Wat is de beste annuleringsverzekering voor je vakantie?

Natuurlijk kijk je uit naar je vakantie en is een annulering het laatste wat je wil. Echter, er kan altijd een spelbreker zijn. Stel maar eens dat jij je baan verliest en nu helemaal geen centen meer hebt om op vakantie te gaan. Of je zusje die pardoes van d’r paard valt en in coma ligt. Niet alleen zijn dit ingrijpende gebeurtenissen die voor veel verdriet zorgen en moet je bovendien gedag zeggen tegen je welverdiende reis, daarnaast verlies je ook nog eens al het geld dat je al in je reis had geïnvesteerd. Met de beste annuleringsverzekering hoef je je over dat laatste alvast geen zorgen te maken. Welke onvoorziene gebeurtenissen al dan niet gedekt zijn, is per verzekeraar anders. Daarom loont het om op zoek te gaan naar de beste annuleringsverzekering.

1.      Informatie over annuleringsverzekeringen

Als je de beste annuleringsverzekering zoekt, moet je vooral de polisvoorwaarden uitpluizen en nagaan wat al dan niet wordt gedekt. Kijk dus niet alleen naar de prijs, maar ook naar de redenen waarvoor je de reis voortijdig mag afbreken. Als je kiest voor de beste reis en annuleringsverzekering, en zeker als je een doorlopende reis en annuleringsverzekering kiest, moet je ook rekening houden met welke maxima daarbij gelden.

Kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering

Net zoals bij een reisverzekering kan je ook bij een annuleringsverzekering kiezen voor een kortlopende of een doorlopende annuleringsverzekering. Dit is vaak een aanvulling op je doorlopende reisverzekering, maar er zijn ook verzekeraars waar je enkel een doorlopende annuleringsverzekering kan afsluiten.

Bij een kortlopende annuleringsverzekering hang je niet vast aan contracten en opzegtermijnen en bepaal je per individuele reis of je al dan niet een annuleringsverzekering nodig hebt. De premie bedraagt zo’n vijf tot zeven procent.

Bij een doorlopende annuleringsverzekering wordt de premie berekend als een percentage van de verzekerde som. Dit is iets om op te letten, want deze verzekerde som is soms heel beperkt. Zo zijn er verzekeraars waarbij er maximaal 1.500 euro per persoon per reis gedekt is. Voor verre reizen zal dit niet altijd volstaan. Bij Centraal Beheer, door ons genoemd als de beste reis en annuleringsverzekering voor wie een doorlopende dekking wil, is de maximering met 18.000 euro het ruimst.

Daarnaast is er vaak ook een maximumvergoeding per jaar voorzien voor alle verzekerde personen samen. Bij de goedkoopste formules gaat het om 4.000 euro per jaar. Bij de beste formules is er zelfs geen maximering. Opnieuw verwijzen we naar de doorlopende reis- en annuleringsverzekering van Centraal Beheer, maar ook de doorlopende reis en annuleringsverzekering van ANWB heeft bijvoorbeeld geen jaarlijks maximum. Omdat we hier spreken van de beste reis en annuleringsverzekering, zijn ze natuurlijk ook wel net iets duurder. Het gaat om een verschil van enkele euro’s per maand.

Over het algemeen is het zo dat wie jaarlijks een enkele keer een vrij goedkope reis maakt, beter af is met een kortlopende annuleringsverzekering. Maak je meerdere reizen per jaar, dan is een doorlopende reis en annuleringsverzekering veelal interessanter. Ook bij één jaarlijkse duurdere reis is een doorlopende reis en annuleringsverzekering vaak interessanter. Wij maakten bijvoorbeeld de vergelijking voor een stel met twee kinderen en een reis van 2.000 euro en het bleek al snel dat de beste reis en annuleringsverzekering in dit geval een doorlopende verzekering is.

Eigen risico

Bij vrijwel alle verzekeraars krijg je bij een annulering een procentueel deel van de kosten terug. Vaak schommelt dit ergens rond 75%. Er zijn echter ook (dure) verzekeraars die 100% van de annuleringskosten vergoeden, maar ook dan moet je op je qui-vive zijn. Vaak zijn er in de polisvoorwaarden clausules opgenomen waarbij dit percentage in een aantal gevallen alsnog wordt verlaagd. Wat is de beste annuleringsverzekering? Vraag je vooral af wat je kan missen en realiseer je dat de zeer uitgebreide dekkingen vaak disproportioneel duurder zijn.

Geldige reden voor annulering

Het is vooral hier dat er grote verschillen zijn tussen verzekeraars, waardoor het moeilijk is om te zeggen wat de beste annuleringsverzekering is. Vraag je af welke dekking jij nodig hebt. Als eeuwige single is een goede annuleringsdekking vanwege een verbroken relatie niet meteen nodig, maar kan het wel interessant zijn als het overlijden van een van je katten gedekt is.

Bij de analyse moet je in de eerste plaats een onderscheid maken tussen een klassieke annuleringsverzekering en een allrisk-annuleringsverzekering. Het is namelijk zo dat bij een klassieke annuleringsverzekering enkel de onvoorziene gebeurtenissen die in de polisvoorwaarden staan geldige redenen zijn om te annuleren. Bij een allrisk-formule is alles dan weer een geldige reden, behalve wanneer de polisvoorwaarden het expliciet uitsluiten (en vaak zijn er best wel wat uitsluitingen voorzien). Afhankelijk van de formule moet je de polisvoorwaarden dus net wat anders doornemen. De meeste verzekeraars kiezen, althans wat annuleringsverzekeringen betreft, niet voor allrisk-formules.

In ieder geval zijn er heel wat onvoorziene omstandigheden mogelijk. Vrijwel alle verzekeraars bieden een dekking aan voor een ernstige ziekte of het overlijden van jezelf of van naasten. Een eerste punt om op te letten, is wat onder het woord naasten moet begrepen worden. Bij sommige verzekeraars gaat het enkel om eerste- en tweedegraadsfamilie, terwijl andere verzekeraars dit ruimer zien.

Daarnaast is er vrijwel altijd een dekking voor onvrijwillige werkloosheid voorzien. Hier beperken veel verzekeraars de dekking echter tot het ontslag bij een vast dienstverband. Bij andere dienstverbanden is er mogelijk geen dekking. In de polisvoorwaarden lees je er meer over.

In de omgekeerde richting wordt een nieuwe baan eveneens vaak als geldige reden genoemd, maar over het algemeen staat er dan wel te lezen dat je eerst werkloos moet zijn geweest. Gewoon van baan switchen volstaat dan niet. Ook moet het dan soms verplicht om een vaste baan gaan. Niet in alle sectoren krijgt men meteen een vaste baan aangeboden.

Vervolgens is er veelal een dekking voorzien voor een verbroken relatie, maar dit is bij de meeste verzekeraars slechts heel beperkend geregeld. Vaak moet er bijvoorbeeld minstens sprake zijn van een huwelijk of een samenlevingsovereenkomst dat officieel wordt ontbonden.

Onvoorziene medische ingrepen, zwangerschapscomplicaties en ziekenhuisopnames worden door de meeste verzekeraars goed gedekt. Hier zijn er vaak geen of bijna geen uitsluitingen voorzien.

Waar de goedkope annuleringsverzekeringen het hier voor gezien houden, zal de beste annuleringsverzekering wellicht een nog ruimere dekking bieden. De meest uiteenlopende dekkingen zijn mogelijk, zoals het overlijden van je hond of kat, het om een of andere reden niet krijgen van een visum, een treinvertraging waardoor je het vliegtuig niet kon halen enzovoort.

2. De 10 beste reis- en annuleringsverzekeringen

3.Top 5 beste annuleringsverzekeringen

Als je de beste annuleringsverzekering zoekt, komt je voor een wel heel ruime keuze te staan. Het prijsverschil is het eerste wat opvalt en het klopt inderdaad dat het verschil vaak heel groot is, maar het volstaat niet om enkel hier rekening mee te houden als je de beste annuleringsverzekering zoekt. Zelden is de beste annuleringsverzekering namelijk de goedkoopste. Meer nog: de dekking van een goedkope annuleringsverzekering kan soms zo beperkend zijn dat je je naderhand afvraagt waarom je een verzekering hebt afgesloten. Dan kies je beter voor de beste annuleringsverzekering. Hiervoor moet je kijken naar de polisvoorwaarden. Wij deden het voor jou en geven weer wat wij de beste annuleringsverzekering van dit moment vinden.

3.1. Allianz (Werelddekking)

De beste reis en annuleringsverzekering is volgens ons de kortlopende reis en annuleringsverzekering van Allianz. De prijs van de beste reis en annuleringsverzekering is ietwat aan de hoge kant, het gaat uiteindelijk ook om een werelddekking, maar de polisvoorwaarden zijn heel gunstig. Zo is je bagage bij de beste reis en annuleringsverzekering gedekt voor een maximaal bedrag van 5.000 euro. Ook ben je niet gebonden aan contracten die je niet zomaar kan opzeggen, terwijl de verzekerde som toch een mooie 10.000 euro per persoon bedraagt. De beste reis en annuleringsverzekering is geschikt voor reissommen tot 100.000 euro en ook het verzekeren van samengestelde reizen behoort tot de mogelijkheden.

Pluspunten

Geen maximale aaneengesloten reisperiode
Bagage is tot € 5.000 verzekerd
Geneeskundige kosten zijn gedekt
Geen gedoe met opzegtermijnen
Ook samengestelde reizen zijn te verzekeren

Minpunten

Geen goedkope reis en annuleringsverzekering

3.2. Centraal Beheer (Europa-dekking)

Als je de beste reis en annuleringsverzekering zoekt die doorlopend is en zich beperkt tot een Europadekking vinden wij deze van Centraal Beheer de beste reis en annuleringsverzekering. We vinden het de beste reis en annuleringsverzekering door de goede polisvoorwaarden en de scherpe tarieven. Wel moet je er rekening mee houden dat het niet de beste reis en annuleringsverzekering is voor extreem lange reizen, nu de aaneengesloten reisperiode maximaal 60 dagen mag bedragen. Een pluspunt is de keuze-optie waarbij je zelf kiest wat de verzekerde som per persoon en per reis is. Hierbij kan je een bedrag kiezen tussen 1.500 en 18.000 euro. Er is bovendien geen sprake van een maximaal verzekerde som per polis, waardoor het de beste annuleringsverzekering is voor wie zich lekker wil laten gaan.

Pluspunten

Vrij voordelige reis- en annuleringsverzekering
Geen dossierkosten
Altijd direct opzegbaar
Geen max. verzekerde som per polis
Zelf de verzekerde som per persoon kiezen

Minpunten

Max. aaneengesloten reisperiode van 60 dagen
Beperkte bagagedekking
Samengestelde reizen zijn niet toegestaan

3.3. De Internationale (Werelddekking)

Zoek je de beste reis en annuleringsverzekering met een doorlopende werelddekking? Dan vinden wij de verzekering van De Internationale (Werelddekking) de beste reis en annuleringsverzekering. De beste reis en annuleringsverzekering met doorlopende werelddekking dekt reizen met een aaneengesloten reisperiode van maximaal 90 dagen. Ook de verdere polisvoorwaarden zijn goed te noemen. Bagage is bij de beste reis en annuleringsverzekering met doorlopende werelddekking bijvoorbeeld verzekerd tot een bedrag van 3.500 euro. Ook behoren samengestelde reizen gewoon tot de mogelijkheden.

Natuurlijk is het geen toeval dat we de beste reis en annuleringsverzekering met doorlopende werelddekking pas op een derde plaats noteren. Dit heeft te maken met een aantal voorwaarden die toch iets minder gunstig zijn. Zo kan je de beste reis en annuleringsverzekering met doorlopende werelddekking niet tijdens het eerste jaar opzeggen. Nadien kan het wel direct en zonder opzegtermijn. Een ander nadeel is het feit dat ze dossierkosten in rekening brengen. Ook de beperkte verzekerde som van 1.500 euro per persoon per reis spreekt in het nadeel van deze reis- en annuleringsverzekering. Voor duurdere vakantiebestemmingen zal deze verzekering dus niet volstaan en kies je beter voor de reis- en annuleringsverzekering van Allianz (kortlopend).

Pluspunten

Max. aaneengesloten reisperiode van 90 dagen
Ruime bagagedekking
Vrij voordelige verzekering
Samengestelde reizen zijn mogelijk

Minpunten

Eenmalige dossierkosten
Contract is niet opzegbaar in het eerste jaar
Beperkte max. dekking per persoon per reis

3.4. SNS (Wereld)

Op de vierde plaats noteren we de reis en annuleringsverzekering van SNS. Deze goede reis en annuleringsverzekering leunt eigenlijk dicht aan bij de reis en annuleringsverzekering van De Internationale, maar er zijn toch een aantal redenen waarom we het niet de beste reis en annuleringsverzekering noemen. In de eerste plaats is de maximale aaneengesloten reisperiode hier beperkt tot 60 dagen. Daarnaast behoren samengestelde reizen niet tot de mogelijkheden. Bovendien is de SNS-annuleringsverzekering net iets duurder, of toch wat de annuleringsdekking betreft.

Verder zijn er ook gewoon veel gelijkenissen met de reis en annuleringsverzekering van De Internationale. Zo is de bagagedekking vrijwel identiek, is geneeskundige verzorging ook gewoon gedekt en bedraagt de maximaal verzekerde som per polis ook hier 6.000 euro. Voordelen van de SNS-verzekering zijn dan weer dat de verzekering eenvoudiger op te zeggen is. Tijdens het eerste jaar kan je het bijvoorbeeld al met een opzegtermijn van één maand opzeggen.

Pluspunten

Geen dossierkosten
Ruime bagagedekking
Opzegbaar in het eerste contractjaar
Geen maximale verzekerde som per persoon

Minpunten

Maximale aangesloten reisperiode van 60 dagen
Beperkte max. dekking per persoon per reis
Geen samengestelde reizen mogelijk

3.5. De Internationale (Europa-dekking)

Ten slotte moeten we het nog hebben over de beste kortlopende reis en annuleringsverzekering met Europa-dekking. Hiervoor verkiezen wij de kortlopende reis en annuleringsverzekering van De Internationale. De belangrijkste polisvoorwaarden van deze kortlopende reis en annuleringsverzekering zijn vrijwel volledig identiek met de eerder besproken Internationale-verzekering met werelddekking, maar de dossierkosten zijn wel lager. Ook de bagagedekking ligt net iets lager, maar je krijgt uiteraard niet te maken met opzegtermijnen.

Pluspunten

Samengestelde reizen zijn mogelijk
Vrij goedkope reis en annuleringsverzekering
Geen last van opzegtermijnen
Dekking geneeskundige verzorging

Minpunten

Verzekeraar brengt dossierkosten in rekening
Verlaagde bagagedekking

4. De populairste reis- en annuleringsverzekeraars

Verzekeraars houden hun cijfers natuurlijk het liefst voor zich, maar op basis van internetzoekgedrag kunnen we toch enigszins bepalen welke reis- en annuleringsverzekeraars al dan niet populair zijn in Nederland. Hieruit blijkt dat vooral de Interpolis-annuleringsverzekering op best wel wat zoekvolume mag rekenen. Het doet het zelfs 60% beter dan de annuleringsverzekering van ANWB die op de tweede plaats afklopt. De top 5 wordt vervolledigd door de Univé-annuleringsverzekering, de Centraal Beheer-annuleringsverzekering en de Unigarant-annuleringsverzekering.

5. Hoe is deze lijst tot stand gekomen?

Het probleem met het bepalen van de beste reis en annuleringsverzekering is natuurlijk dat elke verzekeraar eigen unieke formules hanteert. Er wordt met zoveel factoren rekening gehouden dat de vergelijking eigenlijk voor iedereen anders zou zijn. Wij zijn bij deze simulatie vertrokken van een gezin met geboortedatums in 1984, 1986, 2011 en 2017. Zij hadden een reis geboekt van 13 dagen in volle zomerperiode en deze reis kostte hen 2.000 euro. De weergegeven prijzen zijn op basis van deze criteria bepaald.

Daarnaast hebben we natuurlijk niet alleen naar de prijzen gekeken, maar hielden we ook rekening met de polisvoorwaarden. Deze polisvoorwaarden hebben we doorgenomen en met elkaar vergeleken. Elke polis kenden wij op die manier een eigen score toe. Ook de score die door Interpolis wordt toegekend, hebben wij in rekening gebracht. Daarnaast gingen we ook na welke ervaringen klanten met de verzekeraar hebben, wat natuurlijk niet onbelangrijk is als je op reis bent en tegen problemen aanloopt. Hiervoor brachten we de reviews in kaart via de website van Independer.

Op basis van al deze informatie hebben wij deze persoonlijke lijst met beste reis en annuleringsverzekeringen volledig onafhankelijk opgesteld. Uiteraard blijft het belangrijk om geval per geval na te gaan wat voor jou de beste reis en annuleringsverzekering is. We raden dan ook aan om bij verschillende verzekeraars offertes op te vragen of simulaties uit te voeren.

Annuleringsverzekering beste

6. Opletten met een groepsannuleringsverzekering

Als je met een groep vrienden op reis gaat, kan je ook kiezen voor een groepsannuleringsverzekering. Zo’n verzekering kan interessant zijn en is goedkoper dan wanneer iedereen een eigen annuleringsverzekering afsluit, maar het is echter niet de beste annuleringsverzekering. Als je de beste annuleringsverzekering wil, is het beter dat elk groepslid een persoonlijke annuleringsverzekering afsluit. Dit heeft te maken met de opzet van zo’n groepsannuleringsverzekering.

Bij een groepsannuleringsverzekering dek je namelijk het risico af dat de groepsreis niet kan doorgaan, bijvoorbeeld omdat een van de groepsleden komt te overlijden. Individuele risico’s, zoals het overlijden van de vader van een van de groepsleden, zijn echter niet gedekt. Om zo’n individuele risico’s te dekken is de beste annuleringsverzekering nog steeds een individuele annuleringsverzekering.

7. FAQ over annuleringsverzekeringen

Uiteraard verschillen de polisvoorwaarden van verzekeraar tot verzekeraar, maar er zijn toch een aantal zaken waarin annuleringsverzekeraars enigszins gelijklopend zijn. Hoewel het bij vragen beter is om altijd rechtstreeks met je verzekeraar contact op te nemen, beantwoorden we hieronder toch een aantal veelgestelde vragen.

Er zijn overstromingen of bosbranden op mijn vakantiebestemming. Zal de annuleringsverzekering een annulering dekken?

Meestal niet. Over het algemeen is dit enkel een geldige reden wanneer de lokale omstandigheden ervoor zorgen dat je de gehuurde accommodatie of het hotel niet meer kan gebruiken of niet meer kan bereiken, bijvoorbeeld omdat vliegverkeer onmogelijk is of omdat het hotel onder water staat.

Mijn beste vriend is overleden. Heb ik een annuleringsdekking?

Dit verschilt per annuleringsverzekeraar. Het is zeker iets om op te letten als je naar de beste annuleringsverzekering zoekt. Raadpleeg altijd de voorwaarden.

Mijn baas heeft mij ontslagen en nu vallen mijn inkomsten weg. Is dit een geldige reden voor de annuleringsverzekeraar?

Ook hier heeft elke verzekeraar eigen polisvoorwaarden en kunnen er onderling verschillen zijn. Wel is het zo dat de meeste verzekeraars deze situatie dekken als je een vast contract had, maar bij een tijdelijk contract is dat niet altijd het geval.

Ik zou op reis gaan met mijn partner, maar een relatiebreuk verder zie ik dit niet meer zitten. Is dit een geldige reden voor een annulering?

Bij veel verzekeraars is dit enkel een geldige reden als er sprake was van een samenlevingscontract of een huwelijk, maar veelal zijn hier strikte voorwaarden aan verbonden. Er zijn bovendien veel annuleringsverzekeraars die ook dan geen dekking verlenen. Als je als pril koppel samen op reis gaat, is dit allicht niet iets waarop je moet letten als je de beste annuleringsverzekering zoekt.

Mijn hamster is overleden. Is dit een geldige reden voor een annulering?

Nee. Er zijn annuleringsverzekeringen die dekking verlenen bij het overlijden van een huisdier, maar deze zijn hoogstens beperkt tot het overlijden, ernstig ziek worden of ernstig gewond raken van paarden, katten en honden. Hamsters, goudvissen en parkieten komen niet in aanmerking.

Wat bedoelen jullie met een samengestelde reis?

Bij een samengestelde reis zijn verschillende zaken los van elkaar geboekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om de vlucht, een hotel, het vervoer, een andere vlucht en een ander hotel enzoverder. Veel annuleringsverzekeringen dekken dit niet goed. Wanneer een enkel aspect van de reis vervolgens wegvalt, krijg je enkel voor dit deeltje een vergoeding, zelfs als de volledige reis hierdoor niet kan doorgaan. Als je een samengestelde reis boekt, raden we aan om gericht te zoeken naar de beste annuleringsverzekering die dit wel dekt.

Waarom heeft de annuleringsverzekering een uitsluiting voor het faillissement van de reisorganisatie?

Omdat je in zo’n geval een beroep kan doen op het garantiefonds, althans als de reisorganisatie bij de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden) is aangesloten en het om een pakketreis gaat. Dit is eventueel iets om op te letten als je bij een reisorganisatie boekt. Bij individuele vliegtickets kan je mogelijk bij je kredietkaartmaatschappij terecht.

8. Aanvullende verzekeringen

Naast de beste annuleringsverzekering kan je zeker ook kijken voor de beste reis en annuleringsverzekering. Zo is niet alleen de annulering gedekt, maar bijvoorbeeld ook een ongeval op je vakantiebestemming. Ook nuttig is een inboedelverzekering met een goede buitenshuisdekking. Als je dan in je vakantiehuis je tablet in het zwembad laat vallen, zal de inboedelverzekeraar dit mogelijk vergoeden. Vaak is zo’n vergoeding ruimer dan de vergoeding van de reisverzekeraar.

Ga goed voorbereid op reis met onze koopgidsen

Reageren