Alles over de Samariakloof in Griekenland

De Samariakloof in Griekenland bezoeken? In dit artikel lees je meer over de geschiedenis van deze plaats en over wat je kunt verwachten als je de Samariakloof gaat lopen. We bevelen tevens een aantal excursies aan en geven je wat handige tips!

Het eiland Kreta is een van de toeristische trekpleisters in Griekenland vanwege de mooiste stranden en het aangename klimaat. Maar het eiland heeft ook een aantal bezienswaardigheden die tot de meest bijzondere van het land mogen worden gerekend. Natuurlijk staat daarbij het paleis van Knossos op de eerste plaats op de voet gevolgd door de Samariakloof. Als je Kreta bezoekt, moet je eigenlijk ook dit wonder van de natuur gaan bekijken. Door de Samariakloof lopen geeft een bijzonder gevoel dat je beslist moet ervaren.

Waar ligt de Samariakloof?

De Samariakloof ligt in de provincie Chania, in het hart van het nationale park op het eiland: Madares. Men noemt het park ook wel de Witte Bergen. Er zijn in het park 50 bergtoppen die hoger zijn dan 2.000 meter. De hoogste is Pachnes die 2.500 meter meet. Vanaf hier is het uitzicht op de Lybische Zee fenomenaal. Er leven geen mensen meer in het park. De laatste bewoners uit het gebied zijn in 1962 vertrokken.

Geschiedenis van de Samariakloof

Omdat de regio waar de kloof ligt zo bergachtig is, heeft het gedurende de geschiedenis altijd een belangrijke rol gespeeld in het verzet tegen buitenlandse bezetters van Kreta. Dit gold onder meer in de Tweede Wereldoorlog. De vrijheidsstrijders kregen steun van de dorpelingen in het afgelegen gebied en konden zich verschuilen in de ruige bergen. Ook de Engelsen ontsnapten in die periode via de kloof toen de Duitsers het eiland bezetten. Maar vooral de Turken en Grieken hebben op deze plaats ontelbare veldslagen uitgevochten. Door de Samariakloof lopen vandaag de dag is de voetstappen volgen van ontelbare voorgangers.

Lees ook: De top 10 bezienswaardigheden op Kreta

Openingstijden en excursie

De Samariakloof is toegankelijk van mei tot en met oktober en de huidige toegangsprijs is €5. Er zijn diverse excursies die je de hele kloof laten zien of een deel daarvan. De meest geboekte dagexcursie gaat van start vanuit het plaatsje Chania en kun je hier boeken. De totale lengte van de kloof is 18 kilometer en door de Samariakloof lopen is op sommige punten best zwaar. Kies dus voor een excursie die past bij jouw conditie. Vergeet ook niet te informeren wat inbegrepen is bij de excursie. Je bent hier op een echte toeristische trekpleister en dat betekent dat de prijzen daarop zijn afgestemd.

Aanbevolen excursies richting de Samariakloof

Bezienswaardigheden in de Samariakloof

De Samariakloof is een van de plaatsen in Griekenland waar de biodiversiteit enorm groot is. Je vindt hier 450 plantensoorten waarvan er 70 uitsluitend in deze kloof groeien. Ook de dieren die je hier zal aantreffen, zijn bijzonder te noemen. Zo is er een grote populatie wilde katten die echter zeer schuw zijn. De luie Kretenzische wilde geiten gaan echter pas op de loop als je echt te dichtbij komt.

Samariakloof

Door het bijzondere landschap en de bergen en dalen zijn er ook veel roofvogels die hun prooi zoeken in de kloof. De landschappen die je zal aantreffen zijn schitterend. De bijdrage van de mens in de kloof kan je op twee punten zien:

1. Samaria Village

Tot en met 1962 hebben hier mensen gewoond. De belangrijkste commerciële activiteiten in het dorp waren houtsnijden en het houden van bijen. Dat kan je vandaag de dag nog zien in de sporen van het vroegere leven hier die nog overal te vinden zijn. Een paar van de oude panden zijn gerestaureerd en er zijn nu een artsenpraktijk en het bewakingspunt gevestigd. De oude olijfmolen is nu in gebruik als informatiecentrum voor bezoekers van de kloof. Hier is een doorlopende expositie van oude foto’s en volkskunst te zien. Informeer ter plaatse naar de openingstijden.

2. De IJzeren Poorten

Op het smalste punt van de kloof is de zee nabij en vind je steile kliffen die wel 500 meter boven de zeespiegel reiken. Op deze strategische punten hebben sinds mensenheugenis bewoners zich gevestigd. Er zijn sporen ontdekt van prehistorische nederzettingen. Van meer recente data zijn de ruïnes van kastelen die hier door Venetianen en andere volken werden gebouwd. Oorlogsgeweld of de natuur zorgden dat de menselijke bouwsels weer verloren gingen.

Hoe kom je in de Samariakloof?

Een wandeling door de Samariakloof duurt tussen de 6 en 8 uur. Het is dan ook verstandig om deze vroeg in de ochtend te beginnen. Het meest praktisch is om te overnachten in het gebied en dan de eerste bus te nemen die de je naar de kloof brengt. Ook als je kiest om een excursie bij te wonen is een verblijf in Chania aan te raden. Met de (huur)auto naar de kloof te rijden wordt afgeraden. Wil je na de excursie de veerboot naar Sougia nemen of de bus naar Omalos, informeer dan ter plaatse naar de vertrektijden om teleurstellingen te voorkomen. Als je de tocht door de kloof hebt voltooid, kan je in Agia Roumeli de boot nemen voor je volgende bestemming.

Waar moet je aan denken bij een bezoek aan de Samariakloof?

De tocht door de Samariakloof kan op sommige punten zwaar zijn, maar is ook goed te doen als je in een normale conditie bent. Zorg wel dat je bent voorbereid op hetgeen je te wachten staat:

  • Goed schoeisel is een must. Draag wandelschoenen die prettig zitten of comfortabele sportschoenen. Slippers of andere open schoenen zijn geen goed idee.
  • Als je de dag wilt afsluiten met een duik in Agua Roumeli neem dan badkleding en een handdoek mee. Te veel bagage is niet verstandig.
  • Als je in oktober de tocht maakt, valt het aan te bevelen om een lichtgewicht jas mee te nemen. Je bevindt je hier in bergachtig gebied en in die tijd kan het weer erg snel omslaan.
  • Het is zomer op Kreta. Dat betekent je dat een zonnehoed, een zonnebril en zonnebrandlotion altijd bij de hand moet hebben.
  • Neem voldoende water mee en bij voorkeur een lichte lunch. Ook hier geldt dat de tocht redelijk zwaar is en je zo min mogelijk gewicht moet meesjouwen.
  • Als kleding is een korte broek of een trekkingbroek met shirt een goede keuze.

Hebben we je overtuigd om de Samariakloof te bezoeken? Bekijk dan het aanbod aan excursies in de Samariakloof. Je wordt tijdens één van de dagexcursies opgepikt vanuit je hotel met een shuttlebus!

Tip

Een van de meest pittoreske dorpjes op Kreta vind je in de buurt van de Samaria kloof. Als je meer tijd ter beschikking hebt zou jij je excursie nog met een bezoek aan Loutro kunnen uitbreiden. Ook Paleochora ten westen van Agua Roumeli is de moeite waard en goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Reageren