Alcazaba de Almeria

Almeria is een stad in het uiterste Zuiden van Spanje en is nog niet super bekend onder toeristen. Zij gaan liever naar de dichtbijgelegen steden Granada, Sevilla of Malaga. Maar als je van meer authentieke steden houdt waar je amper bezoekers tegenkomt en waar de echte Spaanse cultuur nog volop heerst, zou je deze droogste stad van Europa zeker eens moeten overwegen. Almeria heeft dan misschien minder echte bezienswaardigheden dan andere populaire Spaanse steden, maar heeft wel het Alcazaba de Almeria: een van de grootste forten in Spanje, gebouwd door de Arabieren. Deze steekt imposant uit boven de stad. Wil je het Alcazaba graag bezoeken? Check dan het volgende!

Het imposante Alcabaza of Almeria, met kale bergen op de achtergrond en een blauwe lucht. Links een groene boom en aantal coniferen.
Alcazaba of Almeria

Alcazaba of Almeria geschiedenis

Het Alcazaba werd in de 10e eeuw gebouwd door dezelfde man die ook Medina Azahara stichtte. Almeria werd hierdoor een belangrijke handelshavenstad tussen de Middellandse Zee en Noord-Afrika. Toen het een onafhankelijke stadstaat werd schitterde het paleis in het Alcazaba voor een langere periode. Twee eeuwen na de bouw, na meerdere aanvallen te hebben doorstaan, kwam de Alcazaba in handen van de katholieke koning Alfonso VII. Gedurende deze tijd werden veel handelsbanden verbroken en Almeria verloor veel geld.  De stad is nooit hersteld van deze plotselinge economische crisis.

De Almohaden herstelden de stad, maar Almeria werd in het Moorse tijdperk opnieuw gevangen genomen door katholieke heersers. In deze tijd kreeg het fort een meer militaire rol en werd het kasteel aan het noordelijke uiteinde gebouwd.

Alcazaba of Almeria tegenwoordig

Tegenwoordig is het Alcazaba een toeristische bezienswaardigheid in Almeria, ondanks dat er maar weinig bezoekers komen in deze stad. Met zijn 1430 meter ommuurde omtrek is het de op een na grootste moslimconstructie van Spanje, (het Alhambra in Granada staat op nummer 1). Het fort ligt op een berg met uitzicht op het historische gedeelte van de stad en bestaat uit twee Islamitische omheiningen en een christelijk kasteel.

De eerste omheining heeft een grote tuin en prachtige vijvers waar je lekker kunt rondwandelen. Het tweede gebied is de paleisachtige residentie van koning Almotacín, waar je nog kalifaatputten van vroeger kunt zien. Ook badhuizen en restanten van andere mooie gebouwen liggen hier. De laatste omheining van het fort is het Christelijk kasteel met drie hoge torens. Alles kan worden bezocht, en er zijn drie verschillende routes die je kunt nemen. Laat je meevoeren in de geschiedenis, terwijl je geniet van het adembenemende uitzicht vanaf het hoogste punt van het Alcazaba!

Praktische informatie

Georganiseerde tours

Ben je enthousiast geworden en wil je deze bijzondere plek in Almeria gaan bezoeken? Dan is het handig om te weten dat er verschillende tours worden aangeboden met Engelssprekende gids. In het centrum van Almeria kun je deze tours gemakkelijk boeken bij een toeristenbureau, en soms in het hotel waar je verblijft.

Vaak kun je er voor kiezen een tour te doen, waarbij je ook andere bezienswaardigheden in Almeria gaat verkennen. Bijvoorbeeld de beroemde kathedraal, enkele musea en de haven.  Een rondleiding van ongeveer 2 uur door het Alcazaba kost je gemiddeld zo’n 15 euro en je gids zal je alles in geuren en kleuren vertellen over de geschiedenis van deze bijzondere plek. Je wordt op deze manier langzaamaan terugvoert naar het tijdperk van het islamitisch Andalusië!

Prachtige kathedraal van Almeria, met een stuk of 9 palmbomen ervoor, een verlaten pleintje en blauwe lucht met enkele wolkjes op de achtergrond.
De kathedraal van Almeria

Zelf op pad

Wil je liever het Alcazaba op eigen houtje ontdekken? Dat kan natuurlijk ook. Vanuit het centrum van Almeria is het niet ver lopen naar het fort. Wandel door de tuinen van de eerste omheining, en bereik vanuit hier de Muro de la Vela, of ‘Wall of the Sail’. Bij de tweede omheining kom je bij het uitkijkpunt van de Odalisque, van waaruit je een geweldig uitzicht over de stad en de haven hebt. Tijd om even te genieten! Loop daarna naar de derde behuizing, het modernste deel van het Alcazaba. Hier zie je de Powder Tower, waar het buskruit van het fort vroeger werd bewaard.

Uitzicht op Almeria stad en de oude haven vanaf het kasteel Alcabaza of Almeria. Links de toren van het Alcabaza. Strak blauwe lucht op de achtergrond.
Uitzicht vanuit het Alcazaba

Zorg dat je je van tevoren goed inleest in de geschiedenis van het Alcazaba wanneer je zelf op pad gaat, zodat je een goed beeld hebt van wat je allemaal ziet. Het is het beste om vroeg in de ochtend of aan het einde van de middag te gaan, wanneer de zon ondergaat een een gouden gloed achterlaat. Het uitzicht is dan echt adembenemend! Kom je vanuit een andere stad in Spanje? In Almeria is overal genoeg ruimte om te parkeren. Vanuit Granada of Malaga is het gemiddeld slechts 2 uurtjes rijden.

Openingstijden

Maandag: gesloten
Dinsdag tot zaterdag: 09.00 uur tot 18.00 uur
Zondag en feestdagen: 9.00 tot 15.00 uur

De entree van het Alcazaba is gratis.

Tel. 950.80.10.08
Calle Almanzor, s/n, 04002 Almería, Spanje

Ben je op rondreis in Andalusië en wil je een bijzondere plek bezoeken in een ondergewaardeerde maar super leuke, authentieke stad? Kom dan naar het zonnige Almeria, en maak hoe dan ook een stop bij het fascinerende Alcazaba!


Reageren