Wat is de beste reisverzekering volgens onze storytellers?

Wanneer je op reis gaat, kan je maar beter over een goede reisverzekering beschikken. Het kiezen van de beste reisverzekering is echter niet eenvoudig. De prijzen verschillen vaak sterk, maar de polisvoorwaarden zijn altijd even uitgebreid. Dat allemaal doornemen is onbegonnen werk, maar dat wil niet zeggen dat je niet voor de beste reisverzekering kan gaan. Wij hebben al zoveel reizen gemaakt en hebben ervaringen met verschillende verzekeraars. De polisvoorwaarden houden bovendien geen geheimen meer voor ons in. En net daarom kunnen wij je aan de beste reisverzekering helpen. Hieronder leggen we het uit en geven we aan welke reisverzekering de beste is.

1.      Informatie over reisverzekeringen

Is de beste reisverzekering kortlopend of doorlopend? Wat is de beste reisverzekering volgens Consumentenbond? En wat is de beste reisverzekering voor het backpacken? Het is normaal dat je een aantal vragen hebt. Daarom leggen we het een en ander voor je uit.

Doorlopende en kortlopende reisverzekeringen

Een kortlopende reisverzekering is een reisverzekering die je voor een enkele specifieke reis afsluit. Een doorlopende reisverzekering dekt alle reizen die je gedurende een jaar maakt, maar vaak is er wel een beperking voor wat de maximale aaneengesloten reisduur betreft. Zowel 60 dagen als 90 dagen komt vaak voor. Soms kan dit ook worden verlengd.

Wie slechts uitzonderlijk eens een reisverzekering nodig heeft, kiest beter voor een kortlopende reisverzekering. Voor de gemiddelde Nederlander is een doorlopende reisverzekering echter interessanter. In onze casus waarbij we vertrokken van een gezin met twee kinderen die gedurende twee weken op reis gingen, bleek bijvoorbeeld dat de beste reisverzekering eigenlijk al een doorlopende reisverzekering was.

Dekkingsgebied

Bij een kortlopende reisverzekering kies je voor een dekking voor een specifieke reis. Als je de beste doorlopende reisverzekering kiest, heb je de keuze uit een Europadekking of een werelddekking. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet. Europa is namelijk niet voor alle verzekeraars gelijk. Zij hanteren elk hun eigen definities. Voor de meeste verzekeraars gaat het minstens om het grondgebied van de Europese Unie, maar dit wordt dan verder aangevuld. Bij sommige verzekeraars vallen zelfs Noord-Afrika, Israël en Turkije onder de Europadekking. Het meest uitgebreide dekkingsgebied is sowieso de werelddekking. Hiermee is in principe de hele wereld gedekt, maar er kan wel sprake zijn van uitsluitingen. Veelal zal de verzekeraar bijvoorbeeld geen schade dekken bij een snoepreisje in een oorlogsgebied.

Iets waar verder ook moet worden op gelet, is de dekking in Nederland. Niet alle doorlopende reisverzekeringen bieden namelijk een dekking als je op vakantie gaat in eigen land, of er gelden dan specifieke beperkingen.

Dekkingen

De beste reisverzekering heeft natuurlijk een geschikte dekking. Zo heb je bijvoorbeeld geen dekking voor autopechhulp nodig als je geen rijbewijs hebt en altijd de taxi zal nemen. Er zijn grote verschillen tussen verzekeraars voor wat de standaarddekkingen en optionele dekkingen betreft. Handige dekkingen zijn:

 • Dekking voor buitengewone kosten (standaard bij elke reisverzekering)
 • Dekking voor gestolen, verloren of beschadigde bagage (vaak met heel wat beperkingen en maximumbedragen)
 • Dekking voor medische kosten tijdens de vakantie
 • Dekking voor autopechhulp tijdens de vakantie (opgelet: vaak mag de auto maar een maximumleeftijd hebben)
 • Dekking voor vervangend vervoer of verblijf in het buitenland bij autopech
 • Dekking voor wintersport en gevaarlijke sporten (onderwatersporten zijn steeds vaker standaard inbegrepen)
 • Dekking voor ongevallen (vaste uitkering bij overlijden of blijvende invaliditeit na een ongeval op vakantie; de vergoedingen kunnen sterk verschillen)
 • Dekking voor rechtsbijstand (bv. juridische hulp bij een verkeersovertreding in het buitenland)

Voorwaarden en eigen risico

Aan alle hierboven weergegeven dekkingen zijn er voorwaarden, beperkingen en vaak ook een eigen risico verbonden. Het eigen risico wil zeggen dat een deel van de geclaimde schade voor eigen rekening is en niet door de verzekeraar wordt vergoed. Hier zijn er grote verschillen mogelijk. Zo dekken veel doorlopende reisverzekeringen bijvoorbeeld een kapotte bril met een maximum van 250 euro per persoon en per reis, terwijl de kortlopende reisverzekering van OHRA een maximumdekking heeft van 750 euro. Zo is er voor elk type dekking wel een aparte regeling voorzien.

Prijsverschillen

De prijsverschillen kunnen soms heel groot zijn. Er zijn reisverzekeringen vanaf enkele tientjes per jaar en er zijn er die tot honderden euro’s kunnen kosten. Ook bij ons onderzoek vonden we bijvoorbeeld een kortlopende reisverzekering voor 79,90 euro (reis in Europa) en een variant van 286,67 euro (wereldreis). Bij de doorlopende reisverzekeringen ging het van 103,68 euro (Europadekking) tot 151,20 euro (Europadekking). De prijs van een reisverzekering is natuurlijk iets om rekening mee te houden, maar onthoud wel dat een goedkope reisverzekering nog niet meteen de beste reisverzekering is. Uiteindelijk ben je niets met een goedkope reisverzekering waarbij de dekking zo beperkt is dat je praktisch met lege handen achterblijft.

2. 10 beste reisverzekeringen

3. De 5 beste reisverzekeringen besproken

Wat is de beste reisverzekering? Dat is niet eenvoudig te bepalen. Zoals eerder gezegd zijn er veel zaken om rekening mee te houden. Een goede vergelijking blijft dan ook heel belangrijk. Natuurlijk kunnen we je wel op de goede weg helpen. Daarom hebben we hieronder weergegeven wat wij de beste reisverzekering vinden en hebben we telkens aangegeven wat de plus- en minpunten zijn.

3.1. Beste kortlopende reisverzekering met werelddekking: Allianz

Voor wie op zoek is naar de beste kortlopende reisverzekering voor een wereldreis raden wij de kortlopende reisverzekering van Allianz aan. De beste reisverzekering met werelddekking is heel compleet en biedt een volwaardige bescherming. Niet voor niets verkozen we het ook eerder al als beste doorlopende reisverzekering van 2018.

Zo beschik je bij de beste kortlopende reisverzekering met werelddekking bijvoorbeeld over een bagagedekking van 5.000 euro, maar dan zonder eigen risico. Ook een ongevallendekking van 25.000 euro per persoon bij een overlijden en van 75.000 euro bij blijvende invaliditeit zijn standaard inbegrepen. Zelfs bij de dekking voor contant geld is er geen eigen risico voorzien. Een automobilistenhulpdekking moet eventueel wel nog even optioneel worden toegevoegd. De beste kortlopende reisverzekering met werelddekking is vrij prijzig, maar eventueel kan er wel nog aan het eigen risico worden gesleuteld om het wat goedkoper te maken.

Net omdat de beste kortlopende reisverzekering met werelddekking toch wat prijzig is, valt ook de beste doorlopende reisverzekering te overwegen. Hierbij ben je echter wel beperkt in de maximale duur van je wereldreis, waardoor wij toch de Allianz-reisverzekering aanbevelen.

Pluspunten

Eigen risico’s zijn vrijwel altijd tot € 0 te verlagen
Ruime ongevallendekking bij overlijden en invaliditeit
Dekking tot € 50.000 voor opsporings- en (be)reddingsacties
Dekking tot € 50.000 voor opsporings- en (be)reddingsacties
Computerapparatuur gedekt tot € 3.000 per persoon

Minpunten

Doorlopende reisverzekering is voordeliger
Excl. dekking annulering
Eenmalige dossierkosten (€ 4,50)

3.2. Beste doorlopende reisverzekering met werelddekking: AEGON

Zoals eerder gezegd kan de beste doorlopende reisverzekering met werelddekking een stuk goedkoper zijn dan de beste kortlopende reisverzekering met werelddekking. Daarom is de reisverzekering van Aegon, eerder door ons verkozen als beste reisverzekering van 2018, een aanrader.

Het nadeel is echter dat de beste doorlopende reisverzekering met werelddekking maar dekking biedt voor een aaneengesloten reisperiode van maximaal 90 dagen. Hierdoor is het bijvoorbeeld de beste reisverzekering voor het backpacken in Thailand, maar niet voor wie een jaar lang wil reizen. Deze maximale reisduur is namelijk niet optioneel uit te breiden.

Desondanks reken je bij de beste doorlopende reisverzekering met werelddekking op een heel ruime dekking. Je bagage is bijvoorbeeld tot 1.500 euro verzekerd en dit zonder eigen risico. Naar keuze is er een annuleringsdekking van maximaal 4.000 euro per polis voorzien en uitwonende kinderen zijn zonder leeftijdsbeperking meeverzekerd wanneer zij studeren en ongehuwd zijn. Wel is het zo dat veel zaken bij de beste doorlopende reisverzekering met werelddekking optioneel toe te voegen zijn, waardoor je de prijs verder kan opdrijven. Automobilistenhulp is anderzijds dan weer standaard verzekerd.

Pluspunten

Studerende en ongehuwde uitwonende kinderen zijn zonder leeftijdsbeperking meeverzekerd
Standaard incl. dekking automobilistenhulp
Maximale aaneengesloten reisperiode van 90 dagen
Annuleringsdekking van max. € 4.000 per polis

Minpunten

Veel dekkingen zijn optioneel en drijven de prijs op
Hoge eenmalige dossierkosten
Verzekering is niet in het eerste jaar te beëindigen

3.3. Beste doorlopende reisverzekering met Europadekking: Centraal Beheer

Voor wie vooral in Europa reist is het vaak interessanter om te kiezen voor de beste kortlopende reisverzekering met Europadekking. Hiervoor kiezen wij voor de beste kortlopende reisverzekering met Europadekking van Centraal Beheer. Centraal Beheer scoorde ook eerder al goed in ons onderzoek naar de beste reisverzekering van 2019 en is sowieso een aanrader.

De beste kortlopende reisverzekering met Europadekking biedt standaard dekking voor een aaneengesloten reisperiode van 60 dagen en je krijgt niet te maken met poliskosten. Deze standaarddekking is optioneel wel uit te breiden tot 180 of 365 dagen. Een belangrijk pluspunt is dat reizen voor vrijwilligerswerk mee zijn verzekerd. Ook voor vrijwilligers is dit met andere woorden een goede kortlopende reisverzekering met Europadekking. Daarnaast kan de beste kortlopende reisverzekering met Europadekking al gedurende het eerste jaar worden opgezegd en dit zonder opzegtermijn, wat toch een verademing is ten opzichte van de vele wurgcontracten die pas na één jaar zijn op te zeggen.

Pluspunten

Standaarddekking kan t.e.m. 365 dagen worden uitgebreid
Geen leeftijdsbeperking voor kinderen
Ruime dekking voor brillen en contactlenzen
Ruime dekking voor fietsen
Geen eigen risico voor medische kosten

Minpunten

Bagage is slechts tot € 1.000 meeverzekerd
Ernstig ongeval, ziekte of overlijden van een huisdier is geen geldige reden voor annulering (wel bij geleidehond of hulphond)
Maximale dekking van € 250 voor contant geld

3.4. Beste kortlopende reisverzekering met Europadekking: OHRA

Deze keer hebben we een kortlopende reisverzekering gevonden die voor de gemiddelde Nederlander wel de goedkopere oplossing kan zijn, terwijl het met de dekking wel nog steeds snor zit. Voor de beste kortlopende reisverzekering met Europadekking kiezen wij voor de reisverzekering van OHRA.

De beste kortlopende reisverzekering met Europadekking is af te sluiten zonder poliskosten. De bagage is gedekt voor maximaal 1.250 euro, maar er is wel sprake van een eigen risico van 70 euro per gebeurtenis. Dit kan niet verder worden verlaagd. Voor medische kosten is er geen eigen risico voorzien. Er is daarnaast een ruime dekking voorzien voor hobby- en sportuitrusting en surfplanken. Hierdoor is dit ook de beste kortlopende reisverzekering met Europadekking voor wie een actieve vakantie wil beleven. Omdat er ook een volledige vergoeding van opsporings- en (be)reddingsacties is voorzien, is dit meteen ook de beste kortlopende reisverzekering voor backpacken in afgelegen Europese gebieden.

Pluspunten

Goede dekking van hobby- en sportuitrusting
Geen eigen risico voor medische kosten
Vrij ruime optionele annuleringsdekking mogelijk
Ruime ongevallendekking bij overlijden of invaliditeit
Volledige vergoeding van opsporings- en (be)reddingsacties

Minpunten

Eigen risico bagage van € 70
Rechtsbijstand is niet verzekerd

3.5. Beste doorlopende reisverzekering voor vrijwilligers: De Internationale

Eerder haalden we al aan dat de doorlopende reisverzekering van Centraal Beheer een goede dekking heeft voor vrijwilligers, maar de beste doorlopende reisverzekering voor vrijwilligers blijft toch die van De Internationale. Bij de beste doorlopende reisverzekering voor vrijwilligers gaat het om een werelddekking, waardoor je bijvoorbeeld ook vrijwilligerswerk kan doen in Bangladesh, Zuid-Afrika of Djibouti.

Je bagage is voor 3.500 euro gedekt, maar er is wel sprake van een eigen risico van 60 euro. De bagagedekking is op veel punten wel beperkt. Denk maar aan een maximale brildekking van 250 euro per persoon per reis. Voor medische kosten is er geen eigen risico, maar het eigen risico van de zorgverzekering wordt anderzijds niet vergoed. Ongevallen zijn optioneel te verzekeren, maar de dekking is vrij beperkt in vergelijking met andere reisverzekeringen.

Een nadeel is wel dat de beste doorlopende reisverzekering voor vrijwilligers tijdens het eerste jaar niet te beëindigen is, maar nadien kan het wel per direct en zonder opzegtermijn. Een eventueel ander nadeel is dat uitwonende kinderen onder voorwaarden maar tot hun 27ste mee zijn verzekerd.

Al met al is dit een vrij voordelige doorlopende reisverzekering met werelddekking. Voor luxueuze snoepreisjes zal het misschien niet volstaan en het is niet de meest interessante verzekering voor wie uitwonende kinderen heeft, maar het biedt wel een goede dekking voor wie vrijwilligerswerk wil verrichten.

Pluspunten

Inclusief dekking voor vrijwilligerswerk
Geen eigen risico voor medische kosten
Onderwatersport is standaard meeverzekerd
Dekking contant geld van € 500
Vrij goedkope reisverzekering

Minpunten

Eigen risico bagage van € 60
Dossierkosten (€ 4)
Verzekering is niet te beëindigen in het eerste jaar

4. De populairste verzekeraars voor reisverzekeringen

Er zijn geen cijfers te vinden over de voorkeur voor bepaalde reisverzekeringen en verzekeraars houden hun cijfers natuurlijk liever geheim, maar een zoekwoordenonderzoek brengt wel enige duidelijkheid. Hieruit blijkt namelijk dat de ANWB-reisverzekering met voorsprong de populairste is, wat dan weer wordt gevolgd door de ING-reisverzekering, de Interpolis-reisverzekering en de Univé-reisverzekering. Ook de FBTO-reisverzekering en de OHRA-reisverzekering zijn populair, net zoals de Allianz-reisverzekering en de SNS-reisverzekering. De top 10 wordt ten slotte vervolledigd door de ABN Amro-reisverzekering en de HEMA-reisverzekering.

5. Hoe is deze lijst tot stand gekomen?

Het is altijd moeilijk om objectief te bepalen wat de beste reisverzekering is. Het is namelijk zo dat de beste reisverzekering voor iedereen kan verschillen. Het is namelijk afhankelijk van de gezinssamenstelling, de bestemming, het type reis, de bagage die wordt meegenomen en dergelijke meer.

Onze werkwijze was gelijklopend met onze onderzoeken naar de beste kortlopende reisverzekering van 2018 en naar de beste kortlopende reisverzekering van 2019.

Daarom vertrokken wij voor de prijsberekening van een Nederlands gezin met twee kinderen die voor een bedrag van 1.500 euro op reis gaan naar Spanje. We namen aan dat de kinderen inwonend waren. Hiervoor baseerden we ons op cijfers van het CBS en van Wegwijs.

Omwille van de eenvoudige vergelijking hebben we hetzelfde bedrag ook overgenomen bij een fictieve reis buiten Europa, hoewel het te verwachten valt dat het prijskaartje dan iets hoger zal liggen. Ten slotte maakten we ook een fictief profiel van een backpacker, een wereldreiziger en een vrijwilliger. We hebben telkens aangegeven wat voor welk profiel de beste reisverzekering is.

Vervolgens hebben we gegevens opgehaald uit de vergelijkingstool van Independer en de polisvoorwaarden uitgebreid vergeleken. Op basis van het fictief door ons geschetste profiel hebben we vervolgens de beste reisverzekering uitgekozen. Hoewel wij deze lijst met beste reisverzekeringen zorgvuldig en onafhankelijk hebben samengesteld, kan de beste reisverzekering voor iedereen anders zijn. Daarom blijft het aangeraden om via een persoonlijke vergelijking op zoek te gaan naar de beste kortlopende reisverzekering of de beste doorlopende reisverzekering.

Ten slotte hielden we natuurlijk ook rekening met de scores die vergelijkingssites als Independer toekenden en gingen we bijvoorbeeld ook op zoek naar wat de beste reisverzekering volgens Consumentenbond is. Dit namen we uiteraard niet zomaar over, maar derde meningen zijn wel altijd een meerwaarde.

Reisverzekering beste

6. Tips voor na het afsluiten van de reisverzekering

Zelfs als je de beste reisverzekering hebt, blijf je ook zelf verantwoordelijkheid dragen. Bovendien zal zelfs de beste reisverzekering niet alle situaties dekken. Daarom blijft het belangrijk om goed de polisvoorwaarden door te nemen en om ook zelf de nodig voorzichtigheid aan de dag te leggen. Onderstaande tips zijn gegarandeerd een meerwaarde:

 • Neem vooraf altijd de polisvoorwaarden door en zorg dat je op de hoogte bent van de dekkingen en de uitsluitingen.
 • Wie iets wil claimen bij de verzekeraar, moet altijd bewijzen voorleggen. Dit wil zeggen dat je bonnetjes, ook van bijvoorbeeld je smartphone die je meeneemt op reis, altijd moet bewaren.
 • Een schadeclaim kan altijd afgewezen worden als je niet zorgvuldig bent. Zelfs met de beste reisverzekering zal je je meest waardevolle spullen in je handbagage moeten stoppen en mag je geen kostbaarheden laten rondslingeren in je hotelkamer.
 • Denk altijd goed na over waar je de schade claimt, want sommige gebeurtenissen zijn soms dubbel gedekt. Zo kan de reisverzekering bijvoorbeeld het eigen risico van de zorgverzekering overnemen, maar een inboedelverzekering met een buitenshuisdekking kan bij een schadegeval in een vakantiewoning soms interessanter zijn dan de reisverzekering.
 • Neem altijd een kredietkaart mee. Als je bijvoorbeeld pech hebt en een vervangwagen moet regelen, heb je altijd een kredietkaart nodig.
 • Zorg dat je altijd de gegevens van je reisverzekering hebt tijdens je reis. Sommige verzekeraars hebben ook een handige app waarin je alles terug kan vinden, maar zo’n app is natuurlijk nutteloos als je smartphone wordt gestolen. Zorg daarom ook voor een fysieke kopie.

7. FAQ over reisverzekeringen

Het kiezen van de beste reisverzekering is niet zo eenvoudig. Je moet niet alleen de keuze maken tussen de beste doorlopende reisverzekering en de beste kortlopende reisverzekering, maar er zijn ook nog heel wat andere zaken waar je rekening mee moet houden. Eigenlijk zou je altijd alle polisvoorwaarden moeten doornemen om heel gericht na te gaan welke reisverzekering het beste bij je past, maar dat is onbegonnen werk. Hoe dan ook is het niet ondenkbaar dat je nog een aantal praktische vragen hebt. Hieronder hebben we ze beantwoord.

Kan een reisverzekeraar bepaalde schadeclaims afwijzen?

Ja. In de polisvoorwaarden staan vaak een aantal algemene regels waaraan moet zijn voldaan alvorens er schade kan worden geclaimd. Het kan bijvoorbeeld dat je eerst contact moet opnemen met de centrale van de verzekeraar en toestemming moet krijgen alvorens je bepaalde uitgaven doet. Ook kan het bijvoorbeeld vereist zijn dat je binnen 24 uur aangifte doet van een diefstal. Daarnaast kunnen er zorgvuldigheidsnormen van toepassing zijn, waarbij je bijvoorbeeld geen schadevergoeding krijgt omdat je je waardevolle spullen zichtbaar in je auto liet liggen.

Ik heb een eigen risico bij de zorgverzekeraar. Vergoedt de reisverzekering dit?

Dit verschilt per reisverzekeraar. In de polisvoorwaarden staat te lezen of de reisverzekeraar het (vrijwillig) eigen risico al dan niet vergoedt. Houd er in elk geval rekening mee dat het vrijwel altijd gaat om een aanvullende dekking, waarbij er eerst een beroep moet worden gedaan op de eigen zorgverzekeraar.

Mijn spullen zijn gestolen. Krijg ik altijd een volledige terugbetaling?

Nee. In de eerste plaats is er altijd een maximumvergoeding voorzien die vaak per specifieke categorie is bepaald, maar ook vastgelegd is per polis en/of persoon en/of reis. Daarnaast kan de verzekeraar onder bepaalde omstandigheden de schadeclaim afwijzen. Bovendien worden goederen ook altijd afgeschreven. Dit wil zeggen dat hun waarde afneemt naarmate de tijd verstrijkt. Elke verzekeraar hanteert hierbij eigen afschrijvingsregels die ook op hun beurt vergeleken kunnen worden. De meeste verzekeraars geven deze afschrijvingsregels transparant weer op hun website.

8. Andere nuttige verzekeringen

Als je op reis gaat, heb je natuurlijk de beste reisverzekering nodig. Toch is het soms ook handig om over een aantal andere verzekeringen te beschikken. Een goede annuleringsverzekering is bijvoorbeeld een must en kan vaak gewoon bij dezelfde verzekeraar worden afgesloten, maar dit hoeft geen verplichting te zijn. Daarnaast kan je ook andere verzekeringen bij je reisplannen betrekken. Je kan bijvoorbeeld nagaan of je zorgverzekering wel een goede dekking biedt in het buitenland of je kan opteren voor een inboedelverzekering met een goede buitenshuisdekking. Je verzekeraar kan je hierover informeren.

Ga goed voorbereid op reis met onze koopgidsen

Reageren