Alhambra bezoeken (Granada, Spanje) – Tips +tickets!

Een van de grootste bezienswaardigheden in Spanje is dit fort waarvan iedereen de naam wel kent: Alhambra. Dit fort, dat je eigenlijk beter een paleis kunt noemen, stamt uit de tijd van de Moose overheersing.

De oude naam: Qasr Alhambra betekent dan ook het ‘rode paleis’. De stenen waarmee het Alhambra  is opgebouwd is vermengd met rode klei. Hierdoor krijgt het complex met name in de avond een prachtig donkerrode kleur in het licht van de ondergaande zon. Het fort is gebouwd op een heuvel en binnen de muren vind je diverse paleizen, mooie tuinen, Christelijke kerken en vele torens. Het totale complex beslaat een flink gedeelte van het oude centrum van Granada.

Een stad binnen de stad

Het Alhambra bevindt zich in het centrum van Granada en is vanuit een groot gedeelte van de stad    goed zichtbaar. Hef fort stamt uit de 13e eeuw en werd in 1492 veroverd tijdens de reconquista. In 1526 gaf Karel V de opdracht tot de bouw van een paleis in renaissancestijl midden in het complex. Vanaf de 20e eeuw zijn dit paleis en  de oorspronkelijk Moorse versieringen en decoraties volledig gerestaureerd. Het Parador van Granada staat midden in de mooie tuinen en hier werden vroeger de katholieke koningen van Spanje begraven.

Alhambra bezoeken en tickets

Een bezoek aan het Alhambra hoort erbij als je in Granada bent. Hef is wel belangrijk om te reserveren want er mogen maximaal 300 personen per tijdslot toegelaten. Op de official site kan je hier meer informatie over vinden. Een dag kan je je zeker vermaken in het complex en de omliggende tuinen. Tickets kan je ook ter plaatse kopen, maar vaak zijn deze al voor vele weken uitverkocht en loop je het risico deze bezienswaardigheid te moeten missen.

Alhambra

Openingstijden en parkeren Alhambra

Het Alhambra is in principe alleen besloten op 25 december en 1 januari. De openingstijden gedurende de rest van het jaar zijn verdeeld in twee periodes:

Van 15 oktober tot en met 31 maart is het fort geopend van 8.30 tot 18.00 uur. Avondbezoek is mogelijk op vrijdag en zaterdag van 20.00 tot 21.30 uur.

Van 1 april tot en met 14 oktober zijn de openingstijden overdag van 8.30 tot 20.00. Avondbezoek is dan beperkt van 22.00 tot 22,30 uur op dinsdag tot en met zaterdag.

Lees ook: Culturele familievakantie naar Andalusië

Parkeren in nabijheid van de ingang van het Alhambra is wel mogelijk, maar beslist niet goedkoop. In het hoogseizoen betaal je op de parkeerterreinen in deze regio minstens € 3 per uur. Op de plattegrond van het centrum staan de parkeerplaatsen duidelijk aangegeven. Als je in het centrum van Granada bent, is het lopend ongeveer 20 minuten naar het Alhambra. De heuvel kan je via twee zijden beklimmen, namelijk via de Cuesta de Gomerez of via de Paseo de los Trustes. Die tweede route is aan te bevelen als je in de buurt bent van de Albaicin-wijk. In het hoogseizoen bestaat ook het risico dat parkeren een probleem wordt vanwege de vele bussen die toeristen aanvoeren voor een dagtrip naar Granada.

Tickets voor het Alhambra

Standaard tickets voor een bezoek aan het Alhambra kosten tussen de € 18 en € 49. Alle informatie over de diverse mogelijkheden kun je vinden op de official site van het Alhambra. Vooral de goedkope tickets zijn vaak al maanden van tevoren uitverkocht. Er worden immers maar 300 personen per uur toegelaten tot het complex. Voor veel toeristen behoort een bezoek aan het Alhambra tot een onderdeel van een rondreis en reisorganisatoren kopen dan ook grote hoeveelheden kaartjes op. Als je zeker wilt zijn van een bezoek aan het paleis kan je beter niet het risico nemen om met het kopen van tickets te wachten tot je in Granada bent. Ook tickets waarbij een gids in inbegrepen kun je online reserveren.

Hoogtepunten van een bezoek aan het Alhambra

Wat je zeker niet mag missen zijn de volgende bezienswaardigheden:

Palace of Palacio van Karel V.

Dit bijzondere paleis waarvoor Karel V opdracht gaf ligt in het centrum van het Alhambra. Het is ontworpen door een leerling van Michelangelo: Pedro Machuca. Naast de renaissance-stijl is de cirkelvormige binnenplaats opvallend. Er zijn hier twee musea gevestigd met een uitgebreide kunstcollectie.

Alcázar fort of Palace Alhambra.

De dubbele vestingmuren en de machtige torens geven een goede indruk van de de pogingen van de Moren om een onneembare versterking te realiseren.

Generalife.

Deze tuinen behoren bij het zomerpaleis van de sultans. Ook vandaag is het nog duidelijk wat een paradijselijk plaatje de combinatie van vijvers, fonteinen, bloemen en kruiden moet hebben gemaakt in die tijd. De mix van geuren is momenteel ook nog iets dat je meegemaakt moet hebben.

Lees ook: De hoogtepunten van een bezoek aan Andalusië

Tips voor een bezoek aan Granada

Behalve het Alhambra zijn er ook meerdere redenen om Granada te bezoeken. De wijk Albaicin is veel minder toeristisch dan vergelijkbare wijken in andere steden zoals het nabijgelegen Malaga. In Albaicin is het authentieke karakter van de oorspronkelijke Moorse wijk behouden gebleven.

Granada kent in verhouding tot andere Spaanse steden in de buurt relatief lage prijzen. Hier kost een maaltijd of een drankje beduidend minder dan in Malaga en ook de toegangsprijzen tot de bezienswaardigheden van de stad zijn zeker schappelijk te noemen.

Een van de beste tips is om huisvesting te zoeken in deze stad als je een bezoek brengt aan de regio. De appartementen en vakantiehuizen buiten het centrum zijn comfortabel en redelijk geprijsd.

Probeer de vele soorten sherry eens die hier horen bij de typisch Andalusische gerechten. Je proeft de Moorse invloed in de keuken van Granada even goed als die zichtbaar is in de bouwstijlen in de stad. Vele restaurants bieden een spectaculaire flamenco show waar je zeker van zal genieten.

Granada is een van de meest zonzekere steden in Europa tijdens de zomermaanden. Het is wek verstandig om je goed te beschermen tegen de zon die tijdens hartje zomer bijzonder krachtig kan zijn. Wist je overigens dat je in de wintermaanden op een half uur rijden van Granada heerlijk kan skiën in de Sierra Nevada.

Reageren