Menton

Menton ligt in het zuiden van Frankrijk. Het is de stad van de mimosa en het weer is er in de zomer heet en droog. Er zijn hier veel plantages van rozen en de stad is dan ook uitgegroeid tot een centrum van de parfums.

provence vakantie tips menton

Er zijn veel winkeltjes waar je kunt genieten van de heerlijke geuren van essentiële oliën. Maar door het mooie weer in Menton en de goede grond doen ook sinaasappel- en citroenbomen het hier uitstekend. In februari is er een heel bijzondere parade die gewijd is aan de citroen. In deze tijd wordt deze vrucht namelijk geoogst. Het hele jaar door kun je verder genieten van de prachtige parken en tuinen waar exotische tropische planten zich thuis voelen.

Een vakantiehuis of appartement huren in Menton is een mooie manier om te genieten van een vakantie in Frankrijk.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Bezienswaardigheden in Menton Frankrijk

De meeste bezienswaardigheden in Menton bevinden zich in het oude gedeelte van de stad. De kerk van Saint-Michel is in barokke stijl gebouwd. De binnenplaats is heel bijzonder omdat je hier mozaïeken van kiezels als versiering aantreft. Het interieur van de kerk is rijk met kostbare beelden en schilderijen en tijdens de vakantiemaanden zijn er regelmatig concerten te beluisteren. In de omgeving van de kerk is een aantal mooie gebouwen te bewonderen die ook in barokstijl zijn opgetrokken. Op de pleinen kan je genieten van een lekker wijntje op een gezellig terras.

Saint-Michel kerk menton

In het havengebied is een van de mooiste forten in Frankrijk bewaard gebleven. Je kan het zonder betaling bezoeken. Nabij het fort is er een museum met een mooie collectie van Matisse en Picasso.

menton frankrijk fort aan zee

Door het aangename klimaat in Menton is een dagje of een picknick in een van de parken een mooie manier om te genieten van het heerlijke weer in deze omgeving. Wat lekkers kopen is geen probleem, omdat er ook in de supermarkt een ruime keuze is in verse producten uit de regio.

De omgeving van Menton

Als jij een vakantiehuis of appartement hebt gehuurd in Menton, is dat een mooie uitvalbasis om ook de omgeving van de stad te gaan bewonderen. Je kunt er echter ook zeker een mooie camping vinden. Een dagje strand is een heerlijke manier om eens fijn te ontspannen en de weersverwachting is in Menton zeker in de zomer vrijwel iedere dag in orde. Maar er zijn ook excursies te maken in de omgeving omdat deze zeer bijzonder genoemd mag worden. Niet ver van Menton ligt Sainte Agnes. Het bergachtige pittoreske dorpje wordt tot de mooiste in Frankrijk gerekend en dat zegt toch wel iets in dit uitgestrekte land. Het symbool van het dorp is het oude Maginot Sainte Agnes fort. Het uitzicht dat je hier hebt, is beslist sensationeel te noemen. Sainte Agnes ligt op 800 meter hoogte en is daarmee een van de hoogste gelegen kustdorpen in Europa.

Sainte Agnes frankrijk menton

Lees ook: 11 kleurrijke steden in Frankrijk

Niet veel minder pittoresk maar beslist minder toeristisch is Saugre. Het dorp ligt in een afgelegen bergachtig gebied. Het historisch uiterlijk is volledig bewaard gebleven en het dorp is ontstaan rond een Franciscaans klooster uit 1633. Omdat het massatoerisme Saugre nog niet heeft bereikt kan je hier genieten van de rust en de stilte van een heerlijk bergdorp.

Excursies naar of nabij Menton

Weer in Menton

Wanneer je voor een vakantie in Menton in Frankrijk kiest, kun je over het algemeen op zonnig weer rekenen. Het mediterrane klimaat zorgt voor zo’n 3000 zonuren per jaar, wat gelijkstaat aan gemiddeld 8 zonuren per dag. De weersverwachting is in de zomermaanden vrijwel altijd goed: je kunt dan rekenen op een temperatuur van rond de 30 graden Celsius. In de winter is het echter wel grijzer en natter aan de Côte d’Azur. Koud wordt het er niet echt. Wel kun je te maken krijgen met de mistral, een koude, krachtige wind vanuit het noordwesten. Een mistral kan enkele dagen aanhouden.

Tui logointerhome logoairbnb logo

Trein naar Nice

De mooie stad Nice is de moeite van een dagtocht vanuit Menton zeker waard. De stad heeft een groot aantal bezienswaardigheden en is uiteraard mondain te noemen. Hier kan je heerlijk shoppen in de meer exclusieve winkels in de regio. Maar ook de supermarkt voor je gewone boodschappen is te vinden in het centrum van deze stad. Het mooist is Nice als de lichtjes aangaan. Het is dan ook aan te raden om in de avond terug te gaan met de trein van Nice naar Menton, als de talloze lichtjes van huizen, auto en cruiseschepen voor een bijzonder schouwspel zorgen.

Trein naar Nice

Maar de route van Menton naar Nice is ook legendarisch vanwege de schoonheid ervan. Men noemt deze wegen de Corniches. Langs de route vind je de mooiste uitzichten in Zuid-Frankrijk en de treinrit is ook een van de meest bijzondere in Europa. Maar je kan ook met de (huur)auto een corniche volgen. De meest spectaculaire is de Grand Corniche. De weg loopt langs de Romeinse Via Aurelia die is aangelegd in opdracht van keizer Augustinus om een uitbreiding van het Romeinse rijk in westelijke richting mogelijk te maken. De Grand Corniche is de meest bochtige en hoogstgelegen weg tussen Menton en Nice met een lengte van 30 kilometer. Als je wilt genieten van het uitzicht zijn er drie stops mogelijk. Reken dan op een reistijd van 3 uur.

Lees ook: Een leuke vakantie in de Côte d’Azur

Geschiedenis van Menton

Menton ligt dicht bij Italië dus een tochtje over de grens is altijd mogelijk. Het stadje heeft het bestaan te danken aan een rijke Genuese familie die hier in de 13 eeuw een fort liet bouwen. Het duurde tot de Franse Revolutie tot Menton door Frankrijk werd geannexeerd. In de Tweede Wereldoorlog was Menton een van de weinige Franse steden die werden bezet door de Italianen. Later werd deze rol overgenomen door de Duitsers toen Italië werd aangevallen door de geallieerden. In 1944 werd de stad bevrijd.

Geschiedenis van Menton

Vandaag de dag is Menton een belangrijk centrum voor toerisme vanwege de lange stranden en het bruisende nachtleven. De ligging in de nabijheid van Nice speelt ook een belangrijke rol in de populariteit van de stad.

Ontdek de mooiste plaatsen en regio's in Frankrijk