Borneo

Borneo heeft niet alleen een exotische klank, het is het ook. Dit schitterende eiland heeft al vele harten veroverd. Het is het derde eiland ter wereld in grootte. Dat is natuurlijk beslist indrukwekkend te noemen. Je bent er dan ook niet zomaar uitgekeken. Neem de tijd en ontdek dit bijzondere eiland!

Top Reisorganisaties naar Borneo

logo djoserLogo Asiadirectfox_vakanties-315x236kras-logoSawadee

Meer bestemmingen in Azië

Borneo Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Azië

Meer informatie over Afrika

Algemeen

Grootste stad: Samarinda

Aantal inwoners: 19 miljoen

Oppervlakte: 743.000 km2

Beste reistijd: juni tot en met september

Vliegtijd: 15 uur

Tijdsverschil: 9 uur

 

Klimaat

Het klimaat op Borneo is tropisch, dat houdt in dat de temperaturen het gehele jaar hoog zijn evenals de vochtigheid. Van november tot maart heerst de noordoostmoesson. De zuidoostmoesson zorgt voor overvloedige regen in de maanden mei tot september. Overdag liggen de temperaturen gedurende het gehele jaar regelmatig ver boven de 30 graden Celsius. De vaak extreme vochtigheid zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur nog hoger kan uitvallen. Het eiland dankt de prachtige natuur aan de grote hoeveelheid regenval.

 

Geografie

Borneo is het op twee na grootste eiland ter wereld. Het eiland is verdeeld tussen Indonesië en Maleisië. Op het eiland ligt ook de kleine onafhankelijke staat Brunei. Borneo bestond vroeger bijna geheel uit tropisch regenwoud, dat als het oudste ter wereld wordt beschouwd. Sinds de jaren 60 van de vorige eeuw is het in een onvoorstelbaar tempo gekapt. Inmiddels is 80% verdwenen om plaats te maken voor landbouwgrond. Het resterende gedeelte heeft een vaak unieke flora en fauna te bieden.

 

Grootste stad van Borneo

De grootste stad op het eiland heet Samarinda en ligt in de provincie Oost-Kalimantan. Het aantal inwoners is ongeveer 320.000, relatief weinig voor een grote stad in het verre oosten. Deze plaats is in 1730 gesticht als een handelspost. De ligging aan grootste rivier op het eiland zorgde ervoor dat ook zeewaardige schepen in de 18e eeuw Samarinda konden aandoen.