Alles wat je moet weten over het Working holiday visa voor Canada

Nederland heeft een regeling met Canada dat jongeren er een jaar lang mogen werken. Je hebt hiervoor een speciaal visum nodig, het “working holiday visum”. Ik leg je uit wat de voorwaarden zijn van het visum en hoe je deze kan aanvragen.

Waarom een  Working Holiday Visum?

Met een working holiday visum kan je voor een veel langere tijd in Canada verblijven dan met een normaal toeristenvisum. Het grootste voordeel is dat je met dit visum ook mag werken. Zo kan je een zakcentje verdienen terwijl je ook een bijzondere buitenland ervaring opdoet. Hoeveel je werkt is geheel aan jou.

Canada is een bijzonder land met veel ruige natuur, wintersport plekken en bruisende steden. De Canadezen zijn heel vriendelijk en relaxed. Het grote land heeft veel om te ontdekken.

Wat zijn de voorwaarden voor een Working Holiday visum?

Dit zijn de verschillende voorwaarden waaraan je moet voldoen om kans te maken op het gewilde visum.

  • Je bent Nederlander
  • Je bent tussen de 18 en 30 jaar oud
  • Je kunt aantonen dat je tenminste $2500,- hebt om de eerste maanden door te komen
  • Je hebt een zorgverzekering die ook in Canada dekt
  • Je hebt niet eerder een working holiday visum voor Canada gehad

De kosten voor een Working Holiday visum in Canada

Het visum Canada is niet goedkoop. Je betaald $150,- voor de aanvraag van het visum. Voor het visum zelf betaal je nog eens $100,-. Als je helaas niet bent ingeloot voor een working holiday visum krijg je je betaalde geld weer terug.

Hoe vraag je een werkvisum voor Canada aan?

Er zijn een beperkt aantal visa beschikbaar waardoor je helaas nooit zeker bent of je het visum zal krijgen of niet.  De aanvraagprocedure start meestal in oktober en de laatste jaren waren er maar 600 plekken beschikbaar voor Nederlanders.

Om het visum aan te vragen ga je naar deze website. Maak hier bij ‘GCkey’ een account aan en onthou de inlognaam en het wachtwoord goed. Hierna stel je je kandidaat bij het IEC-programma ( International Experience program). Vul de vragenlijst in en vervolg de verdere stappen. Er zijn enkele formulieren die je moet invullen.

Zodra dat allemaal gelukt is word je in de ‘pool’ geplaatst, dit is een groep kandidaten. Je moet afwachten totdat jouw ‘pool’ wordt geselecteerd om de applicatie in te dienen. Hierna heb je tien dagen om de uitnodiging te accepteren en twintig dagen om de applicatie in te dienen.

Je accepteert door op de website op de knop ‘work permit’ te drukken. Je krijgt weer dezelfde vier vragenlijsten voor je die je al eerder hebt ingevuld. Ook moet je verschillende documenten aanleveren. Deze kan je het beste al van tevoren voorbereiden.

  • Family information. Dit is een formulier dat je moet downloaden en ingevuld moet uploaden.
  • Proof of means of financial support. Dit is een bewijs van dat je voldoende geld hebt om de eerste maanden te overleven. Je upload hier een overzicht van je bankrekening, een salarisstrookje en bankafschriften van de laatste vier maanden bereken alle bedragen ook in Canadese dollars).
  • Police certificates. Dit is een verklaring omtrent gedrag ( VOG). Je vraagt dit aan bij de gemeente waar je ingeschreven staat.
  • Letter of explantion. Dit is je motivatiebrief. Beschrijf hierin duidelijk waarom jij graag in Canada wilt werken.

Hierna is de applicatie voldaan. Dan is het afwachten en duimen totdat je het resultaat hoort.

Lukt het je zelf niet om het visum aan te vragen? Schakel dan hulp bij het aanvragen visum Canada in om er voor te zorgen dat je het visum krijgt.

Working holiday visum Canada

Werk vinden in Canada

Als backpacker kan je in Canada het beste werk vinden in de horeca, wintersport of op boerderijen.  Je kunt van tevoren bedenken wat je graag wilt doen. Als je in de wintersport wilt werken heb je te maken met het skiseizoen. Zorg daarom dat je op tijd in Canada bent, of probeer vanuit Nederland al een baantje te vinden.

Reageren