Agrigento Sicilië

Sicilië is een prachtig Italiaans eiland in de Middellandse Zee, en behoort tot de grootste eilanden van Europa. Sicilië is populair onder bezoekers van alle leeftijden, en dat heeft alles te maken met de mediterrane sfeer die er hangt, het heerlijke eten, en de vriendelijke mensen. Over alle prachtige stranden en pittoreske dorpjes nog maar te zwijgen. Sicilië is een land op zich, met geheel eigen gebruiken en gewoontes. Ook waarborgt het eiland een rijke, verborgen cultuur. De vallei van de tempels in Agrigento is hier een voorbeeld van. Dit is een ruïnecomplex van één van de oudste steden van Sicilië, prachtig gelegen in de heuvels. Geïnteresseerd? Lees dan snel verder voor meer informatie!

Meest beroemde tempel van de Vallei van de Tempels in Agrigento, Sicilië
Vallei van de Tempels

Korte geschiedenis Agrigento Sicilië

Akragas, oftewel Agrigento, was één van de belangrijkste Griekse steden op Sicilië. Het was tijdens deze periode (5e eeuw voor Christus) dat de stad een snelle groei kende en veel van de imposante tempels werden gebouwd.

Toen kwam de periode van de Romeinse geschiedenis. De stad heette op dit moment Agrigentum. Vanwege de strategische ligging was Agrigento altijd een belangrijke machtspositie in de Middellandse Zee. In een strijd om deze oppermacht raakte Agrigento betrokken bij de Punische oorlogen tussen Romeinen en Carthagers. Na de Romeinse periode kwam Agrigento onder invloed van vele anderen, waaronder die van Byzantijnen en Arabieren. In de middeleeuwen en tot 1927 heette het Girgenti. De naam Agrigento werd later aangenomen om de Romeinse geschiedenis van de stad te eren.

Agrigento tempels

Afbeelding van de Castor tempel in de Vallei van de Tempels, Argigento Sicilië
Castor tempel

De Vallei van de tempels in Agrigento, is nu een belangrijke Griekse archeologische vindplaats en wordt bezocht door vele toeristen en archeologen van over de hele wereld. De prachtige ruïnes zijn de overblijfselen van de oude stad Akragas.

In 1997 is Agrigento toegevoegd aan de Unesco Werelderfgoedlijst, vanwege indrukwekkende Dorische tempels, waarvan één zelfs volledig intact is vandaag de dag. Met de ondergaande Siciliaanse zon op de achtergrond, worden de tempels aan het einde van de dag prachtig goud verlicht. De belangrijkste tempels van de stad zijn de tempel van Concordia, de tempel van Juno Lacinia, de tempel van Asclepius, de tempel van Heracles en de tempel van Dioscuri. Buiten tempels zijn er ook verschillende andere ruïnes te bezichtigen zoals oude wegen, catacomben en een klooster.

De vallei van de Tempels in Agrigento bezoeken

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis en wil je graag deze bijzondere oude stad gaan bezoeken? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om Akragas op eigen houtje te bezoeken, vanuit het centrum van Agrigento ben je er met de bus of taxi al in een kwartiertje. Wil je liever niet alleen op pad? Dan kun je een tour boeken met een ervaren gids, die Akragas op zijn duimpje kent en je alles kan vertellen over de stad. Tours zijn te boeken in groepsverband of privé en kunnen geheel naar jou wensen en smaak worden aangepast. Er is zelfs de mogelijkheid om per scooter de Vallei van de Tempels te gaan bezichtigen!

Dit zijn de populairste opties voor een bezoek aan de Tempels in Agrigento:

Heb je al, of wil je de vallei van de tempels gaan bezoeken, maak dan zeker ook een stop bij de moderne Agrigento stad. Niet meteen de mooiste stad van Sicilië, maar er hangt een heerlijke relaxte sfeer.

Wat te doen in Agrigento

D
e prachtige kathedraal van San Gerlando in het oude centrum van Agrigento, Sicilië
Kathedraal in Agrigento stad

Agrigento heeft bezienswaardigheden die leuk zijn om te bezichtigen wanneer je in de buurt bent. De straat Via Atenea bijvoorbeeld, ligt in het historische gedeelte van Agrigento centrum en heeft tal van leuke boetiekjes, koffietentjes en restaurants. Ook kun je hier heerlijk Italiaans ijs eten terwijl je de zee op de achtergrond ziet schitteren.

Verder is de kathedraal van San Gerlando bijzonder om te zien, met zijn Germaans-Gotische stijl.  Heb je genoeg rondgewandeld? Dan is het Agrigento strand, genaamd San Leone, een goed plek om even lekker tot rust te komen en te genieten van de zon met een verfrissend drankje.  In de avond is er in Agrigento ook van alles te doen. In de vele restaurants die de stad telt eet je de lekkerste zeevruchten, vers voor jou gevangen. En ook voor wie wel van een feestje houdt is er in Agrigento volop keus!

Wil je in Agrigento overnachten? Dit zijn de populairste opties:

Zoals je ziet zijn er dus genoeg redenen om het huidige centrum van Agrigento te gaan bekijken, evenals de eeuwenoude Vallei van de Tempels. Cultuur en ontspanning in één, wat wil je nog meer? De beste periode om Agrigento te gaan bezoeken zijn de maanden van het voorjaar en najaar, wanneer de temperaturen nog aangenaam zijn. In de zomer maanden kan het namelijk behoorlijk heet worden in Sicilië.

Reageren