Backpacken voor beginners: Tips voor een geslaagde trip met de rugzak

Ben jij jouw volgende reis al aan het plannen en wil je die net dat tikkeltje specialer maken? Kies dan eens voor een vakantie met de rugzak. Backpacken is niet voor iedereen weggelegd, maar toch is het zeker eens de moeite om backpacken te overwegen. Weet je niet goed waar je moet beginnen? Dan hebben wij hier alvast enkele tips om van jouw (eerste) backpack trip een onvergetelijk vakantie te kunnen maken.

Alleen of met vrienden

Net zoals elke vakantie, begint jouw reis met de vraag “ga ik alleen of met vrienden?”. Ga je alleen? Zo ja, dan kan jij vandaag nog jouw backpack samenstellen en vertrekken. Je droomvakantie najagen was nog nooit zo gemakkelijk. Er heerst als het ware een unieke vrijheid! Toch is op reis gaan met vrienden misschien iets leuker als je graag wat gezelschap hebt.

Kies de bestemming die bij jou past

Backpacken bestemming

Het kiezen van een vakantiebestemming is belangrijk. Ben je een stadsmens? Trek dan eens rond in Dublin, waar het Guinness Storehouse en Phoenix Park op jou staan te wachten, of maak kennis met het Real Mary King’s Close en Calton Hill in Edinburgh. Heb je een voorliefde voor de rustgevende natuur? Dan zijn wonderbaarlijke vakantiebestemmingen zoals Guatemala (met haar oogverblindende Lago Atitlan) en Indonesië iets voor jou. Wil je graag verschillende bestemmingen ontdekken tijdens je vakantie? Plan dan zeker in hoeveel tijd je op elke bestemming wilt doorbrengen. Zo ben je er zeker van dat je jouw ‘must-see’ lijstje helemaal kan afwerken.  

Maak een paklijst op

Als je gaat backpacken, dan zal je waarschijnlijk andere dingen meenemen dan wanneer je bijvoorbeeld zou gaan skiën of een zomervakantie in de zon zou doorbrengen. Daarom is het van vitaal belang om een paklijst op te stellen. Wat zet je nu zoal op die paklijst? Wel, eerst en vooral de belangrijke documenten zoals paspoort, betaalkaarten, rijbewijs (zelfs al heb je het misschien niet nodig) en eventueel ook visa (afhankelijk van het land waar je naartoe gaat).

Ook de juiste kleding is van groot belang. Ga je naar een warm land? Kies dan voor shorts en topjes, maar als je gaat voor een koudere bestemming, neem je best een iets dikkere trui en een langere broek mee. Voor welke bestemming je ook gaat, de juiste schoenen zijn altijd belangrijk. Misschien laat je deze keer toch beter je stiletto’s of sandalen thuis. Je kiest namelijk beter voor stevige wandelschoenen die perfect zijn voor lange afstanden. Ga alvast eens op een speurtocht naar passende schoenen. Vergelijk een ruim aanbod aan soorten werk- en wandelschoenen, verkrijgbaar in allerlei vormen, materialen en kleuren. Een echte aanrader zijn de zogenoemde ‘veiligheidsschoenen’ van engelbert strauss; deze zijn ook waterdicht, stevig, duurzaam, gezond, en dus ideaal om mee op reis te gaan! De schoenen zullen je optimaal beschermen tegen schokken of scherpe voorwerpen en zullen de druk op je voeten wegnemen. Zo krijg je nooit pijnlijke voeten. Die pleisters, die ook op je paklijst staan, zal je misschien niet eens nodig hebben. Het is ook aan te raden om een poncho tegen de regen mee te nemen. We weten allemaal wel hoe snel het weer kan omslaan.

Naast goede bescherming tegen kou, regen, zon of blaren, is het ook zeker aan te raden om je te beschermen tegen.. lawaai! Je zal maar net op een hostel slaapzaal liggen met een paar stevige snurkers. Wat dacht je van een goed paar wasbollen oordopjes voor een goede nachtrust? Zo kun je goed uitgerust de reis van je leven beleven. 

Ready? Set? Go!

Beginners backpacken

Nu het bijna zomer is, is dit misschien het perfecte moment om je backpack trip te plannen. Bepaal alvast welke bestemming je het meest aantrekt, lees alles over de plaats en wat je er kunt doen, en bereid je voor op een onvergetelijke tijd!

Reageren