Bereid je voor op een vakantie met de camper; 5 handige tips

Het vakantieseizoen komt er weer aan. En vooral in deze, toch nog onzekere periode, is een camperreis natuurlijk ideaal! Je bent vrij om te gaan en staan waar je wilt, zonder teveel andere mensen om je heen te hebben. Daarnaast ben je met een camper enorm flexibel en verander je zonder moeite van koers.

Of je nu een ervaren camperreiziger bent of voor het eerst het avontuur aangaat; voordat je kunt genieten vanuit je eigen huis op wielen, moet er het een en ander worden geregeld. Wil jij optimaal zijn voorbereid op je langverwachte vakantie met de camper? Bekijk dan snel de onderstaande tips!

1. Zorg dat je camper spullen op orde zijn

Een van de belangrijkste dingen om te regelen wanneer je met de camper op vakantie gaat, zijn goede camper spullen. Deze kunnen variëren van opbergsystemen en meubilair, tot elektronische artikelen en leuke accessoires. De camper spullen die je koopt hangen mede af van het type camper dat je hebt. Sommige spullen zijn namelijk specifiek gemaakt voor een bepaald model. En alles moet natuurlijk ook daadwerkelijk passen…


Maak een lijstje voor jezelf met camper spullen die je belangrijk vindt om aan te schaffen. En bekijk de website camperpassie.nl voor inspiratie en/of professioneel advies.

2. Kies de juiste bestemming

Kies de juiste bestemming

Voordat je op de bonnefooi gaat rondrijden met je camper, is het verstandig om een doel voor ogen te hebben. Waar wil je naartoe? Of waar wil je in ieder geval níet naartoe? Europa is een geweldig continent om met de camper te verkennen. En in de meeste landen kun je prima kamperen op aangewezen camperplaatsen.

Het is echter goed om vooraf de regels van een desbetreffend land door te nemen. Overal worden deze namelijk anders gehanteerd. Zo is het in het ene land bijvoorbeeld niet toegestaan om te overnachten buiten gereguleerde camperplaatsen. Terwijl dat ergens anders weer geen probleem is. Bedenk voor je vakantie wat je wensen zijn wat betreft het reizen met de camper. Zo kun je de bestemming hier goed op afstemmen.

3. Checken, checken en nog eens checken

Veiligheid komt boven alles. Daarom is het essentieel om je camper ruim voor vertrek grondig te controleren. Dat wil zeggen; de bandenspanning, accu en laadinstallatie, waterdruk, gasslang, verlichting etc. Daarnaast moet je ervoor zorgen dat alle voertuigbewijzen aanwezig zijn. Denk aan het kentekenbewijs, het apk-keuringbewijs en eventuele andere papieren.

Maak een “proefrondje” met je camper om het gevoel weer te ervaren. Op deze manier kun je bovendien meteen zien of alles nog goed werkt. Mocht er iets kapot zijn of ontbreken, dan kun je dit nog op tijd fixen. Better safe then sorry…

Lees ook: met de camper op vakantie tijdens de coronacrisis; hier let je op!

4. Pak slim in

We kunnen ons voorstellen dat je het liefst je hele hebben en houden meeneemt op vakantie. Maar laat dat nu net géén goed idee zijn tijdens een campervakantie. Hier geldt namelijk echt: less is more! Hoewel campers meestal veel leefruimte bieden, is deze ook snel beperkt nadat al je spullen zijn ingepakt. Vaak kom je er pas tijdens het reizen achter hoeveel onnodige items je eigenlijk bij je hebt. En dan is het te laat…

Bovendien is het voor de camper zelf ook beter wanneer deze niet al te zwaar beladen is. En daarnaast wil je ook nog wat ruimte overhouden voor eventuele souvenirs, toch?

5. Neem een “noodpakket” mee

Dit klinkt misschien dramatisch, maar het is wel degelijk handig. Wanneer je op campervakantie gaat, weet je nu eenmaal niet altijd waar je ergens belandt. Je kunt nog zo’n mooi plan hebben bedacht; dit plan kan prima zijn eigen leven gaan leiden. En het kan zomaar gebeuren dat je ergens strandt waar geen voorzieningen aanwezig zijn. Zoals een supermarkt, apotheek, elektriciteit of wat dan ook.

Neem daarom altijd een noodpakket mee. Hierin stop je bijvoorbeeld lang houdbare etenswaren, medicijnen, een EHBO-kit, een zaklantaarn etc. Alles waarvan jij denkt het nodig te hebben in geval van “nood”.

Ben je klaar voor het avontuur van je leven? Met deze tips ben je in ieder geval goed voorbereid op de ultieme vakantie met de camper. Vergeet vooral niet om te genieten!

Reageren