De Akropolis: het oudheidkundige hoogtepunt van Athene

In de Griekse hoofstad Athene ligt de 156 meter hoge berg Akropolis. Hierop staan vele beroemde bouwwerken uit de Griekse oudheid. De naam Akropolis betekent letterlijk “hoogste deel van de stad”: het is een samentrekking van de Oudgriekse woorden “akros” (hoogste deel van) en “polis” (stad).

Bezoek de Akropolis zonder lange wachtrijen!

De Akropolis in Athene is dé bezienswaardigheid van de stad en dus is het er ieder seizoen ontzettend druk. Bestel daarom van te voren online een skip-the-line-ticket en sla lange wachterijen over.

Korte geschiedenis van de Akropolis van Athene

De bewoning en bebouwing van de Akropolis gaat terug tot ver voor het begin van onze jaartelling. De locatie van de berg dicht bij de zee en het uitzicht wat men had over de omgeving, maakten de Akropolis tot een uitermate geschikte locatie om de directe omgeving te kunnen domineren.

Zeker al vanaf 2.000 voor Christus stond op de Akropolis een burcht. Onder meer door verwoestingen door de Perzen, werden de oudere bouwwerken op de Akropolis na 480 voor Christus vervangen door degenen die je nu nog steeds kunt bewonderen.

De Akropolis tegenwoordig

Op de Akropolis vind je tegenwoordig veel beroemde overblijfselen uit de Griekse oudheid. Je vindt er onder meer:

  • Het Parthenon: een statige tempel die in de vijfde eeuw voor voor Christus gebouwd werd gebouwd voor Athena Parthenos, de beschermgodin van de stadstaat Athene
  • De Tempel van Nikè: een aan de godin van de overwinning Nikè gewijde tempel
  • De Propylaeën: de monumentale toegang tot de Akropolis

Sinds 1975 is de Griekse regering bezig om de gebouwen op de Akropolis zoveel mogelijk in de originele staat terug te brengen. Dat is minutieus werk en de kans is groot dat je nog steeds restauratiewerkzaamheden tegen komt.

Aan de voet van de Akropolis vind je het in 2009 geopende Akropolis Museum. Alhoewel je hiervoor wel een aparte entreeprijs moet betalen (vijf euro) is het zeker een bezoek waard. Hier vind je bijvoorbeeld een aantal prachtige beeldhouwwerken van de Akropolis.

akropolis athene griekenland

Praktische informatie

De Akropolis is een berg en het is dus een behoorlijke klim om er bovenop te komen. In de zomermaanden kun je in het hete Griekenland daarom het beste vroeg in de morgen of op het einde van de middag de Akropolis beklimmen. De beste periode om de berg te bezoeken is de lente, wanneer het minder warm is en de bomen en planten op de Akropolis en in de omgeving in bloei staan.

Een kaartje voor de Akropolis kost zo’n 25 euro. Je kunt het kaartje bij de voet van de berg kopen, maar het nadeel is dat je dan vaak erg lang moet wachten voordat je de Akropolis uiteindelijk kunt bezoeken. Daarom raden we je aan om via deze website vooraf alvast kaartjes te kopen waarmee je de wachtrij kunt over slaan.

Een andere tip is om een vijfdaags kaartje te kopen voor 30 euro; daarmee kun je ook andere beroemde bezienswaardigheden in Athene bezoeken, zoals de Agora en de resten van het Lyceum van Athene.

Enkele tours die we je aanraden vooraf te boeken!

De Akropolis is in de zomermaanden geopend van acht uur in de morgen tot acht uur in de avond. De openingstijden kunnen aangepast worden aan het seizoen. Klik daarom hier om de actuele openingstijden te bekijken.

Je komt bij de Akropolis door met de metro naar station Akropoli te gaan. Vervolgens loop je naar de ingang via de straten Theorias, Anafiotika of Dionysiou Areopagitou.

Akropolis Athene Griekenland

Tot slot

De Akropolis is waarschijnlijk figuurlijk en zeker letterlijk het hoogtepunt van Athene. De beroemde gebouwen op de berg, zoals het Parthenon, zijn symbolen van de roemruchte Griekse geschiedenis. Ga dus zeker de Akropolis in Athene bezoeken.

Reageren