Collioure

Ken jij Collioure al? Dit bijzondere Franse plaatse is beslist de moeite van een bezoek waard. Frankrijk blijft de meest populaire vakantiebestemming voor Nederlanders. Dat is niet verwonderlijk, omdat het land zoveel verschillende landschappen kent, zoals Languedoc-Roussillon. Dit gebied wordt samen met de Midi-Pyrénées ook aangeduid als Occitanië. Languedoc-Roussillon is de warmste streek in Frankrijk en vooral in de zomers kan het er erg heet worden.

collioure frankrijk

In de bergen, waar Collioure ligt, en aan zee zijn de temperaturen in het algemeen wat minder extreem. Als je op de kaart kijkt, dan zal het je opvallen dat Collioure op de grens van Frankrijk en Spanje ligt. Het is dan ook gedurende lange tijd omstreden geweest. Maar in de 17e eeuw werd het definitief onderdeel van Frankrijk.

Wat te doen in Collioure?

Wat te doen in CollioureIn de middeleeuwen was Collioure in Frankrijk een belangrijke havenplaats en maakte het onderdeel uit van het koninkrijk van Mallorca. De koning liet in het centrum van Collioure een imposant zomerpaleis bouwen dat je vandaag de dag kan bezichtigen. Ook wordt het strategisch belang van het dorp duidelijk door de 4 forten die er zijn gebouwd. Hoewel Collioure geen militair belang meer heeft, zijn er in een van de forten nog steeds mariniers gelegerd.

Als je op een camping verblijft in deze streek of er een vakantiehuisje hebt gehuurd, is een bezoek aan Collioure eigenlijk een must. Dwalend door de smalle straatjes in de warmte van de zomer is het niet moeilijk om je even in een tijd te wanen die beslist minder stressvol was als de onze. Het zal je ook dan beslist niet verbazen dat Collioure regelmatig in de top te vinden is als er een ranglijst wordt gemaakt van mooiste dorpen in Frankrijk.

Lees ook: De zeven mooiste dorpjes van Frankrijk

Wijn uit Collioure

Wijn uit CollioureDe Languedoc-Roussillon is een bekend wijngebied. In de streek rond Collioure in Frankrijk wordt een van de beste wijnen van Frankrijk geproduceerd die ook Collioure wordt genoemd. De oogst levert vooral druiven op voor rode wijn, maar ook voor de liefhebbers van witte wijn of rosé is er een een echte Collioure te krijgen. De wijn heeft sinds 1971 het meest prestigieuze keurmerk dat Frankrijk kent: AOC-AOP. De kenners zeggen dat de bijzondere smaak van de wijn uit deze omgeving een combinatie is van de bergen, zee en zon. Maar je kan zelf natuurlijk dat gaan proeven. Ook op de markt zal je wijn aantreffen die uit Collioure stamt maar onder minder strenge voorwaarden is geproduceerd en daarom erg voordelig is.

Boek direct jouw reis naar Collioure met onze favoriete organisaties

Tui logointerhome logo

De omgeving van Collioure

1. Kastelen van de Katharen

Kastelen van de KatharenDe Languedoc was vroeger het domein van de Katharen. De Katharen waren christenen maar sommige van hun denkbeelden werden door de Roons-Katholieke kerk als ketters beschouwd. Ter bescherming tegen de bloedige vervolging bouwden de Katharen vooral in bergachtig gebied sterke vestingen. Het mocht niet baten en de Katharen werden gedood of bekeerd tijdens een door de paus uitgeroepen kruistocht. Vooral Carcassonne is een schitterend voorbeeld uit die tijd

2. Viaduc de Millau

Viaduc de MillauIedereen heeft op tv al wel eens de beelden gezien van deze brug, die de hoogste ter wereld is. Het viaduct overspant de rivier de Tarn en is 342 hoog. Op de brug zijn diverse uitkijkpunten gemaakt zodat je tijdens een rit de mogelijkheid hebt om even te stoppen om van het uitzicht te genieten of dit vast te leggen op foto.

3. Nationaal Park Cévennes

Nationaal Park CévennesAls je van wandelen en de natuur houdt, moet je beslist een bezoek brengen aan dit park. Er zijn maar liefst 2,300 plantensoorten en 2.400 diersoorten geteld en daarmee is het gebied een topper waar het biodiversiteit betreft. Er zijn diverse wandelroutes door het park die een totale lengte hebben van meer dan 600 kilometer. Het landschap is indrukwekkend met ravijnen, rivieren, bossen en ravijnen. Vergeet niet een paar stevige wandelschoenen aan te trekken als je hier op pad gaat.

4. Nimes en Montpellier

MontpellierDeze twee steden zijn de bekendste in het gebied. Je kan er genieten van alles wat je verwacht van een grote stad: shoppen, lekker eten en wandelen. Beide steden hebben een indrukwekkende lijst aan bezienswaardigheden in het oude centrum. Al in de Romeinse tijd werden hier tempels en andere grote bouwwerken neergezet. Het amfitheater van Nimes is geïnspireerd door het Colosseum van Rome en bood destijds plaats aan het enorme aantal van 24.000 bezoekers. Net als in Rome vonden in deze arena gevechten plaats tussen gladiatoren en werden er openbare executies uitgevoerd.

Lees ook: Montpellier, een gezellige studentenstad in Zuid-Frankrijk

5. Gorges du Tarn

Gorges du TarnDe rivier de Tarn heeft in de loop der jaren deze gigantische kloof uitgesleten waarvan de wanden soms wel 500 meter hoog zijn. Het landschap is indrukwekkend zowel vanaf de rivier als de rotsen. Er loopt een autoweg langs de gehele lengte van de kloof. Maar wandeken of fietsen is uiteraard ook een optie. Een tocht per kano zal beslist voor herinneringen zorgen die je nooit meer vergeet. Langs de rivier vind je mooie kastelen en pittoreske dorpen.

Weer in Collioure

Collioure ligt in Frankrijk in het mooie Occitanië. Maar deze streek is niet alleen mooi, ook warm! In de zomermaanden kun je rekenen op zonnig weer in Collioure, met temperaturen rond de 30 graden Celsius. De temperatuur in de winter ligt rond de 15 graden Celsius. Natuurlijk kan het ook wel wat kouder worden, maar het gemiddelde komt eigenlijk nooit onder de 4 graden Celsius uit. Bovendien is het aantal zonuren voor Occitanië hoog.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Ontdek de mooiste plaatsen en regio's in Frankrijk