Gorges du Verdon

Indrukwekkend is een woord dat niet eens genoeg is om deze schitterende kloof te beschrijven in het zuidoosten van Frankrijk. Als je in de buurt op de camping staat of een vakantiehuis hebt gehuurd, moet je beslist een bezoek brengen aan dit wonder van de natuur.

gorges du verdon frankrijk

De rivier Verdon heeft in de loop van vele eeuwen deze kloof uitgesleten en inmiddels zijn de rotswanden op sommige plaatsen 700 meter hoog. De totale lengte van de Gorges du Verdon is 20 kilometer. Het is een mooie plaats voor wandeltochten maar je kan natuurlijk ook een kano huren om het water op te gaan. De omgeving biedt verder ook nog een aantal bezienswaardigheden, zoals het diepblauwe water van het meer van Saint-Croix. Veel Nederlanders kiezen voor een camping bij Gorges du Verdon. Vooral een kleine camping is hier populair, omdat de omgeving zoveel te bieden heeft. Maar je kunt er ook zeker een vakantiehuis vinden, vaak voorzien van zwembad.

Hoe kom je bij de Gorges du Verdon?

Veel Nederlanders kiezen voor de auto als ze het zuidoosten van Frankrijk bezoeken en de route daar naartoe is al een belevenis op zich. In het juiste seizoen staan hier de velden vol paarse lavendel in bloei. Deze vormen de grondstof voor die heerlijk geur die in de aromatherapie veelvuldig wordt gebruikt. Natuurlijk is de kans op files gedurende het hoogseizoen behoorlijk groot.

Je kan ook voor het vliegtuig kiezen. De meest logische luchthaven is dan Airport Nice omdat er gedurende de vakantieperiode meerdere vluchten per dag vanuit Nederland vertrekken naar de gewilde bestemming aan de Cote d’Azur. Vanaf het vliegveld van Nice is het ongeveer twee uur rijden naar de Gorges du Verdon.

Het openbaar vervoer in de omgeving is uitstekend en ook op die manier kan je redelijk snel op je bestemming komen. De meeste vakantiegangers kiezen voor een vakantiehuis of kleine camping bij Gorges du Verdon, maar ook hotels zijn er in alle prijsklassen in voldoende mate aanwezig.

Het weer bij Gorges du Verdon

Benieuwd naar het weer bij Gorges du Verdon? Het zuidoosten van Frankrijk kent een subtropisch klimaat. Dat betekent dat de lente al vroeg begint en de temperaturen ook in het begin van het jaar al aangenaam zijn. Gedurende de zomer is het meestal zonnig en in deze periode valt er zelden regen. De zomers zijn ook warm en dagelijks worden en wel waarden van boven de 30°C bereikt. Een accommodatie met zwembad is dus geen overbodige luxe tijdens je vakantie in deze streek. In de wintermaanden valt er meer regen en dalen de temperaturen. Maar vorst of sneeuw is zeldzaam in deze streek. Ook in de winter is er altijd wat te doen hier.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Boek direct jouw reis naar Gorges du Verdon met onze favoriete organisaties

Tui logo

Wat is er te doen bij de Gorges du Verdon?

Er lopen twee bijzondere wegen langs de kloof, de Routes des Crétes en de Cornichr Sublimel. Beide hebben een aantal sublieme uitkijkpunten waar je vanaf grote hoogte het blauwe water van de Verdon in razende vaart voorbij kan zien stromen. De meeste tips voor Gorges du Verdon en omgeving hebben dan ook met de natuur te maken.

Wat is er te doen bij de Gorges du Verdon

Als wandelen tot je favoriete activiteiten mag worden gerekend, zit je hier goed want er zijn een groot aantal wandelroutes waar je een nog betere indruk kan krijgen van de ontzagwekkende pracht van de natuur. De wandelroutes variëren van licht tot zwaar en zo is er voor ieder de juiste route. Niet alleen het uitzicht vanaf de rotsen naar beneden in sensationeel ook het omgekeerde is iets wat je mee moet maken.

gorges du verdon bergen frankrijk

Kanoën is een van de activiteiten die zeer populair zijn in het gebied. Je kan op diverse plaatsen een kano huren en dan tussen die immense rotspartijen door peddelen. Kijk goed op de kaart of laat je informeren over de stukken rivier waar het water te snel stroomt voor een kanotochtje.

kanoen in de gorges du verdon frankrijk

Lees ook: De 5 mooiste bezienswaardigheden van Frankrijk

Bezienswaardigheden in de buurt van Gorges du Verdon

Als je op de kaart kijkt zal je meteen het meer van Saint-Croix zien. Het water van dit meer heeft dezelfde diepblauwe kleur als de rivier Verdon. Hier zijn ook een aantal mooie wandelroutes uitgezet, maar je kan er ook heerlijk luieren en zonnebaden. Het meer is een ideale plaats voor watersport en tot de activiteiten die je hier kan verwachten behoort kanoën, kajakken en waterfietsen.

Bezienswaardigheden in de buurt van Gorges du Verdon

Wat te doen in de omgeving?

Er zijn prachtige dorpjes in de omgeving zoals Aiguines. Dit dorp ligt tussen de kloof en het meer wat op zich al mooie uitzichten oplevert, maar vanaf het befaamde kapelletje van Saint-Pierre kun je de mooiste foto’s van de omgeving maken. Als de lavendel op het plateau van Valensole in bloei staat, maakt dat een onvergetelijk indruk vanaf hier. Op een kwartiertje lopen van de kapel ligt het schitterende renaissance kasteel van Aiguines dat volledig is gerestaureerd.

Aiguines frankrijk

Weetjes over de regio van Gorges du Verdon

Ook de Fransen uit het noorden van het land komen hier graag met vakantie. Dat betekent dat in de periode dat in Frankrijk de vakantie op het hoogtepunt is, de accommodatie in de omgeving van Gorges du Verdon volgeboekt kan zijn. De Fransen zijn echter niet echt dol op kamperen zodat je ook in die tijd meestal nog wel een plaatsje op een kleine camping kan vinden.

Wist je dat lavendel maar een paar weken per jaar bloeit, maar de verschillende soorten een bloeitijd kennen tussen half juni en eind augustus? De oogst van de lavendel is zo belangrijk voor de streek dat er vrijwel overal feesten zijn om dit te vieren. Informeer ter plaatse om te kijken waar er een feest is tijdens jouw verblijf. Het is de moeite beslist waard. Lavendel wordt ook gewoon geserveerd in de Franse keuken, zowel voor de smaak als voor decoratie. Verras jouw gasten in Nederland ook eens met een takje lavendel op een toetje.

Fransen zijn er trots op hun taal en doen veel moeite om ‘vervuiling’ hiervan met buitenlandse woorden te voorkomen. De Academie Française is verantwoordelijk om toe te zien op de ontwikkeling van de taal. Maar ook dit instituut moet soms buigen voor de tijdgeest. En dat betekent dat je inmiddels ook in Frankrijk om een ‘burger’ kan vragen zonder boos te worden aangekeken.

Lees ook: Unieke vakantieplekken in Frankrijk

Ontdek de mooiste plaatsen en regio's in Frankrijk