Backpacken door Albanië

Albanië ligt in Europa, maar is nog relatief onontdekt door toeristen. Het land is tot aan de begin van de jaren negentig een communistische dictatuur geweest die bijna geheel was afgesloten van de rest van Europa. Maar nu kan je Albanië gewoon bezoeken en je wordt er door de bevolking vriendelijk ontvangen. Albanië heeft helaas nogal een slechte reputatie, het zou crimineel en armoedig zijn. Dit blijkt gelukkig helemaal niet zo erg te zijn als dat mensen je doen denken en het is juist een erg mooi land met een bergachtig landschap en een vriendelijke en nieuwsgierige bevolking. Daarom is Albanië een goede vakantiebestemming.

Wat zien tijdens een rondreis door Albanië?

Tirana

Tirana is de hoofdstad van Albanië waar je de grote verschillen kunt zien tussen het verleden van Albanië en het heden. De wijk Blloku is hier een goed voorbeeld van. Deze wijk was de plek waar de dictator Hoxka woonde, maar nu is het een hippe wijk met restaurants en bars. Andere bezienswaardigheden in Tirana zijn de Nationale Kunstgalerij, de oude Ottomaanse brug en het Nationaal Historisch Museum.

tirana albanie hoofdstad reistips

Gjirokastër en Berat

Berat wordt ook wel de stad van de duizend vensters genoemd. De stad is namelijk op een heuvel gebouwd en van de andere kant heb een uitzicht over de vele ramen van de stad. Het hoogtepunt van Berat is het kasteel dat op een heuvel ligt. Op het terrein van het kasteel staan ook enkele mooie moskeeën en kerken. Niet ver van Berat ligt Gjirokastër, met een erg mooi kasteel uit de twaalfde eeuw.  De oude stadscentra van Gjirokastër en Berat staan beide op de UNESCO werelderfgoedlijst en zijn erg mooi om te zien.

St. Theodores kerk in Berat albanie

Butrint

Butrint was ooit een Griekse stad en later een Romeinse stad en is ook zelfs ook een bisdom geweest. In de late middeleeuwen is de stad onbewoonbaar geworden en dat heeft ervoor gezorgd dat er veel mooie ruïnes bewaard zijn gebleven. Zo zijn er ruines van een amfitheater, basilieken en een viaduct. Butrint is nu een nationaal park en is zeker een aanrader om te bezoeken tijdens een vakantie in Albanië.

Ruins of Butrint, Albanie

Het Blauwe Oog

In de buurt van Butrint lig ook “Het Blauwe Oog”. Dit is een waterbron die oneindig diep lijkt te zijn, meerdere duikers hebben geprobeerd de bodem te vinden, maar dat is tot nu toe mislukt. Je kunt zelf ook een poging wagen en het water in springen. Het water is heel helder en turquoise blauw.

het Blauwe Oog albanie

Het meer van Ohrid

Het meer van Ohrid ligt voor een deel in Albanië en voor een deel in Macedonië. Het meer is wel 349 vierkante kilometer groot. Het is een van de diepste maar ook oudste meren van Europa en het is er nog heerlijk rustig! Geen grote vakantieresorts en voorbij scheurende jetski’s maar kleine vissersdorpjes en een bijzondere natuur. Als je er van houdt om te vissen dan is het meer van Ohrid en uitstekende locatie.

het meer van ohrid albanie

Sarandë & Ksamill

Sarandë wordt ook wel de parel van Albanië  genoemd. Het is dan ook een erg mooie badplaats met prachtige stranden aan de blauwe zee. Vanuit Sarandë heb je uitzicht over het Griekse eiland Corfu. Het stadje Ksamill lig 15 kilometer verderop en beide behoren ze tot de Albanese Riviera. Hier kom je voor zon, zee en strand. Beide zijn ook populair bij de Albanezen zelf en er is daarom genoeg te doen. Ga lekker uit eten, huur een scooter, ga snorkelen of op eilanden toer.

Saranda's port at ionian sea. Albanie

Drymades

Het strand van Drymades is iets rustiger. Het is een mooi goudgeel strand dat is omgeven door rotsen. Het ligt bij de stad Dhërmi en er zijn diverse goede hotels en resorts.

dhermi strand albanie reistips

Kosten van een backpack vakantie in Albanië

Albanië is een perfect backpack bestemming omdat de prijzen er zo laag zijn. Vooral het eten op straat en in restaurants is erg goedkoop, voor €10,- heb je een uitgebreide maaltijd inclusief wat te drinken. Ook kan je goedkoop slapen, als je goed zoekt al vanaf €10,- per nacht.

Vervoer naar Albanië

Je kunt Albanie met het vliegtuig bereiken. Er zijn weinig vluchten vanuit Nederland daarom kan je het beste vanuit België vliegen. Een ander alternatief is om naar Corfu te vliegen met een budget vliegmaatschappij. Hierna kan je binnen een uur Albanie met de ferry bereiken.

Vervoer in Albanië

Je hebt twee voor de hand liggende keuzes als backpacker in Albanië, of je huurt een auto en trotseert de slecht onderhouden wegen zelf, of je gaat met het openbaar vervoer. De wegen zijn in het land helaas niet in de beste staat, maar de Albanezen rijden daarom ook niet te hard. Als je met het openbaar vervoer gaat dan ben je vooral afhankelijk van kleine witte busjes. Je kunt ze overal aanhouden en je zult je ogen uitkijken aan wat er allemaal in vervoert wordt. Heb alleen geen haast, een ritje met een busje duurt altijd wel even. Er zijn ook enkele grotere bussen die naar de populaire locaties rijden.

Accommodatie in Albanië

Het toerisme is langzaamaan in opkomst in dit land en daarom komen er ook steeds meer bed & breakfasts, hostels en hotels bij. Als je niet in het hoogseizoen in Albanië bent kan je als je op de locatie aankomt makkelijk een slaapplek vinden. Zo kan je ook nog eens onderhandelen. Maar het is ook mogelijk om accommodatie van tevoren te boeken. Zorg ervoor dat je altijd contant geld klaar hebt, want je kunt bijna nergens met een pinpas betalen.

Reageren