Backpacken in Indonesië

Indonesië is een van de aantrekkelijkste plekken voor een backpack vakantie. Dit vanwege de gastvrije bevolking, de gevarieerde landschappen en klimaten, goede infrastructuur en ook niet onbelangrijk, de goedkope prijzen. Terecht is dit land daarom erg geliefd onder backpackers.Met meer dan 17.000 eilanden kent Indonesië het grootste aantal eilanden ter wereld en is het de thuisbasis van meer dan 261 miljoen mensen.

Backpacken Indonesië

Backpacken in Indonesië kan maanden duren, omdat er gewoon zoveel te zien en te doen is: hectische en chaotische stadsgezichten, koele witte zandstranden, prachtige vulkanen en de mooiste zonsopkomsten en zonsondergangen. De meeste backpackers brengen twee of drie maanden in Indonesië door om zoveel mogelijk te zien.

Hieronder vind je plekken die je zeker moet bezoeken, de kosten van backpacken in Indonesië en alles wat je mee moet nemen op je rondreis in Indonesië en je gaat backpacken in dit prachtige land.

De mooiste plekken in Indonesië

Er zijn vele mooie plekken die je zeker moet bezoeken. Hieronder staan er een aantal beschreven. Met deze informatie is het mogelijk om vervolgens je eigen backpack route in Indonesië samen te stellen.

Prambanan

Deze plek die op de werelderfgoedlijst staat heeft 244 tempels. Bezoekers van Prambanan wandelen te voet door deze tempels. Dit is de beste manier om van het weelderige landschap te genieten en de gedetailleerde architectuur en het ontwerp van de tempels van dichtbij te bewonderen.

Prambanan

Het tempelcomplex beslaat 39,8 hectare. Op de grote binnenplaats zijn er de drie hoofdtempels. In de tweede tuin zijn er nog eens 224 Perwara-tempels. Hier ronddwalen en het ingewikkelde metselwerk onderzoeken is voldoende om je de hele dag bezig te houden!

Jakarta

De hoofdstad van Indonesië is een grote, bruisende stad met een bevolking van meer dan 10 miljoen mensen. Er zijn enkele opmerkelijke dingen die je kunt doen in Jakarta: bewonder Istana Merdeka, het presidentiële paleis vanaf de buitenkant (bezoekers zijn niet toegestaan binnen); bekijk de Monastoren, een symbool van de onafhankelijkheid van Indonesië; ontdek Ancol Beach; bezoek het Nationaal Museum; en ga winkelen op de Jalan Surabaya vlooienmarkt. Ga ook zeker naar het Oude Batavia, de Nederlandse wijk, waar je de historische architectuur kunt bewonderen. Je kunt deze wijk ontdekken tijdens een begeleide bustour. Je kunt hier direct een ticket voor deze tour bestellen.

Jakarta

Yogyakarta

Yogyakarta is het culturele centrum van Indonesië en is een veel minder industriële stad in vergelijking met Jakarta. Er is een interessante mix van oude gebruiken en modern leven en deze stad heeft ook nog steeds een sultan. Het is een hippe plek vol met straatkunst, galerijen, cafés, een geweldig nachtleven en een sterke kunstgemeenschap. Yogyakarta is ook een goed startpunt voor het verkennen van Borobudur en Prambanan.

Yogyakarta

Kalibaru

Een goede backpack route in Indonesië is die van Kalibaru naar Bali. Kalibaru is een klein dorp aan de zuidoostelijke kant van Java. Het is rustig, afgelegen en een geweldige plek om een lokale cacaoplantage of een van de vele andere soorten plantages in de omgeving te verkennen.

Kalibaru

Banyu Wana Amertha Watervallen

Dit zijn een van de mooiste watervallen in Bali, en toch zijn ze nog niet zo bekend. Wel zo fijn als je de vele toeristen wilt vermijden. Ze bevinden zich ongeveer 90 minuten van Ubud en je moet door een bananenplantage wandelen om de watervallen te bereiken. Vergeet niet je zwempak mee te nemen voor een heerlijke verfrissende duik.

Orang-oetans in Sumatra

Een mysterieus en zeer menselijk wezen, de orang-oetan vindt zijn habitat op het Indonesische eiland Sumatra. Een bezoek aan deze dieren is een ontroerende ervaring. En, gezien de snelle ontbossing en branden in het gebied, wil je dit waarschijnlijk zo snel mogelijk doen, omdat de dieren ernstig bedreigd zijn. Als je gaat, zorg er dan voor dat je reist met een milieuvriendelijk reisbureau en doe hier goed onderzoek naar. Deze bureau’s weten wat er wel en niet toegestaan is en zullen de dieren met rust laten.

Kosten backpacken Indonesië

De kosten voor het backpacken in Indonesië zijn laag. Hieronder staan een aantal voorbeelden.

Accommodatie

Een bed in een slaapzaal kost 101.570 IDR (7 EUR), maar kleinere slaapzalen liggen gemiddeld rond de 145.100 IDR (10 EUR). Voor een privékamer betaal je rond de 200.000 IDR (14 EUR).

De meeste budgethotels beginnen bij 200.000 IDR (14 EUR) per nacht voor een tweepersoonskamer en zijn meestal inclusief wifi en ontbijt. Voor een driesterrenhotel beginnen de prijzen vanaf 400.000 IDR ($ 28 USD) per nacht. Airbnb is ook wijdverspreid in het hele land, met privékamers vanaf slechts 145.100 IDR (10 EUR) per nacht. Voor hele appartementen, moet je ongeveer 400.000 IDR (28 EUR) per nacht te betalen.

Als je van te voren boekt, moet je er rekening mee houden dat veel van de vermeldingen eigenlijk homestays en privéwoningen zijn. Omdat hostels en homestays zo goedkoop zijn, is kamperen niet erg gebruikelijk tenzij je op trektocht bent.

Eten

Lokaal eten is extreem goedkoop, streetfood kost minder dan 10.000 IDR (0,70 EUR). Voor een goedkope maaltijd in een lokaal restaurant beginnen de prijzen rond 14.000 IDR (1 EUR). Voor een maaltijd in een gemiddeld restaurant met drankjes en bediening aan tafel, betaal je ongeveer 80.000 IDR (6 EUR). Westers eten is veel duurder, maar is nog steeds relatief betaalbaar met ongeveer 125.000 IDR (9 EUR) voor een maaltijd en drankje.

Fastfood zoals McDonalds kost ongeveer 45.000 IDR (3,20 EUR). Een biertje aan de bar kost ongeveer 30.000 IDR (2,10 EUR) terwijl de boodschappen voor een week tussen 300.000-400.000 IDR (21-28 EUR) kosten.

Wat moet je meenemen

Omdat het land zoveel klimaten kent en verschillende landschappen heeft moet je goed voorbereid op reis gaan. Hierbij vind je een paklijst met alles wat je moet meenemen als je gaat backpacken in Indonesië.

 • Zomerkleding
 • Zonnebril
 • Zwempak
 • Cash geld voor noodgevallen in afgelegen gebieden
 • Toiletspullen (moeilijk verkrijgbaar)
 • DEET en eventueel een klamboe
 • Zakmes
 • Lakenzak
 • Handdoek
 • Moneybelt
 • (Dag)rugzak / draagtas
 • Waterfles / kom / bestek
 • Reiswekker
 • Reisgids
 • Plastic zakken (om je kleding droog in te houden)
 • Duikbril/ snorkel
 • EHBO-setje (immodium, norrit, primatour, paracetamol, malariapillen)

Overige tips

 • De beste reistijd is tussen mei en september, wanneer het droog en zonnig is. Daarna gaat het regenseizoen van start.
 • Het openbaar vervoer is goed te gebruiken, maar mocht je af en toe zin hebben om binnen de stad ergens snel te komen, neem dan een Becak (elektrische driewieler). Mocht je dit doen onderhandel dan over de prijs. Een goede prijs is 5.000 IDR (0,36 EUR).
 • Neem een waterfles mee die je altijd bij kunt vullen. Indonesië heeft te veel plastic en hoe minder plastic je koopt, hoe beter.
 • Als je naar populaire plekken zoals Bali gaat, probeer dan van te voren al je accommodatie te boeken. Dit is goedkoper dan dat je het daar moet regelen.

Backpacken door andere landen

Ben je aangestoken door het backpack virus? Lees dan ook deze artikelen vol met tips om te backpacken:

Reageren