Bezoek het imposante Alcazaba fort in Malaga

Malaga is met ruim een half miljoen inwoners de grootste stad van de zuidelijke Costa del Sol. Het is ook een oude stad, want ze werd al in 1.000 voor Christus gesticht als een kolonie van de Feniciërs.

De Moren (Arabieren) hebben dit deel van Spanje lang beheerst en waren van de achtste tot en met de vijftiende eeuw de overheersers van Malaga. Je vindt in de stad nog veel overblijfselen uit de Moorse periode, waarvan het fort Alcazaba het belangrijkste en indrukwekkendste is.

Geschiedenis van het Alcazaba

Het Alcazaba is waarschijnlijk het best bewaarde Moorse fort van Spanje. De naam Alcazaba is een verbastering van het Arabische Al-Qasbah, wat “citadel” betekent. Het fort is eeuwenlang verbouwd en uitgebreid. De bouw begon al in de negende eeuw, toen de Moren een verdedigingsmuur aanlegden en daarvoor onder meer materiaal gebruikten van het nabij gelegen Romeinse theater. Je vindt in het Alcazaba dan ook nog veel zuilen uit het Teatro Romano. Het fort werd in de elfde eeuw verder uitgebreid en werd onderdeel van de stadswal rondom Malaga. Boven het fort wordt het kasteel Gibralfaro gebouwd, waarvan je de ruïnes ook kan bezoeken. Ook nadat de Moren verslagen waren, heeft het fort nog lang dienst gedaan als verdedigingswerk.

In 1931 is men begonnen met de restauratie van de citadel en de grootste werkzaamheden werden zestien jaar later afgerond. Tegenwoordig is het Alcazaba een van de grootste trekpleisters van Malaga.

Wat kun je zien in het Alcazaba?

Het Alcazaba is een enorm fort met naar schatting honderd verdedigingstorens. Het valt aan te raden om bij binnenkomst het grondplan goed te bestuderen, want de Moren hebben de muren en gangen opzettelijk zo aangelegd dat de vijand er in moest verdwalen.

Net als andere bekende Arabische bouwwerken in de regio, blinkt het Alcazaba uit door prachtige Moorse bouwkunst met veel geometrische patronen en ranke bogen. Binnen de muren van het fort liggen de voor de Moren typerende binnentuinen en vijvers, die gevoed worden door vernuftig aangelegde irrigatiesystemen.

Verder vind je in het fort diverse paleizen, zoals het “Palacio Nazari” waarvan de patio’s grote gelijkenis vertonen met die van onder meer het Alhambra in Granada en het paleis van Peter de Wrede in Sevilla.

Je vindt in het Alcazaba ook een archeologisch museum, waarin je beeldhouwwerk, aardewerk en mozaïeken uit diverse perioden terug vindt. De verzameling van Moors aardewerk is bijzonder te noemen.

Ligging van het Alcazaba

Het Alcazaba is tegen een helling van de berg Gibralfaro gebouwd en ligt daardoor hoger dan de stad Malaga. Het fort ligt midden in het centrum van de stad en van hieruit heb je een prachtig uitzicht over de haven van Malaga en de Middellandse Zee.

Het Alcazaba is gemakkelijk te bereiken via Romeinse theater wat aan de voet van de berg ligt. Als je slecht ter been bent, kun je het fort ook bereiken via de lift die achter het stadhuis aan de andere kant van de berg ligt.

Praktische informatie over het Alcazaba

Het Alcazaba is in de zomer iedere dag van 9.00 uur tot 20.00 uur open. In de wintermaanden sluiten de poorten twee uur eerder.

Een entreekaartje kost € 3,50 per persoon, maar op zondag is na 14.00 uur de entree gratis. Je hoeft je ticket niet van tevoren te reserveren.

Als je ook de restanten van het kasteel Gibralfaro wilt bezoeken, dan kost een combikaartje je € 5,50. Het is een flinke klim naar het kasteel, dus zorg dat je dit vroeg in de morgen of op het einde van de middag doet. Je kunt het kasteel ook via de achterkant van de berg bereiken: de wandeling is minder steil en je kunt er ook per fiets of met de auto heen gaan. Bus 35 rijdt ook naar het kasteel en vertrekt vanaf het stadhuis.

Als je de volledige ervaring wilt, is het ook leuk om een rondleiding door het Alcazaba en het kasteel Gibralfaro te boeken.

Reageren