Denemarken

Denemarken heeft een vergelijkbaar klimaat met Nederland, maar dat is geen reden om dit land over te slaan. Het is prachtig en je zal er zeker je ogen uitkijken. Maak eens een treinreis door het schitterende landschap en ontdek de kleine steden die aangesloten zijn op het spoor. Of ga van de gebaande paden af en trek op de fiets of lopend het land in. Voor actieve vakantiegangers is er van alles te beleven. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een meer relaxte citytrip door Kopenhagen of zelfs voor een eilandvakantie.

Aanbieders vakantie naar Denemarken

Tui logokras-logoPharos Reizen

Europa Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Europa

Meer informatie over Denemarken

Algemeen

Hoofdstad: Kopenhagen

Aantal inwoners: 6 miljoen

Oppervlakte: 43.000 km2

Beste reistijd: maart tot en met oktober

Vliegtijd: 1 uur

Tijdsverschil: 0 uur

 

Klimaat

Denemarken is omringd door de zee en heeft een vergelijkbaar klimaat als dat van Nederland. De zomers zijn koel en de winters zacht en nat. In de zomer zal de temperatuur zelden boven de 25 graden Celsius komen. In de winter kan het soms streng vriezer en af te toe bevriest zelfs het Kattegat. Ga je naar Groenland, dan zijn de temperaturen daar in juni en juli redelijk. In juli en augustus is het daar regenachtig.

Over het land

Denemarken ligt in het noorden van Europa en wordt met Noorwegen, Zweden en Finland ook wel Scandinavië genoemd. Tot het koninkrijk Denemarken behoren ook Groenland en de Faeröer eilanden. Het schiereiland Jutland heeft de grootste oppervlakte en er zijn talloze grote en kleine eilanden. Samen met Noorwegen en Zweden vormde Denemarken een machtige staat door de strategische ligging aan de Oostzee. In de 16e eeuw verliet Zweden de unie en de band met Noorwegen werd in de 19e eeuw verbroken.

 

Hoofdstad van Denemarken

Kopenhagen is de grootste stad in het land en in het verstedelijkt gebied erom heen woont bijna een vijfde deel van alle Denen. De stad ligt aan de Sont met aan de overzijde de Zweedse stad Malmö. De brug die beide steden sinds 2000 verbindt, is een bezienswaardigheid geworden. Kopenhagen is een oude stad, die omstreeks het jaar 1000 werd gesticht door Knut de Grote. In 1167 werd een burcht gebouwd op de plaats waar later Christiansborg zou komen.