Autoverhuur op Curacao; TIPS om goedkoop een auto te huren

Als je naar vakantie op Curaçao gaat is een auto huren eigenlijk een must als je wat van het eiland wilt zien en dat is beslist de moeite waard. Tenslotte wil je ook wel eens de mooiste stranden vergelijken en iets anders zien dan de omgeving van je hotel. De oppervlakte van het eiland is bijna 450 km2, dus tenzij je de hele vakantie lopend wilt doorbrengen is gemotoriseerd vervoer de beste optie om je comfortabel te verplaatsen. Er is op het eiland ook openbaar vervoer maar dat is niet vergelijkbaar met dat in Nederland. Er zijn nauwelijks vaste rijmschema’s en ook qua tijd hoef je nergens op te rekenen. Vrijwel iedere eilandbewoner bezit dan ook een auto voor zijn persoonlijk vervoer. Als toerist kun je een auto huren op Curaçao op de luchthaven of gewoon via internet.

Wanneer huur je de auto?

De meeste bezoekers van het eiland kiezen ervoor om de auto al in Nederland online te huren. Op die manier staat de huurauto voor je klaar als je op het vliegveld aankomt en kan je op je gemak naar de accommodatie, die welkom zal zijn na de lange vlucht. In de aankomsthal op het internationale vliegveld van Curacao zijn de balies van de autoverhuurbedrijven direct aan de rechterzijde te vinden. Het zijn er vele onder meer Hertz, Sixt en Avis maar ook de lokale verhuurders. Let ook altijd op het eigen risico dat van toepassing is. Op het eiland worden ook regelmatig zeer goedkope huurauto’s aangeboden. Twijfel je of deze wel betrouwbaar zijn, zoek dan naar referenties. Er werken ook nog steeds veel Nederlandse stagiaires op het eiland en deze huren vaak een auto voor langere periodes voor een bescheiden prijs. Een dergelijke auto is vaak een goede optie.

Bezienswaardigheden om te bezoeken

Curaçao is als een van de ABC-eilanden een populaire bestemming onder Nederlanders. Een aantal bezienswaardigheden die je het beste per auto kunt bezoeken:

  • Otrabanda, een wijk waar vandaan je mooi uitzicht hebt op de bekende gekleurde huizen.
  • Plantagehuizen, die te vinden zijn op veel locaties op Curaçao.
  • Struisvogelfarm, ook hiervan vind je er meerdere op het eiland, vaak een eindje buiten de steden.
  • Grote Knip, een geweldige plaats om te snorkelen, aan de noordwestzijde van het eiland.

Het verkeer op Curaçao

Een auto is bijna onmisbaar op het eiland en daarom heeft vrijwel iedereen er ook één. Dat zijn niet altijd de goed onderhouden en kras- en deukvrije auto’s die je in Nederland over het algemeen ziet rijden. Het gaat er tenslotte om dat het vervoermiddel de bestuurder zo vaak mogelijk van A naar B brengt. Het is dan ook beslist aan te raden een goede verzekering te hebben voor je huurauto op het eiland. Als je het kan vermijden, is het beter de spits te mijden in de buurt van Willemstad. De maximum snelheid binnen de bebouwde kom is 45 kilometer per uur, daarbuiten wordt het aangegeven met borden met als absolute maximum 80 kilometer per uur. Dat klinkt misschien niet erg snel of opwindend, maar buiten de bebouwde kom zijn de wegen vaak ook beslist niet berekend op een hogere snelheid. Neem dus geen risico en spaar jezelf en de huurauto.

De verkeersregels op Curaçao

Eigenlijk verschillen de verkeersregels op het eiland niet veel van die in Nederland:

  • Rechts gaat voor, behalve op een T-splitsing.
  • Inhalen doe je aan de linkerkant. Maar op wegen met gesplitste rijbanen is het ook toegestaan om rechts in te halen. Dat is iets om goed rekening mee te houden.

Verder is het een feit dat de eilandbewoners een aantal gewoonteregels in het verkeer hebben ontwikkeld en zich minder aantrekken van de formele regels. Als jij je in het verkeer op Curacao gaat mengen, hou dan gewoon wat meer afstand dan je gewend bent, rij nooit sneller dan is toegestaan en wees heel erg attent. Als je voorzichtig en met aandacht rijdt, komt het wel goed.

Tips bij het huren van een auto op Curaçao

1. Bij vrijwel iedere verhuurder moet je een borg storten die meestal begint bij € 500. Dit kan met een creditcard. Heb je geen creditcard, neem dan contact op met het autoverhuur bedrijf hoe men hier mee omgaat.

2. Als je de auto ergens parkeert, laat dan altijd het dashboardkastje open zodat te zien is dat het leeg is.

3. De wegen op Curaçao zijn extreem glad als het geregend heeft. Dat gebeurt ook niet echt vaak, maar neem geen risico’s in dat geval.

4. Als je gaat tanken, moet je eerst een bedrag betalen aan de kassa. Vergeet dit beslist niet om problemen te voorkomen. Van gasten verwacht men op Curaçao dat deze zich aan de regels houden net zoals dat in ons land het geval is.

5. De huurauto moet altijd weer met een volle tank worden ingeleverd. Check ook bij het ophalen van je huurauto of de tank vol is voordat je vertrekt. Neem anders contact op met het verhuurbedrijf zodat dit punt geregeld kan worden.

6. Voorzichtigheid op vakantie hoort erbij. Het wordt toeristen afgeraden om zich gedurende nachtelijke uren op de weg te begeven. Neem deze goede raad serieus en kies voor een betrouwbare officiële taxi als je echt de weg op moet op deze tijdstippen.

Een ongeluk kan altijd gebeuren

Door de relatief lage snelheden en de mindere kwaliteit van wegen levert een auto-ongeluk meestal vooral blikschade op. De regels op Curaçao zijn op dit punt zeer strikt. Onder geen voorwaarde mag de auto worden verplaatst als er een ongeluk heeft plaatsgevonden. Zelfs als je de complete weg verspert, mag je het voertuig niet verplaatsen of laten verplaatsen totdat de Curaçao Road Service daar toestemming voor geeft. De CRS kan je bereiken op nummer 199. Als jij je niet aan deze regel houdt, zal de schade niet door de verzekering worden gedekt.

Nog een paar bijzonderheden

Het is niet mogelijk om de huurauto contant af te rekenen met euro’s. Betalen met bankpas is wel mogelijk en ook contant afrekenen in de plaatselijke valuta (guldens) is geen probleem.

Op Curaçao moet je minimaal 19 jaar zijn om een auto te mogen besturen. Voor toeristen die jonger zijn dan 23 jaar is er een verhoogd eigen risico van € 750 dat niet kan worden afgekocht. Een goede reden om extra voorzichtig te zijn. Als je huurauto wordt gestolen neem dan direct contact op met de plaatselijke politie en het verhuurbedrijf.

Reageren