Castellane

Castellane in Frankrijk is een leuk stadje om te bezoeken tijdens je vakantie in deze regio. Er zijn meerdere bezienswaardigheden in het plaatsje en er is een mooie wandelroute die je alle bijzonderheden toont. In de nabije omgeving ligt de ontzagwekkende Gorges de Verdon, die beslist een uitje waard is. Castellane is een mooie uitvalsbasis om de streek te verkennen maar ook gewoon om de genieten van een ontspannen vakantie op de camping of in een vakantiepark. De meeste campings in de buurt hebben goede voorzieningen waaronder vaak een zwembad en een supermarkt.

castellane frankrijk

De geschiedenis van Castellane

Volgens de geschriften woonden er in de 9e eeuw exact 84 mensen in de nederzetting die Castellane zou gaan heten. Het is best bijzonder dat er zulke detailinformatie bewaard is gebleven over deze tijd. De keuze voor deze plaats lag voor de hand omdat de hoge rots bescherming bood tegen aanvallen van Saracenen. Dit waren beruchte rovers die zich aan de Cote d’Azur hadden gevestigd en pas in het jaar 1000 definitief werden verjaagd. In de 13e eeuw waren het de Graven van de Provence die het stadje overnamen. Zij lieten er extra verdedigingswerken bouwen. Het ging niet altijd voorspoedig in Castellane in de Middeleeuwen. Het plaatsje werd getroffen door een overstroming van de rivier Verdon en bleef ook niet gespaard voor de pest.

Hoe kom je in Castellane?

Met de auto naar Zuid-Frankrijk is nog steeds de keuze die de meeste vakantiegangers maken als ze naar een camping of vakantiepark gaan. Het vliegtuig is zeker in de drukste tijd van het jaar een optie om de files te ontlopen. In het zuiden kan je dan kiezen voor Nice, Marseille of Toulon. Alle drie de vliegvelden kennen ook veel drukte van buitenlandse toeristen. Het openbaar vervoer is uitstekend geregeld vanaf de vliegvelden. Zo ben je vanaf Nice bijvoorbeeld al in zo’n 2 uur in Castellane.

Het weer in Castellane

De weersverwachting in de zomer voor Castellane en omgeving is vrijwel iedere dag hetzelfde: zonnig en warm. Het klimaat is subtropisch en dat houdt in dat de zomers droog en warm zijn. Eigenlijk kan je iedere dag wel verwachten dat de temperatuur op zal lopen tot boven de 30°C en dat is natuurlijk echt vakantieweer. De winters in het gebied zijn mild maar in die periode valt de meeste regen. Als je dan je vakantie viert in Castellane in Frankrijk is het wel verstandig om de weersverwachting in de gaten te houden. Zodra het lente wordt, kan je rekenen op relatief goed weer in Castellane, met prettige temperaturen en weinig regen.

Boek direct jouw reis naar Castellane met onze favoriete organisaties

Tui logo

Eten en drinken in Castellane

In de Provence houden ze van lekker eten en dan mag er ook een glaasje rosé bij. Het prachtige weer in de zomer houdt in dat je fijn buiten kan eten en op een terrasje kan je je dan laten verrassen door de specialiteiten van de streek. De basis voor iedere maaltijd vormt brood, wijn en olijven, maar de volgende gerechten moet je hier een keer proberen.

Bouillabaisse castellane frankrijk

Bouillabaisse is de bekende vissoep uit de streek, die kan overal net iets anders smaken door de gebruikte vissoorten en kruiden. Vis en schaal- en schelpdieren maken sowieso een groot deel uit van het menu en in de meeste restaurants kan je dan voor de vangst van de dag kiezen.

Honing is een lekkernij in de Provence en die kan je proeven op taartjes maar ook op een stokbrood bij het ontbijt. Lavendelhoning vind je hier overal maar je kan ook eens proeven wat bijen maken van tijm of acacia.

Wat is er te doen in Castellane?

In Castellane moet je beslist gaan genieten van het uitzicht over het stadje en de Gorges du Verdon en dat plaatje moet je je beslist niet laten ontgaan. Het uitzicht is op het eindpunt van een wandelroute van 25 minuten door het plaatsje. Op die route vind je ook een prachtige kapel en kan je genieten van de leuke smalle middeleeuwse straatjes. Als het hartje zomer is, kan je deze wandeling het beste in de ochtend doen als de temperatuur nog aangenaam koel is in verhouding tot de middag. Een terrasje en een lekker koud drankje is meer geschikt voor de zomermiddag is Castellane. En wil je nog boodschappen doen, dan is er een supermarkt en daarnaast nog een aantal leuke kleine winkels in de stad.
castellane frankrijk wat te doen

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Wat te doen in de omgeving?

De meest bekende bezienswaardigheid in de nabije omgeving is uiteraard de Gorges du Verdon. Deze wordt ook wel de Grand Canyon van de Provence genoemd en niet zonder reden. In de loop der tijd heeft de rivier Verdon een enorme kloof uitgesleten in de rotsen. De lengte van de kloof is 20 kilometer en op sommige plekken zijn de rotswanden 700 meter hoog. Er lopen twee wegen langs de kloof en er zijn meerdere wandelroutes. Maar de diepblauwe rivier is niet alleen van grote hoogte spectaculair. Je kan de Verdon ook van dichtbij gaan bekijken door een kano te huren. Let dan wel goed op de instructies. Op sommige plaatsen verandert de schijnbaar kalme blauwe rivier in een woeste witte watermassa. Castellane ligt bijna aan de rivier en je hoeft er dan ook niet ver voor te reizen.

Lees ook: De 5 mooiste plekken van Frankrijk

castellane frankrijk omgeving gorges du verdon

In de Provence wil je de lavendelvelden op de foto zetten. Dat gaat beslist wel lukken omdat er meerdere soorten zijn, zodat de bloei van 3 weken over de hele zomer wordt verspreid. Als de oogst klaar is, vormt dit in het dorp in de omgeving aanleiding voor een feest. Hoewel de lavendel vooral is bedoeld voor de aromatherapie wordt die ook in een aantal regionale gerechten gebruikt.

castellane frankrijk aan rivier bloemen

Weetjes over de omgeving van Castellane

De Cote d’Azur is niet ver weg en daar wil je natuurlijk zien en gezien worden. Vele Amerikaanse en Europese celebs hebben hier een vakantiehuis en je kan dus zo maar oog in ook komen te staan met een echte ster. Maar ook de ‘normale’ bezoekers komen in grote aantallen hier naartoe. De blauwe kust wordt ieder jaar door 11 miljoen mensen bezocht waaronder 1,5 miljoen Amerikanen en Chinezen. Er wonen in dit gebied 5 miljoen mensen waarvan de meeste in Nice en Toulon, steden met veel historie.

Ontdek de mooiste plaatsen en regio's in Frankrijk

0