Zambia

Het mooie Zambia heeft een subtropisch klimaat. Dat betekent weliswaar een regenseizoen, maar ook een paar heel mooie maanden. Bezoek de hoofdstad Lusaka en bewonder de bezienswaardigheden of trek de ongerepte natuur in!

Top Reisorganisaties naar Zambia

Sawadeelogo djoserBaobab logofox_vakanties-315x236logo koningaap

Afrika Reisexperts

Storytellers die je veel kunnen vertellen over Afrika

Meer informatie over Zambia

Algemeen

Hoofdstad: Lusaka

Aantal inwoners: 16 miljoen

Oppervlakte: 750.000 km2

Beste reistijd: mei tot oktober

Vliegtijd: 11 uur

Tijdsverschil: 2 uur

 

Klimaat

Het klimaat van Zambia wordt subtropisch genoemd. Er zijn regionale verschillen waar in bepaalde streken het klimaat ook eerder tropisch valt te noemen. In het land is er een regenseizoen van november tot en met april. Het droge seizoen loopt van mei tot en met oktober. In het droge seizoen kunnen de temperaturen overdag gemakkelijk oplopen tot boven de 35 graden Celsius. In hoger gelegen gebieden kan het aanmerkelijk koeler zijn en kunnen in de nacht temperaturen tegen de 0 graden voorkomen.

 

 

Geschiedenis

Zambia werd vroeger aangeduid als Noord-Rhodesië. Het land ligt in het zuiden van Afrika. De koperindustrie heeft voor ontwikkeling van hef gebied gezorgd. De eerste bewoners van dit gebied waren waarschijnlijk Pygmeeën. In Zambia heeft de slavenhandel in de 18e en 19e eeuw voor onnoemlijk leed gezorgd. Grote delen van de bevolking werden verscheept naar Amerika. In de laat 19e eeuw werd het gebied een Britse kolonie. In 1964 verklaarde het land zich na een lange strijd onafhankelijk.

 

Hoofdstad

Lusaka is de hoofdstad van Zambia. De stad ligt centraal in het land op een plateau van bijna 1.300 meter hoogte, Er wonen vandaag de dag meer dan een miljoen mensen in deze stad, Lusaka werd net als veel andere steden in het gebied gesticht door Europese kolonisten. Vooral voor de spoorverbinding was de ligging van Lusaka bijzonder gunstig. In 1935 verving Lusaka de vroegere hoofdstad Livingstone. Na de onafhankelijkheid behield de stad deze status.