De 5 beste landen om een onderneming te starten

Denk je erover na om een zaak op te starten in het buitenland maar weet je niet goed welk land te kiezen? Het is dan ook geen gemakkelijke materie. Maak je echter geen zorgen, want wij hebben de 5 beste landen om een onderneming te starten op een rijtje gezet.

Om deze lijst samen te stellen hebben we ons gebaseerd op de Ease of Doing Business-lijst die elk jaar wordt gepubliceerd door de Wereldbank. In dit rapport worden landen beoordeeld op hoe gemakkelijk men er kan zakendoen. De Wereldbank maakt gebruik van verschillende criteria om landen te evalueren. Eén van deze criteria is het opstarten van een zaak.

Wil jij ook graag een eigen bedrijf beginnen maar mis je nog wat startkapitaal? Dan kan je eventueel bij de bank aankloppen of aan crowdfunding of microfinanciering doen. Een andere manier is geld investeren in financiële producten zoals CFD’s. Raadpleeg de beste CFD brokers op het internet om te weten bij welk handelsplatform je veilig kunt handelen.

Nieuw-Zeeland

Zakelijke gebouwen in het centrum van Auckland, Nieuw-Zeeland

Vorig jaar prijkte Nieuw-Zeeland op de eerste plaats van dit rapport. Zo scoorde het land over het algemeen het best en behaalde het de eerste plek voor het opstarten van een zaak en het verkrijgen van krediet.

Als we naar de economische parameters kijken, doet Nieuw-Zeeland het opnieuw goed. Het bruto binnenlands product van dit land bedroeg in 2019 203 miljard dollar, terwijl het werkloosheidscijfer 3,9% was. De verwachte inflatie voor 2020 is 1,2%.

Daarnaast treft Nieuw-Zeeland enkele interessante maatregelen voor ondernemers. Zo neemt het opzetten van een bedrijf slechts één dag in beslag en kunt u een eigendom binnen de twee dagen registreren. Bovendien beschikt het land over geschoolde werkkrachten die niet te duur zijn. Ook is er geen sprake van meerwaarde- en loonbelasting en belastingen op sociale zekerheid.

Georgië

Ook dit Europese land werd beoordeeld a.d.h.v. 10 verschillende criteria. Het behaalde de tweede plaats voor het opstarten van een zaak en de zevende plaats in totaal. Georgië doet het ook goed wat het registreren van een eigendom en het beschermen van minderheidsinvesteerders betreft.

Het bruto binnenlands product van Georgië bedroeg 15,9 miljard dollar in 2019, terwijl het werkloosheidscijfer 11,57% was. De verwachte inflatie voor 2020 is 4,6%.

Georgië staat bekend om zijn soepele bedrijfswetten, vooruitstrevend fiscaal beleid en door de overheid gesteunde stimuleringsmaatregelen. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel buitenlandse investeerders naar dit land zijn getrokken. Bovendien bevindt Georgië zich op de grens tussen Europa en Azië, wat grensoverschrijdende handel gemakkelijk maakt.

Canada

Down Toronto, Ontario
Down Toronto, Ontario

Dit Noord-Amerikaanse land behaalde de derde plaats voor het opstarten van een onderneming. Qua economische cijfers doet Canada het heel goed: het bbp bedroeg in 2019 1,741 biljoen dollar. Dit is het tiende grootste bruto binnenlands product ter wereld. De verwachte inflatie voor 2020 is 0,6%, terwijl het werkloosheidscijfer 13,7% bedroeg in mei 2020.

Canada kent een hoge levensstandaard en heeft indrukwekkende vooruitgang geboekt op het gebied van productie, dienstverlening en mijnbouw. Dankzij deze vooruitgang heeft dit land niet langer een rurale, maar een stedelijke en geïndustrialiseerde economie. Bovendien heeft Canada de derde grootste olie- en aardgassector ter wereld, na Venezuela en Saudi-Arabië.

Canada geniet ook van een evenwichtige bilaterale handel met de VS. Dit kan aantrekkelijk zijn voor investeerders die via Canada de Amerikaanse markt willen aanboren. Het land kent een erg stabiel politiek klimaat, een geweldige gezondheidszorg en geschoolde werkkrachten. Deze voordelen maken van Canada een lucratieve bestemming voor mensen die een zaak willen opstarten in de industriële of dienstverlenende sector.

Singapore

Zakelijke gebouwen in hartje Singapore
Zakelijke gebouwen in hartje Singapore

Dit Aziatische land doet het goed in de Ease of Business-lijst: over het algemeen behaalden ze de tweede plaats. Wat het opstarten van een bedrijf betreft, prijken ze op de vierde plek. Ze behaalden ook hoge scores voor volgende criteria: handhaving van contracten, het beschermen van minderheidsinvesteerders en omgaan met bouwvergunningen.

Het bbp van Singapore was in 2019 362,82 miljard dollar. De inflatie voor 2020 wordt op 0,2% geschat, terwijl de verwachte werkloosheid 2,5% is. Naast deze goede economische cijfers, is dit land ook politiek stabiel en is het een van de rijkste landen ter wereld. Dit betekent dat de bevolking veel besteedbaar inkomen heeft.

Daarnaast beschikt Singapore over sterke werkkrachten en worden er geen belastingen geheven op dividenden en meerwaarden. Ook heeft het land veel handelsovereenkomsten en biedt het betaalbare vliegtickets naar de buurlanden aan. Dit betekent dat veel nieuwe markten kunnen worden aangeboord. Je kan bovendien eenvoudig en snel je onderneming starten en registreren via het internet.

Hongkong

De skyline van Hongkong met zijn indrukwekkende wolkenkrabbers

Hongkong staat op de vijfde plek voor het opstarten van een bedrijf. Deze bestuurlijke regio scoort in totaal ook goed: Hongkong behaalde de derde plaats. De Wereldbank gaf hen goede cijfers voor: omgaan met bouwvergunningen, aansluiten van elektriciteit en betalen van belastingen.

Het bbp van Hongkong bedroeg in 2019 372,99 miljard dollar. De verwachte inflatie voor 2020 is 2,2%, terwijl het werkloosheidscijfer op 4,5% wordt geschat. De economie van Hongkong is de laatste decennia gestaag gegroeid, wat een teken is van een praktisch en economisch gezond bedrijfsbeleid. Als vrijmarkteconomie is Hongkong sterk afhankelijk van internationale handel en financiën. Bovendien beschikt de regio over hooggeschoolde werkkrachten en goede transport- en communicatie-infrastructuur. Daarnaast heeft Hongkong zichzelf als ontwikkeld als dé markt voor Chinese bedrijven die zaken willen doen met buitenlandse bedrijven.

Toch kent deze regio enkele nadelen: bijna alles moet worden geïmporteerd, van voedsel tot grondstoffen. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel: Hongkong legt geen tarieven op voor geïmporteerde goederen, behalve koolwaterstofolie, harde alcohol, methylalcohol en tabak.

Reageren