Akureyri, een must see op IJsland

Akureyri wordt ook wel een de hoofdstad van Noord-IJsland genoemd of de stad waar het iedere dag kerstmis is. Akureyri ligt aan de langste fjord van IJsland. Deze Eyjafjordour heeft een lengte van 60 kilometer. Wat te doen in Akureyri? De omgeving van de stad bestaat uit bergen en leent zich zeker ook voor wintersport. De bezienswaardigheden van Akureyri op IJsland zijn de moeite waard, zowel de natuurlijke als die zijn gemaakt met mensenhanden. De natuur is op zijn mooist in dit ruige deel van het land.

Hoe kom je in Akureyri? 

De snelste manier om er te komen is vliegen naar Akureyri vanaf Reykjavik. De afstand is ongeveer 400 kilometer en je staat dus binnen een uur na begin van de vlucht op het vliegveld van Akureyri op IJsland. Cruises die IJsland aandoen maken ook vrijwel altijd een stop in deze bijzondere stad dat is dus ook een optie. Maak je een roadtrip of wil je niet vliegen naar Akureyri, dan kun je via de ringweg op IJsland de stad ook altijd bereiken. Deze verbindt Akureyri namelijk met de rest van het land.

Deze excursies in Akureyri bevelen wij aan:

Het weer in Akureyri

In de periode december tot en met april ligt er zeker een dik pak sneeuw in Akureyri. De rest van het jaar is het hele eiland goed berijdbaar. De beste maanden zijn wellicht mei en september. Dan is het weer over het algemeen redelijk en is het minder druk dan in de toeristische topmaanden van juni tot en met augustus. Voor een zonvakantie hoef je hier niet naar toe te gaan hoewel het in de zomer overdag vaak helder is. De temperaturen komen echter overdag niet boven de 17°C. Omdat Akureyri op IJsland zo dicht bij zee ligt, zijn buien gedurende het gehele jaar niet uit te sluiten.

Lees ook: Om deze redenen is IJsland een geweldige vakantiebestemming

Wat te doen in Akureyri?

In Akureyri de bezienswaardigheden bezoeken? Je hoeft je niet af te vragen wat er te doen in de stad en omgeving. De onderstaande 5 tips zullen je beslist bezighouden.

De 5 mooiste bezienswaardigheden van Akureyri

1. Het centrum van Akureyri

Hier vind je het beroemde Christmas House dat 365 dagen per jaar is geopend. De vrolijke kleuren en grappige versieringen zorgen voor een vrolijke kerstsfeer gedurende het gehele jaar. De kerk in Akureyri zou zou een decorstuk kunnen zijn geweest voor de film Lord of the Rings. Het interieur is sober en zorgt voor een bijzondere sfeer. Al verwacht je misschien niet veel bloemen te zien te krijgen op dit koude eiland, in de botanische tuinen zijn ze in alle kleuren en soorten te zien gedurende de korte zomer. Het oudste huis in de stad stamt uit 1795 en is evenzeer een bezoek waard als de Akureyri Art Museum

2. Myvatn Nature Baths

Myvatn Nature Baths

Deze warmwaterbronnen vormen in de buurt van Akureyri een bezienswaardigheid op zich. Ze bevinden zich midden in een landschap dat meteen aan de maan doet denken. De stoom geeft het totale landschap een buitenaards aanzien dat je verder maar weinig op de wereld zal tegenkomen. Stevige schoenen en kleding zijn een noodzaak hier.

We raden je aan om deze 3-daagse tour te boeken waarmee je Noord-IJsland in een kleine groep ontdekt. Een bezoek aan de Myvatn Nature Baths zit bij deze tour namelijk inbegrepen!

3. Godafos

Over de ringweg is het niet ver rijden van Akureyri naar de waterval van de goden. De Godafos is zonder meer de mooiste waterval die er op IJsland te vinden is en dankt daar zijn naam aan. De waterval is 30 meter breed en het water stort zich er 12 meter naar beneden.

Je kunt de bijzondere Godafos watervallen ontdekken tijdens deze klassieke 8 uur durende tour naar Mývatn-meer. Hier zit een bezoek aan de lavaformaties van Dimmuborgir (zie tip 5!) en een ontspannen duik in het Mývatn natuurbad tevens bij inbegrepen. Een aanrader vinden wij zelf!

4. De mud pots bij Namafjall Hverir

Hier voelt het echt alsof je op een andere planeet bent aangeland. De rotsen roken hier en op sommige plaatsen wordt de stoom met een enorme kracht de rotsen uitgeperst. Dat beeld zal je je hele leven niet meer vergeten. Dat geldt ook voor de enorme stank die je al van verre kan ruiken. De stoom is namelijk zeer sterk zwavelhoudend en komt je door de vorm van de kleine kloof al snel tegemoet.

5. Vulkaanlandschap Dimmuborgir

Natuurlijk laten de actieve vulkanen op IJsland nog regelmatig van zich horen en maken zo ook in de rest van Europa duidelijk hoe overweldigend de kracht van dit natuurverschijnsel is. Dat kan je ook waarnemen in het natuurreservaat Dimmuborgir. Deze vulkaan is duizenden jaren geleden uitgebarsten en heeft een bizar landschap van rotsformaties geschapen. Het meer van Myvatn is zeker ook een wandeling waard.

Lees ook: Geisers in IJsland – deze geisers moet je bezocht hebben

Noorderlicht boven Akureyri

Noorderlicht boven Akureyri

Het noorderlicht is een verschijnsel dat bijna niet in woorden te beschrijven is en waarvan de schoonheid alleen recht wordt gedaan als je dat met eigen ogen kan aanschouwen. De beste kans op noorderlicht boven Akureyri is in de periode november tot en met februari. Het noorderlicht zien berust ook op toeval. In deze wintermaanden is de lucht vaak bewolkt en dat houdt in dat er geen noorderlicht zichtbaar is. De weersverwachting in de gaten houden is dus verstandig. Ook tijdens heldere nachten en avonden hangt het ontstaan van noorderlicht af van de activiteit van de zon die dag. Het noorderlicht is echter beslist de moeite waard om meerdere avonden op te wachten.

Walvissen spotten

De IJslanders hebben natuurlijk een historische reputatie als het aankomt op de walvisjacht. Maar vandaag de dag wordt er alleen nog met camera’s gejaagd. In de periode van mei tot oktober zijn er met grote regelmaat walvissen in de fjord te zien. Vaak kan je deze magnifieke dieren al vanuit de haven waarnemen. Maar als je dichterbij wilt komen zijn er diverse excursies die meestal een uur of 3 duren. Soms wordt 99% zekerheid geboden op het spotten van het grootste zoogdier op aarde.

Overnachten in Akureyri

Er zijn meerdere accommodaties om te overnachten in de stad. Backpackers zullen zich waarschijnlijk nestelen in het hostel in de Hafnarstraeti. Wl je een hip hotel waar men je wekt als het noorderlicht is te zien, kies dan voor Icelandair Hotel.

Reageren