Dit zijn de 6 beste kampeerapps voor een vakantie met de camper

De camper en de caravan zijn terug van nooit echt weggeweest. Dat is althans de conclusie van brancheorganisatie BOVAG. Hun onderzoek toonde aan dat Nederland maar liefst 550.000 campers en caravans telt. Een recordaantal, ook binnen Europa waar het echter nog met Zweden wedijvert voor de titel.

Met al die campers en caravans is het eigenlijk verwonderlijk dat kampeerapps niet bovenaan het lijstje met de populairste apps staan. Hierdoor moeten we regelmatig zoeken naar een geschikte kampeerapplicatie. Om het jou toch een stuk eenvoudiger te maken, gingen wij alvast op zoek naar de beste kampeerapps voor een vakantie met de camper. Bij iedere app geven we ook een aantal alternatieven weer en gingen we na voor welke besturingssystemen de applicatie beschikbaar is.

# 1. Camperplaats (iOS) / Campercontact (Android)

De applicatie Camperplaats (of Campercontact bij Google Android) van de Nederlandse Kampeerauto Club, is een digitaal platform waarmee je eenvoudig camperlocaties opzoekt. Via diverse filters, beoordelingssystemen en foto’s is het eenvoudig om een geschikte locatie terug te vinden. Onder andere de uitgebreide zoekfunctie is een aanrader, net zoals de routefunctionaliteit.

Als lid van de Nederlandse Kampeerauto Club maak je bovendien gratis gebruik van de betaalde versie, waarmee je toegang krijgt tot offline kaarten. Als niet-NKC-lid kan je tegen betaling alsnog de volledige versie kopen. Deze applicatie is onze nummer één voor het vinden van geschikte camperplaatsen, campings en serviceplaatsen in Europa.

De praktijk toont wel aan dat lang niet iedere kampeerapp dezelfde resultaten biedt. Niet alleen omdat sommige databases een stuk uitgebreider zijn dan andere, ook omdat sommige applicaties zich in meer of mindere mate op een specifieke regio focussen. Daarom blijft het interessant om tussen verschillende applicaties te wisselen. Uiteraard geven wij meteen een aantal alternatieven mee.

Geschikt voor: iOS en Android.

Alternatieven: ADAC Camping Stellplatz (Duitstalige en betalende app met een heel uitgebreide database), Campervan.Guide (ruime database met bijkomstige informatie over de voorzieningen op de camping) en Archiecampings (een aanrader voor fans van naturistencampings).

# 2. Camping.Info by POIbase (navigating GmbH)

Deze app bevat min of meer dezelfde functionaliteiten als Camperplaats maar is wel Engelstalig. Ook hier vind je een uitgebreide bron van foto’s, reviews en adressen. Toch biedt deze app een belangrijke meerwaarde: je kan de locatie offline opslaan en ook zonder internetconnectie navigeren. Vooral indien je het Europees binnenland en het oosten van Europa met de camper ontdekt, is dat niet onbelangrijk. Met bijna 25.000 kampeerterreinen over 44 verschillende landen vind je ook hier altijd wel een geschikte locatie terug.

Geschikt voor: iOS en Android.

Alternatieven: US RV Parks & Campgrounds (zie verder, Amerika) en Camperplaats (betalende versie).

Lees ook: de zeven beste apps voor als je offline gaat reizen.

# 3. Camper leveler (eland apps)

Wanneer je jouw camper op de camping achterlaat, staat hij maar beter waterpas. Vooral tijdens het koken en slapen is dat niet onbelangrijk. Bovendien kan je jouw wijnglas des te beter vullen. Proost!

Hoe dan ook: vroeger zagen we dat velen een klein waterpasje op het dashboard plakten en, indien nodig, even een blok onder de wielen schoven. Tegenwoordig mag je de waterpas achterwege laten. De applicatie Camper leveler heeft dat hulpmiddel intussen vervangen. Via de app ga je in een handomdraai na of de camper al dan niet waterpas staat. Bovendien heeft de applicatie nog een aantal andere functionaliteiten. Zo kan je bijvoorbeeld de stand van de zon nagaan. Ook dat is niet onbelangrijk om te bepalen hoe je de camper nu best parkeert.

Geschikt voor: Android.

Alternatieven: Level Tool + (waterpas voor iOS) en CamperSet (ook geschikt voor iOS, maar het is wel een betalende app).

# 4. Yelp (YELP Inc.)

Er zijn zo van die apps die iedere reiziger op de telefoon moet hebben staan. Yelp is daar een mooi voorbeeld van. Het gaat om een aanbevelings- en reviewapp die ook tijdens een campertocht niet mag ontbreken. Waarschijnlijk kom je met jouw camper immers op onbekende locaties waar je vervolgens op zoek moet gaan naar een leuke bar of een gezellig restaurant. Via de Yelp-applicatie wordt die zoektocht een stuk eenvoudiger.

Geschikt voor: iOS, Android en Windows Phone.

Alternatieven: Google Places en Tripadvisor.

# 5. Rentalcars.com

Heb je zelf geen camper of wil je pas op jouw bestemming een camper huren? Dan is de app van Rentalcars.com een aanrader. Met deze app kan je in een handomdraai een auto of camper huren bij meer dan tienduizend verschillende verhuurbedrijven. Het voordeel van deze app is dat je uit een gigantische database put. Het nadeel is dan weer dat het soms even zoeken is om ook effectief een camper te vinden. Vergeet daarom de zoekresultaten niet te filteren op ‘autogroep’. Vind je nog steeds geen geschikte camper te huur? Dan is Goboony zeker een goed alternatief.

Geschikt voor: iOS, Android en Windows Phone.

Alternatieven: Goboony (huren van campers bij particulieren)

# 6. US RV Parks & Campgrounds (ParkAdvisor LLC)

Hoewel we hierboven een duidelijke focus aanhielden op apps voor gebruik binnen Europa, konden we de ontdekkingsreiziger in onszelf toch niet helemaal bedwingen. We gingen dan ook op zoek naar een aantal kampeerapps voor een verre vakantie met de camper. Omdat een tocht met de camper doorheen de Verenigde Staten en Canada zo inspirerend werkt, zochten en vonden we ook hier een handige app. Het resultaat was de betalende applicatie US RV Parks & Campgrounds van ParkAdvisor. Ook hier gaat het om een uitgebreide database van enkele tienduizenden campings. Het mooie aan deze applicatie is echter dat het veel meer doet dan enkel dat.

Zo kan je de app grotendeels offline gebruiken maar vind je er ook tips, routebeschrijvingen, foto’s en andere belangrijke informatie terug. De betaalde versie biedt bovendien ook weersinformatie aan. En niet onbelangrijk: afstanden worden niet alleen weergegeven in miles, maar ook in kilometer. Zo hoef je ze niet om te rekenen. Is dat bij jouw app wel het geval? Installeer dan meteen ook de app Unit converter & Conversion van OWorld Software.

Geschikt voor: iOS.

Alternatieven: Good Sam Camping App (V.S., Canada en Mexico), CamperMate (Nieuw-Zeeland en Australië) en Camping South Africa (Zuid-Afrika).

Zijn we kampeerapps vergeten die absoluut het vermelden waard zijn? Laat het ons weten we voegen ze toe aan de lijst!

Reageren