorsneden door veel rivieren, waaronder de Shannon. Gedurende een groot deel van de geschiedenis is Ierland bezet geweest door de Engelse buren. In 1921 werd het land na onafhankelijk na een lange strijd.

 

Hoofdstad van Ierland

Dublin wordt in het Iers aangeduid met Baile Atha Ckiath. De stad is in 988 gesticht door de Vikingen. Vandaag de dag is het de grootste stad in het land en wonen er in het grootstedelijk gebied meer dan een miljoen mensen. De naam Dublin komt ook uit het Iers, het is afgeleid van Dubh Linn, wat verwijst naar een donkere poel of zwart water. De stad is zowel een aartsbisdom van de Rooms-Katholieke kerk als van de Church of Ireland.