Alles over Perlan Reykjavik

Perlan – het IJslandse woord voor Parel- is een van de bekendste bezienswaardigheden in IJsland. Dit unieke complex bovenop de heuvel Oskjuhlid, ligt vlakbij de IJslandse hoofdstad Reykjavik. Het complex van wateropslagtanks waar wel 21 miljoen liter warm water in kan worden opgeslagen, was oorspronkelijk alleen bedoeld voor stadsverwarming. Begin jaren negentig werd het verbouwd en kreeg het naast de functie van watervoorziening ook een culturele en gastronomische functie.

Historie Perlan

Het vernieuwde Perlan werd ontworpen door Ingimundur Sveinsson. Het werd geopend op 21 juni 1991. Vijf watertanks zijn nog steeds gevuld met water maar de zesde tank is nu omgebouwd tot museum. In dit Viking Saga museum komt het oude IJsland tot leven met wassen poppen. Midden tussen de zes tanks staat een glazen koepel van meer dan vijfentwintig meter hoog. Hierin vind je een aantal winkels en bovenin de koepel is een uniek draaiend restaurant met een cocktailbar en een observatiedek.

Vanaf het observatiedek heb je een geweldig uitzicht over de stad en de omgeving. Onder de koepel, in het ruime atrium zijn naast winkels vaak ook diverse tentoonstellingen te vinden en er is bijna altijd wel iets te doen. In het gebouw is ook een kleine, kunstmatige geiser die om de paar minuten spuit. Deze geiser verwijst naar het natuurlijk warme geiserwater dat in de tanks ligt opgeslagen.

Restaurant

Het restaurant dat in de draaiende koepel gevestigd is, staat heel hoog aangeschreven. het behoord tot de beste restaurants van Reykjavik. Er worden IJslandse klassiekers met een twist geserveerd en het vier gangen menu wijzigt elk seizoen, afhankelijk van de producten die beschikbaar zijn. Ooit wel eens gehaktballen van rendier gegeten? Hier heb je de kans! En na het eten ga je in de cocktailbar nog een lekkere cocktail drinken terwijl je van het 360 graden uitzicht geniet. Misschien word je wel bediend door Bardur Gudlaugsson, de winnaar van de Internationale Cocktail Competitie. Mis de zonsondergang niet – en als je Reykjavik het juiste seizoen bezoekt, kun je daarna ook genieten van het spectaculaire Noorderlicht!

Perlan Restaurant

Naast het Perlan Restaurant vind je in de koepel ook het Perlan Cafe. Dit is een perfecte plek voor een lichte lunchmaaltijd, ze hebben lekker zelfgebakken brood, gebak en cake. Daarnaast allemaal lekkere soepen en salades.

Na een bezoek aan Perlan, kunt je nog een wandeling maken in de omgeving. Op de heuvel Oskjuhlid zijn mooie bossen met vele wandelpaden.Of bezoek één van de geisers in de buurt.

Openingstijden en prijzen

Perlan is elke dag geopend van tien uur ‘s ochtends tot tien uur ‘s avonds. Het Perlan Café sluit om negen uur ‘s avonds en het Perlan restaurant gaat om half zeven open. Ook het Viking Saga Museum is elke dag open.

Perlan is makkelijk bereikbaar via openbaar vervoer en de entree is gratis. Het Perlan Café is goed betaalbaar maar het Perlan Restaurant is wat prijziger. Om het museum binnen te komen betaal je 15 euro als volwassene en 6 euro voor een kind.

Perlan is onderdeel van bijna alle toeristische tours in Reykjavik.

Reageren