Bangkok verkennen met gids Khun Pok

De wereldstad Bangkok heeft enorm veel te bieden, van eeuwenoude historie en kleurrijke mensen tot activiteiten vol adrenaline en culinaire hoogtepunten. Je kunt deze stad op vele verschillende manieren verkennen. Vandaag gaan we op pad met een lokale gids om te onderzoeken of je eigenlijk wel een gids nodig hebt om deze metropool te ontdekken. Op het programma staan een boottocht over de historische klongs (de Thaise waterwegen), het proeven van de lekkerste Pad Thai van Bangkok en een bezoek aan de drijvende markt. Let’s go!

Op pad met gids Pok - Lotusbloemen vouwen
Onze gids Pok leert ons de typische Thaise gebruiken, zoals het vouwen van lotusbloemen

We worden al vroeg opgehaald door onze Thaise gids, Khun Pok. Het is een zeer enthousiaste en vrolijke dame. Anderhalf jaar geleden heeft ze haar kantoorbaan ingeruild voor het werken als gids. Ze houdt van de stad en het lokale eten. En daarom laat het ze het maar al te graag zien!

De waterwegen van Bangkok

Khun Pok neemt ons als eerste mee op een reis over de kanalen van Bangkok. We stappen in een typische longtailboot. Dit zijn de beroemde lange Thaise boten die overal te zien zijn. Met name de motor achterop maakt indruk. Daar komen we wel mee voorruit! Terwijl we over de machtige Chao Praya rivier varen, vertelt de gids over de wijk Thonburi. Deze oude wijk is voorheen voor korte duur de hoofdstad van Thailand geweest, vlak nadat Ayutthaya door de Birmezen was verwoest. We varen langs de mooie, witte “Tempel van de Dageraad” (Wat Arun), gelegen in Thonburi. Een tempel vol vakmanschap, hij is bedekt met veel kleine gekleurde tegeltjes en kleine stukjes Chinees porselein. Deze tempel heeft een compleet andere stijl dan de andere tempels in Bangkok. Daarbij ligt hij heel mooi aan de machtige Chao Praya!

Op pad met gids Pok - Wat Arun vanaf het water
Wat Arun vanuit onze longtailboot op de Chao Praya

Bangkok bestond vroeger voornamelijk uit waterwegen en de huizen werden gebouwd op houten palen. Sommige huizen worden nog steeds zo gebouwd en het is heel indrukwekkend om de huizen zo boven het water te zien zweven. Je waant jezelf in een hele andere tijd. Het is een groot contrast tussen de luxueuze wolkenkrabbers en de kleine oude houten huisjes. Hier en daar staat iemand zich te wassen in de klong, waar nog geen 5 meter verderop iemand anders van een Starbucks koffie geniet.

Khun Pok zegt dat we goed op moeten letten, met name op de oevers waar we langs varen. In de rivier leven namelijk veel Aziatische water varanen, een soort hagedis die behoort tot de Komodo varaan. Deze water varaan kan tot 2,5 meter lang worden en kan meer dan 50 kilo wegen! Die zouden we toch moeten zien liggen. Ze eten vooral vis, slang en rat, maar soms ook vogels en kippen. Ze zijn niet gevaarlijk voor mensen, maar je kunt wel beter afstand houden aangezien ze met hun klauwen of staart kunnen aanvallen wanneer ze zich bedreigd voelen. Als je een water monitor ziet tijdens je reis is dit goed nieuws, dit brengt namelijk veel geluk volgens Khun Pok!

De lekkerste Pad Thai van Bangkok

Na wat geluk, neemt Khun Pok ons mee naar een klein lokaal restaurantje. Zo’n eentje waar je normaal gesproken zelf voorbij zou lopen. Van marketing hebben ze niet veel kaas gegeten, maar dat wordt ruimschoots gecompenseerd door hun kookkusten. Ze adviseert de Pad Thai, volgens haar de allerbeste van heel Bangkok. Pad Thai is een bekend Thais gebakken noedelgerecht, met onder andere ei, pinda’s, taugé, tofu, limoen en vaak kip of garnaal. Na de eerste hap snap je wat ze bedoelt, hier lusten we nog wel een bordje van! Het is echt verrukkelijk en zo vers. Op de deur staat met grote letters ‘No MSG’, dus geen rare toevoegingen, maar alleen verse ingrediënten en dat proef je. Bij een van de vele eetstalletjes koopt ze nog wat lekkere Thaise snacks, zoals Thaise kokospoffertjes. Een heerlijk nagerecht samen met de verse zoete ananas en watermeloen. Khun Pok praat graag over het Thaise eten en de kookcultuur. Ze kookt zelf ook veel en weet dus alle details van haar passie over te brengen! Na deze verrukkelijke lunch staat er een bezoekje aan de grootste bloemen- en groentemarkt, Pak Khlong Talat, van Bangkok op de planning. Wat een assortiment aan bloemen en groenten die we nog nooit eerder hebben gezien. Onze gids vertelt ons graag wat alles is. Zoals de heerlijke geurende Jasmijn kransen die worden gebruikt om te offeren. Verder legt Khun Pok uit waarom er zoveel gele bloemen verkocht worden. Dit is de kleur van de Thaise koning, die door de bevolking op handen gedragen wordt. Het is een belevenis om hier rond te lopen.

Op pad met gids Pok - Thaise snacks
Gids Khun Pok koopt een aantal typische Thaise snacks bij een eetstalletje

Damnoen Saduak

Een bezoek aan de bekendste markt van Thailand mag eigenlijk niet ontbreken als je Thailand aandoet: Damnoen Saduak. Khun Pok neemt ons mee naar een steiger waar we weer een longtailboot instappen. Ze adviseert om onszelf goed vast te houden, maar wel de handen binnen boord te houden. De schipper manoeuvreert de boot door de smalste kanalen. Het gebied is prachtig en de groene natuur trekt snel voorbij terwijl langzaamaan steeds meer Thaise authentieke huisjes opduiken. Het is bijzonder om de huizen van zo dichtbij in te kunnen kijken en de kinderen langs het water te zien spelen. Uiteindelijk komen we aan bij de drijvende markt.

Op pad met gids Pok - Drijvende markt
De kleurrijke drijvende markt van Damnoen Saduak

Deze markt vindt plaats in de boten op het water en op de oevers gaat de markt verder. De markt ligt vol met bootjes van allemaal verschillende kleuren en groottes. Op iedere boot verkopen ze wat anders, zoals Thaise delicatessen, tropische vruchten, kleding of Thaise schilderkunst. Khun Pok raadt ons aan om een noedelsoep te proberen. De boten met lekkernijen stoppen steeds naast de toeristenboten. Het eten wordt terplekke bereid en aan je gegeven, daarna vaart de boot verder naar de volgende klant. Heel leuk om te zien en echt een origineel concept. De gids laat ook de lekkerste plek voor een kokosnootijsje zien! Het is vers en bijzonder verfrissend. Ze leert ons ook te onderhandelen als we souvenirs willen kopen. Zo krijgen we de prijs van een mooie doek toch flink omlaag! Dat geeft wel een trots gevoel!

Wel of geen lokale gids?

Met een lokale gids die goed Engels spreekt kom je zoveel meer te weten over de stad, de geschiedenis, de lokale cultuur en de gebruiken. Je komt op plekken die je anders simpelweg niet zult zien. Daarbij kom je niet zo snel voor onaangename verrassingen te staan. Als je een verre reis naar Thailand maakt, maak er dan een unieke reis van en verken de omgeving met een local. Wij hebben tijdens deze excursies ervaren dat het zoveel meerwaarde heeft.

Zelf ook een tour door Bangkok met een lokale gids? Kijk hier welke opties AsiaDirect biedt.

Reageren