Annecy

Annecy is een prachtige oude stad aan het meer van Annecy. Al sinds de oudheid wonen hier mensen vanwege de grote voordelen die de streek te bieden heeft. Het meer van Annecy is visrijk en de hoger gelegen delen bieden bescherming en geven een goed zicht op mogelijke vijanden. In de middeleeuwen bouwden de graven van Genève hier een kasteel en aan de voet van de heuvels ontstond de stad. De lijn van de adelijke heren stierf uit en Annecy werd de hoofdstad van het graafschap Savoie. Pas tijdens de Franse revolutie werd Savoie door Frankrijk veroverd.

annecy frankrijk

Hoe kom je in Annecy?

De Haute-Savoie ligt in het zuid-oosten van Frankrijk tegen de grens van Zwitserland. In het hoogseizoen loop je het risico van vertraging door het vakantieverkeer. Het dichtstbijzijnde vliegveld is Chambéry-Savoie Airport. Dit kleine internationale vliegveld wordt onder meer door Transavia gebruikt voor vakantievluchten naar de regio.

Camping of vakantiehuis in Annecy?

In de omgeving van Annecy vind je vele mogelijkheden om te kamperen. Vooral aan de oevers van het meer van Annecy zijn er campings waar vrijwel altijd ook Nederlanders te vinden zijn. Ongeveer 1 van de 5 toeristen die ervoor kiezen om te kamperen in deze streek komt uit ons land. Vakantiehuizen met of zonder zwembad zijn ook beschikbaar langs de oevers van het meer en in de heuvels. Ongeacht of je kiest voor een camping of een vakantiehuis is een zwembad in de buurt zeker een prettige aanvulling omdat de temperaturen in de zomer behoorlijk kunnen oplopen.

Pak een exclusieve korting als lezer van Ik ben op reis!

airbnb-button-ikbenopreis-DEF3booking-button-ikbenopreis-DEF

Weer en klimaat in Annecy

In Annecy wordt het klimaat duidelijk beïnvloed door het hooggebergte in de omgeving. Het meer heeft slechts een beperkte invloed op het weer in de stad. Annecy kent een gematigd landklimaat en dat houdt in dan het in de zomermaanden aangenaam warm kan worden. Gemiddeld moet je erop rekenen dat de temperatuur dan rond de 30°C ligt. Uitschieters zijn ook mogelijk en dan loopt het kwik al snel naar 40°C . Op dat soort dagen in het meer een heerlijke manier om wat af te koelen. Bezoek je Annecy in de winter dan is het mogelijk dat het gedurende je hele bezoek zal vriezen. In sommige maanden komt de temperatuur niet boven de 0° C. De droogste maand in de stad is juli, de meeste regen kan je gemiddeld in oktober verwachten.

Wat te doen in Annecy?

Er zijn een aantal bezienswaardigheden die je beslist niet mag missen. De stad is geschikt voor een City-trip maar je kunt er ook probleemloos meerdere dagen doorbrengen zonder je te vervelen. We hebben een aantal bezienswaardigheden op een rij gezet:

1. Meer van Annecy

meer van annecyAlle watersport-activiteiten zijn mogelijk op dit uitgestrekte meer. Het meer is behoorlijk diep en wordt gevoed met smeltwater uit de Alpen. In de zomermaanden is de watertemperatuur ongeveer 20°C. Het bijzondere van het meer is dat het omgeven wordt door hoge bergen.

2. Kasteel van Annecy

kasteel van annecyHet kasteel stamt oorspronkelijk uit de 12e eeuw maar is sindsdien meerdere keren uitgebreid en verbouwd. In de 17e eeuw werd het kasteel verlaten na meerdere branden. In de 20e eeuw is het aangekocht door de stad. Je kunt het kasteel dagelijks bezoeken en er zijn nu meerdere musea in gevestigd.

3. Pont des Amours

Pont des AmoursDeze brug van de liefde is een van de mooiste van de vele bruggen die Annecy rijk is. Het vormt de verbinding tussen Jardin de l’Europe en de Paquier. Volgens de overlevering kwamen geliefden hier vroeger om te genieten van het uitzicht op het meer. En nog belangrijker was dat een kus op de brug de geliefden voor altijd met elkaar zou verbinden. Als je romantisch bent aangelegd, is het ook vandaag de dag nog een poging waard.

Lees ook: Romantische vakantie in Europa: 10 ideeën

4. Jardin de l’Europe

Jardin de l’Europe annecyDe tuinen dateren uit de 19e eeuw. Sommige bomen hebben ook een respectabele leeftijd bereikt inmiddels. De waterpartijen zijn beslist de moeite waard. Als de zomer op het heetst is, komen de inwoners van Annecy de schaduw van de oude bomen opzoeken. In de zomermaanden bruist het hier van de activiteiten. Een ijsje kopen voor de jonge vakantiegangers is ook mogelijk.

5. Kathedraal Saint Pierre

Saint Pierre kathedraal annecyDeze kathedraal is gebouwd in de 16e eeuw in barokstijl. Het interieur is sober en dat verhoogt de plechtige sfeer. Het plafond is in tegenstelling tot de rest van de kerk rijkelijk versierd. Tijdens de revolutie diende de kathedraal tijdelijk als tempel van de rede. Verlichte denkers als Voltaire en Roussau gaven er redevoeringen.

Boek direct jouw reis naar Annecy met onze favoriete organisaties

Tui logointerhome logo

Wat is er te doen in de omgeving van Annecy?

De Haute-Savoie heeft een prachtige natuur te bieden en de hoogste berg van West-Europa vormt een bezienswaardigheid op zich: Mont Blanc. Je kunt in de omgeving van Annecy heerlijke wandelingen maken, maar het gebied wordt ook steeds populairder voor mountainbikers.  De natuur is op zijn mooist in de omgeving van Les Gets, Morzine en Avoriaz. Als je van het weergaloze uitzicht wilt genieten, hoef je geen bergbeklimmer te zijn. Er zijn ook vele kabelbanen die je naar uitkijkpunten kunnen brengen die je het mooiste laten zien van deze prachtige streek. Een bijzondere ervaring is ook een bezoek aan de Gorges du Fier. Hier stroomt het water met een ongelooflijke snelheid langs de bergwanden.Gorges du Fier annecy

Lees ook: 11 kleurrijke steden in Frankrijk

Tips en bijzonderheden

Hoewel in de zomer de meeste dagen zonnig en droog zijn, is het verstandig om de weersverwachting in de gaten te houden. Door de hoge bergen in het gebied is een weeromslag erg snel mogelijk. Ga je in de winter de bergen in dan is het zelfs een must om de weersverwachting in de gaten te houden zodat je niet overvallen wordt door een sneeuwstorm. De gezondheidszorg is goed evenals in de rest van Frankrijk en je vindt overal medische posten, apotheken en tandartsen. Als je onverhoopt spoedeisende hulp nodig hebt, is het mogelijk dat deze kosten niet volledig worden gedekt door een basisverzekering van je ziektekostenverzekering. Een goede reisverzekering is dan ook een van de betere tips die we je kunnen geven als je op vakantie gaat in Frankrijk.

Ontdek de mooiste plaatsen en regio's in Frankrijk