Antwerpen: daar moet je zijn geweest!

2018 is van start gegaan en dat betekent dat veel mensen alvast aan het kijken zijn naar nieuwe vakantiebestemmingen voor in de zomer. Wordt het dit jaar een busreis door Kroatië, kamperen vlakbij het Gardameer of vliegend naar Los Angeles? Het kan allemaal. Vergeet niet ook naar plekken dichterbij huis te kijken, want ook de Benelux heeft veel moois te bieden. Zo bracht ik de afgelopen twee zomers een bezoek aan Antwerpen, want daar moet je zijn geweest!

Vervoer

Een van de vele voordelen aan Antwerpen is het vervoer naar en in de stad. Wanneer je in het noorden van het land woont dan klinkt Belgie misschien ver weg, maar je bent er binnen mum van tijd. Voor een paar tientjes brengt de Thalys je vanuit Amsterdam binnen iets meer dan een uur naar bestemming. Zelf nam ik vorig jaar de trein met NS International. Dat was ideaal. Door de intercity naar Brussel ben je met een paar tussenstops snel naar de Vlaamse diamantstad. Aangekomen op het station ben je daarna bijna gelijk in het centrum. Naar mijn mening is het station van Antwerpen een van de mooiste, dus vergeet niet al het pracht en praal te bekijken voordat je de stad ingaat. Als je naar de andere kant van de Schelle wilt gaan dan kan je gebruik maken van de Sint-Annatunnel. De roltrappen zijn wat gedateerd, maar dat neemt niet weg dat ze perfect werken. In de zomer is het daarnaast ook lekker cool en heerlijk om de warme tempraturen te vermijden. Met een groep vrienden nam ik de fiets om via de tunnel de overkant te bereiken. Als je geen fiets bij je hebt, biedt Velo een oplossing. Ze hebben verschillende fietsen in de stad staan die door dagpassen goedkoop te huur zijn. Perfect voor een toerist zoals jij die bijvoorbeeld een weekendje weg is! Natuurlijk kan je het ook anders aanpakken. Tegenwoordig kun je ook per segway de stad ontdekken.

Bron: MAS

MAS

Wil je een mooi uitzicht over de stad hebben? Dan ben je bij het Museum aan de Stroom op de juiste plek. Nadat je negen verdiepingen in het moderne gebouw hebt doorlopen, vind je op het dak een panorama waar je in alle windrichtingen over Antwerpen kunt kijken. Een groot voordeel is dat je de hoogste etage en sommige zalen gratis kunt bezoeken tot minimaal 22.00 uur in de avond. Dus een bezoek tijdens een avondwandeling is ook mogelijk. Ik nam een kijkje overdag en vond het persoonlijk erg leuk om groepjes mensen heel klein door de stad te zien bewegen. Eenmaal weer beneden vind je naast het museum een haven waar je de mooiste boten kunt spotten. Zo heeft de bekende ondernemer Gert Verhulst zijn jacht Savannah hier in het water liggen waar ook het televisieprogramma ‘Gert Late Night’ wordt opgenomen.

Ondergronds

Winkelen in Antwerpen kun je onder andere op de Meir, maar de stad ondergronds bezoeken dat kan ook. In De Ruien loop en vaar je door de riolen en grachten van vroeger waar veel afval in werd gedumpt. Dit vind ik een van de tofste activiteiten die je hier kunt doen. Dit lijkt in eerste instantie vreemd, omdat je denkt dat het er heel erg stinkt. Niks is minder waar, want het afval wordt nu op een andere manier afgevoerd. Bij het begin van de activiteit krijg je een blauw pak en kaplaarzen aan. Bij sommige personen geeft dit een erg grappig effect. Toch is het heel handig, want hierdoor is je kleding gelijk waterdicht. Een gids neemt je mee in de Ruien en de geschiedenis van Antwerpen. Zo kom je er onder andere achter dat de stad oorspronkelijk op heuvels is gebouwd. Een leerzame tour dus. Als de tocht is afgelopen, kun je het beste naar het water toe lopen. Hier vind je Het Steen, een kasteel midden in de stad. Voor het kasteel staat een standbeeld van de Lange Wapper, een figuur waar in de Ruien aandacht aan wordt besteed. Op dezelfde plek begint in de avond de Antwerpse Spookwandelingen waarmee je een tour kunt volgen waardoor je tijdens een wandeling verschillende historische en spannende verhalen te horen krijgt.

Bron: Zoo Antwerpen

Cultuur & Zoo Antwerpen

Voor cultuur kun je in deze stad ook terecht. Zo heb je in het centrum de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Een foto nemen van de buitenkant is zeker de moeite waard. Persoonlijk vind ik de binnenkant niet echt speciaal. Doordat je moet betalen om binnen te komen, doe je er verstandig aan om de Antwerp City Card aan te schaffen. Hiermee heb je toegang tot verschillende gebouwen en museums in de stad. Als je meerdere dagen in de stad verblijft dan kan je overwegen om Zoo Antwerpen te bezoeken. Hier ben ik zelf nog niet geweest, maar met dan 5000 dieren zal het zeker de moeite waard zijn en is het een plek waar je zeker je dag door komt. Onder andere een vlindertuin, giraffen, haaien, octopussen en verschillende spinnen zijn er te zien. In de maanden december en januari organiseert de dierentuin ook China Zoo Light, een evenement waarbij Chinese lichtkunstenaars objecten in de vorm van dieren tonen die verspreid in het park te vinden zijn. Ik heb de Nederlandse variant in de Beekse Bergen gezien en het is bijzonder wat de kunstenaars laten zien. Een nadeel is dat je er rekening mee moet houden dat in de avond sommige dieren niet te zien zijn.

Ontspanning

Als je in een Vlaamse stad bent geweest, dan moet je eigenlijk wel een Belgisch biertje genuttigd hebben. Dit kun je doen op de Grote Markt. Vorig jaar heb ik dit gedaan in de Suikerrui waar je op een terras tevens ook lekker naar de voorbijkomende mensen en koetsen kunt kijken. Ook kun je een beerwalk doen waarbij je langs vijf cafés met streekbieren gaat. Als je even weg wilt van de drukte kan je terecht bij de Vlaaikensgang. Je komt dan in een rustig steegje met kleine restaurantjes. Voor mij was het ter plekken even zoeken om het te vinden, dus je doet er verstandig aan om de plaatst van te voren op te zoeken. In de zomer kan je bij Cinema Urbana in een hangar gratis een filmpje pakken. Kom je in de wintermaanden dan kun je een stukje verderop naar Kinepolis.

Kortom: Antwerpen is geweldig om tijdens je vakantie te vertoeven. Heb je door deze must sees en do’s ook goesting gekregen om naar Antwerpen af te reizen? Mijn volgende bezoek trip naar de stad staat inmiddels alvast gepland.

Reageren