Alcatraz in San Francisco bezoeken

San Francisco is natuurlijk een stad die je moet zien tijdens je trip naar de USA. Een van de meest bijzondere bezienswaardigheden daar is uiteraard Alcatraz. Het is wellicht de meest beruchte gevangenis op de wereld en het is een naam die iedereen wel kent. Het roept een beeld op van een sinistere plaats waar het niemand ooit is gelukt is om te ontsnappen? Of toch wel?

The Rock, zoals Alcatraz ook wel wordt genoemd, heeft de inspiratie gevormd voor veel boeken, films en de tv-serie. Wat is de reden dat ook jij Alcatraz moet gaan bezoeken als je in San Francisco bent? We vertellen je graag wat meer over het eiland en de kaartjes of tickets die er te verkrijgen zijn om the Rock te verkennen vanaf het water of op het land.

Geschiedenis van Alcatraz

In 1847 kocht de bekende Amerikaanse ondernemer het eiland dat nu Alcatraz wordt genoemd voor $ 5.000. Het schonk het later aan de Amerikaanse overheid, maar werd zover bekend daar nooit voor gecompenseerd. Inmiddels veroverden de Verenigde Staten in 1850 de staat Californië op de Mexicanen en werd er een fort gebouwd op het eiland om de nieuwe staat te beveiligen. Er werd nooit een kanon afgevuurd vanaf het fort in een conflict. Toen de bewapening van het fort verouderd was geworden, besloot het leger Alcatraz te gebruiken als gevangenis.

De gevangenis Alcatraz

Alcatraz ligt zeer afgelegen en de enorm sterke getijstromingen zorgen ervoor dat ontsnappen bijna onmogelijk is. Dat bleek al in de tijd dat het eendaagse fort een militaire gevangenis was. In 1933 kwam de gevangenis in handen van het Amerikaanse departement van Justitie en werden er sindsdien de zwaarste criminelen van het land opgesloten.

Ondanks het feit dat ontsnappen onmogelijk werd geacht zijn er toch 14 pogingen gedaan om uit te breken vanuit Alcatraz. Officieel is geen enkele poging een succes geworden.  De cijfers van die pogingen zijn er triest voor degene die het probeerden: 24 gevangenen werden weer opgepakt, 6 werden doodgeschoten toen ze de poging deden en van twee is bekend dat ze zijn verdronken.

Er is ook een ontsnappingspoging geweest waarna nooit meer iets van de gevangenen is vernomen die bij die poging betrokken waren. Hoewel men ervan uitgaat dat ook deze poging is geëindigd met de verdrinkingsdood van de gevangen is dat nooit bewezen. Het is een van de mysteries van Alcatraz.

De beruchtste gevangenen van Alcatraz

Al Capone was de meest beruchte gevangene in Alcatraz. De maffiabaas werd in 1932 veroordeeld tot een lange gevangenisstraf wegens belastingontduiking. Toen bleek dat hij zijn misdaadimperium ook vanuit de gevangenis in Atlanta bleef aansturen, werd hij in 1934 naar Alcatraz overgeplaatst. Van hieruit kon hij geen contact meer opnemen met zijn organisatie. Alcatraz brak hem en toen hij in 1947 werd vrijgelaten was er niets meer over dan een zielig hoopje mens.

Ook George Machine Gun Kelly werd in Alcatraz geplaatst na een zeer gewelddadige carrière tijdens de drooglegging. Hij stierf in de gevangenis. Dat gold ook voor de mysterieuze ‘birdman of Alcatraz’. Zijn echte naam was Robert Franklin Strout en hij werd veroordeeld vanwege moorden en ander geweld tijdens zijn carrière als pooier. In de gevangenissen waar hij werd geplaatst, ving en verkocht hij vogels. Hij maakte ook naam als ornithologist. In Alcatraz werd hem verboden deze activiteiten voort te zetten.

Het ‘einde’ van Alcatraz

In 1964 werd Alcatraz gesloten als gevangenis, omdat het gebouw niet meer voldeed aan de eisen die aan een dergelijke instelling werden gesteld. Als protest tegen de behandeling van ‘native Americans’ werd het eiland in 1969 door indianen bezet. Dat werd gedurende een periode van twee jaar toegestaan totdat er vernielingen werden aangericht. Vandaag de dag is het een nationaal park, dat is opengesteld voor het publiek.

Lees ook: Deze plekken in San Francisco moet je echt gezien hebben

Alcatraz bezoeken

Alcatraz kan je iedere dag bezoeken, maar dat kan alleen per boot van de bekende Pier 33 op Fisherman’s Wharf. De overtocht naar het eiland duurt ongeveer 15 minuten en je hebt diverse opties om kaartjes te kopen. Alle tochten naar Alcatraz worden verzorgd door één bedrijf: Alcatraz Cruises. De tickets zijn echter online te verkrijgen bij gespecialiseerde aanbieders. Onder meer de volgende kaartjes vind je ook op Nederlandse sites :

1. Een tocht in de baai van San Francisco

Deze rondvaart duurt 90 minuten en in die tijd vaar je onder de Golden Gate brug door, maar maak  je ook een rondje om het eiland. Ook vanaf zee is te zien hoe ongenaakbaar de gevangenis is. Tijdens de tour hoor je de huiveringwekkende verhalen van wat de gevangen moesten doorstaan tijdens hun onvrijwillig verblijf op the Rock.

2. Alcatraz day tour

De veerboot brengt je van Pier 33 naar Alcatraz. Een audiogids geeft je alle details over de gevangenis en de sinistere verhalen die er de ronde overdoen. Later is een bustocht inbegrepen waarbij je andere bezienswaardigheden in San Francisco krijgt te zien waaronder een prachtig uitzicht op de Golden Gate brug. De tijdsduur van dit uitje is minstens 7 uur.

3. Adventure Cruise

Bij de Adventure Cruise krijg je twee mooie tochten op 1 dag. Je krijgt de rondvaart van 90 minuten zoals die boven staat beschreven, maar je komt ook op het eiland om de gevangenis van binnen te verkennen. Ervaar het gevoel om in een cel te zitten als het hek gesloten wordt.

4. Helikoptervlucht 

Wil je de prachtige stad San Francisco vanuit de lucht bekijken en ook over de verlatenheid van Alcatraz vliegen, dan is een vlucht per helikopter waarschijnlijk net iets voor jou. De vlucht duurt ongeveer 15-20 minuten en wordt alleen uitgevoerd bij mooi weer.

5. Fietstocht van 2 dagen inclusief Alcatraz

Fietsen is heel gewoon in San Francisco en het huren van een fiets is dan ook geen probleem. Tijdens deze trip bezoek je op de eerste dag de beruchte gevangenis vanaf Pier 33. De veerboot brengt je ernaar toe voor een Alcatraz Day Tour. De volgende dag maak je een schitterende fietstocht en bewonder je de Golden Gate brug zoals dat moet: als de brug baadt in het licht van de ondergaande zon.

Lees ook: Tips voor San Francisco

Reageren