Alcázar de Toledo

Wie naar Spanje reist denkt veelal aan de steden Barcelona, Valencia of Madrid om te bezoeken. Meer dan de moeite waard natuurlijk! Maar dat er buiten deze bruisende metropolen nog véél meer moois te vinden is, is voor velen nog onbekend. Neem nu Toledo, een prachtige historische stad op nog geen uurtje rijden van Madrid, gebouwd op een imposante heuvel. Het historische centrum is een wirwar van smalle steegjes, verborgen pleintjes en mooie uitzichten. Toledo kenmerkt zich door zijn rijke geschiedenis, prachtige ligging en beroemde kathedraal. Maar de meest belangrijke bezienswaardigheid van Toledo is toch wel een prachtig  stenen fort, die domineert vanaf de hoogste heuvel van de stad. Het indrukwekkende Alcázar.

Alcázar Toledo
Alcázar

Geschiedenis van het Alcázar

Het Alcazar van Toledo werd oorspronkelijk gebruikt als een Romeins paleis in de 3e eeuw. Een aantal eeuwen later werd het echter gerestaureerd en uitgebreid door koning Carlos I van Spanje en in de 16e eeuw werd het door koning Carlos V herbouwd. Het Alcázar is dus meerdere malen aangepast en in handen geweest van verschillende mensen. Het werd in de tussentijd ook voor vele doeleinden gebruikt: als een paleis, een fort, een koningsverblijf, een gevangenis en een militair hoofdkwartier. Doordat het fort zich op de hoogste punt van Toldeo bevond, was het een perfecte plek om weerstand te bieden aan vele vijanden. Het beroemdste beleg van het Alcazar vond plaats tijdens de Spaanse burgeroorlog.  

Tegenwoordig

Nu trekt  Alcazár de Toledo jaarlijks vele bezoekers, en is het een militair legermuseum. Iedereen die van geschiedenis houd, gaat hier even terug in de tijd en kan oude vuurwapens, messen, uniformen en vele historische documenten vinden. Verder heeft het Alcázar een crypte en bezit de bovenverdieping over een grote, moderne bibliotheek.

Praktische informatie Alcazár de Toledo

Georganiseerde tours en tickets

Heb je geen tijd of zin om alles zelf uit te zoeken en wil je graag met een gids op pad die je alle in’s en out’s kan vertellen over de geschiedenis van Toledo en het Alcázar? Geen zorgen, er is keus genoeg uit verschillende dag of halve dagtours, veelal vanuit Madrid. Deze zullen behalve het Alcázar vaak ook andere plekken in Toledo aandoen, zodat het hele plaatje compleet is.  Het grote voordeel van het deelnemen aan een tour is dat je op deze manier heel veel belangrijke informatie krijgt die je anders niet zo snel hebt. Ook kom je op plekjes in de stad waar je als toerist het bestaan niet van weet en anders dus simpelweg niet zou komen.

Tickets kopen

Tickets voor een volle dagtour in Toledo koop je al vanaf 24 euro. Vaak zit hier een heerlijke Spaanse lunch bij inbegrepen. Wil je echt alleen het Alcázar bewonderen, dan betaal je slechts 15 euro voor een ticket in het Alcázar voor een rondleiding met gids. Zorg er altijd voor dat je je tickets voor het Alcázar ruim van tevoren boekt, het is een populaire attractie dus wanneer je te laat bent heb je kans dat de tickets zijn uitverkocht. Dat zou zonde zijn!

Zelf op pad in Toledo

Toledo ligt op slechts een half uurtje reizen met de trein vanaf Madrid. Je stapt op vanaf het oude station Atocha in het centrum en je stapt weer uit op het station van Toledo, wat op ongeveer 15 minuten lopen afstand ligt van het historische centrum. Ook rijden er busjes heen en weer naar de stad mocht je geen zin hebben om te wandelen in de zinderende zomerzon. Voor een retour treinticket betaal je ongeveer 22 euro. Met de auto kun je natuurlijk ook in Toledo komen.  Je kunt dan het beste even buiten het centrum parkeren.

Wil je lekker zelf rondstruinen zonder gids, maar wel alle mooie bezienswaardigheden gemakkelijk kunnen bekijken en niet te hoeven nadenken over vervoer? Dan is deze pas wat voor jou!

Openingstijden en andere informatie

Het Alcázar van Toledo is van dinsdag tot zondag geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Op maandag is het Alcázar dus gesloten. Houd daar rekening mee! Wil je alvast even neuzen op de website om te kijken hoe het er allemaal uit ziet? Op www.museo.ejercito.es vind je alle nodige informatie die je wilt hebben.

Meer bezienswaardigheden in Toledo

Wil je graag het Alcázar bezoeken? Vergeet dan zeker ook niet om meerder plekken in Toledo te bekijken. De volgende bezienswaardigheden zijn ook prachtig:

1. De kathedraal

Een imposante kerk gebouwd in gotische stijl en een duidelijke Franse invloed. Deze kathedraal is samen met het Alcázar de meest populaire bezienswaardigheid in Toledo.

Kathedraal Toledo

2. Monasterio de San Juan de los Reyes

Dit is een mooie Franciscaanse kerk die werd gebouwd onder het bewind van één van de machtigste koninginnen van Spanje.

Monasterio de San Juan de los Reyes
Monasterio de San Juan de los Reyes

3. La Puerta de Bisagra

Een prachtige poort, die toegang biedt tot de stad en werd gebouwd door de Arabieren. Sommige originele delen uit de 16e eeuw zijn nog steeds te zien.

La Puerta de Bisagra
La Puerta de Bisagra

4. Puente de San Martin

Deze mooie, middeleeuwse brug mag je zeker niet overslaan bij je bezoek aan Toledo. De brug is gebouwd over de rivier de Taag, en biedt een prachtig uitzicht over de oude stad. Ook heel romantisch in de avonduren!

Puente de San Martin

Genoeg redenen om Toledo en het indrukwekkende Alcázar te bezoeken dus, spring in de trein of neem de auto en ontdek deze historische parel in Spanje!

Reageren