Autoliefhebber? Deze plekken moet jij bezocht hebben!

Ben jij helemaal gek van auto’s? Hou je van snelheid, maar ook van de geschiedenis van het motorvoertuig? Dan heeft Europa allerlei gave bezienswaardigheden en activiteiten die je zeker een keer aangedaan moet hebben. Wij zetten er een aantal op een rijtje voor je.

Zelf het circuit op

Spa Francorchamps

Als je het aandurft, kun je op verschillende plekken in Europa met je eigen auto legendarische racecircuits op. In de straten van Monaco extra hard op het gas trappen zit er helaas niet, maar op Nürburgring in het westen van Duitsland kun je wel terecht met je eigen racemonster. Het uitdagende circuit ligt op slechts 3,5 uur rijden van Amsterdam. Wel voorzichtig zijn; het circuit wordt sinds de crash van Niki Lauda in 1976 niet meer voor Formule 1-races gebruikt. Iets dichter bij huis kun je overigens ook terecht op het langere circuit Spa-Francorchamps in België. In eigen land kun je met de eigen auto over Circuit Zandvoort, dat binnenkort wel weer de Formule 1 gaat ontvangen. Deze is een kleine kilometer korter dan de Nürburgring. Zoek dus snel de adrenaline van het racecircuit op. Om je echt de blits te maken kun je gave velgen online bestellen en er echt als koning van de weg uitzien.

De gaafste bergpassen

Houd je wel van een uitdaging, dan is het zeker aan te raden om een van Europa’s meest spectaculaire bergpassen te bedwingen met de auto. Een heel bekende is natuurlijk de Stelviopas in Noord-Italië. Daar bedwing je de Alpen door de ene na de andere haarspeldbocht te nemen. Heb je de smaak te pakken, dan kun je ook nog voor de Umbrailpas gaan. Die ligt echt vlakbij de Stelviopas en is de hoogste berijdbare pas van Zwitserland. Voor een extra uitdaging is een bezoek aan de Transfăgărășan in Roemenië ook een absolute aanrader. Je kunt er enkel in de zomermaanden op, maar dan begeef je je wel op wat door de heren van Top Gear destijds uitgeroepen is tot de mooiste weg van Europa.

Autostadt

Onze Duitse oosterburen hebben een fantastische plek voor autoliefhebbers, genaamd Autostadt. Je vindt het in Wolfsburg, waar de Volkswagen vandaan komt. Je kunt er een off-road track bezoeken waar Volkswagen auto’s test, maar er is bijvoorbeeld ook een mini-baan waarop kinderen kunnen laten zien hoe goed ze kunnen sturen. In het Zeithaus vind je klassieke auto’s in een kunstzinnige omgeving. Ook zijn er twee glazen torens met daarin honderden nieuwe Volkswagens en een panoramisch uitzicht over Wolfsburg vanaf de twintigste verdieping. De torens zijn met elkaar verbonden door middel van een tunnel van maar liefst 700 meter lang. Wil je even rustig kunnen zitten, dan kun je naar een van de twee bioscoopzalen waar films over auto’s vertoond worden.

Ferrari museum

Ferrari museum

Ben je helemaal gek van Ferrari, dan moet je absoluut een bezoek brengen aan het Italiaanse Maranello. Naast het feit dat je daar vlakbij de Ferrari fabriek bent en haar testcircuit, is hier het enige echte Ferrari museum gevestigd. Hier vind je een imposante collectie van auto’s uit de historie van Ferrari, waaronder de Formule 1-wagens waar Schumacher en Raikkonen furore mee maakten. Natuurlijk zijn er ook andere zaken als aandenken aan Ferrari’s topcoureurs en hun ontelbare successen. Tegen betaling kun je ervaren hoe het is om achter het stuur van een raceauto van Ferrari te zitten door middel van een race simulator. Je kunt ook nog een factory- en circuit tour bijboeken. Dan krijg je een rondrit in een touringcar met gids over het fabrieksterrein van Ferrari plus het Fiorano testcircuit. Voor een mooi aandenken voor jezelf kun je terecht in de Ferrari Store.

Mercedes Benz museum

Wil je de geschiedenis van de Mercedes Benz met eigen ogen zien, reis dan af naar het Duitse Stuttgart. Daar staat het grootse museum van deze autoproducent, dat een imposante collectie tentoongesteld heeft staan. Je begint bovenaan, op de negende verdiepining, in de tijd voor de samenwerking tussen oprichter Gottlieb Daimler en Carl Benz. Van de simpele houten koetsen die je hier ziet daal je steeds verder af langs moderner wordende modellen tot aan zelfs prototypes voor de toekomst. Het is in feite niet alleen een museum voor de ontwikkeling van het merk Mercedes Benz, maar ook voor het autorijden in het algemeen. Het beste of niets, was het credo van Daimler, en dat zie je zeker terug in de museum van hoge kwaliteit.

Reageren