De leukste activiteiten en excursies in en rondom Dublin

De gezellige straten en mooie bezienswaardigheden in Dublin trekken reizigers van over de hele wereld aan. De hoofdstad van Ierland is het bruisende hart van het land, waar iedereen warm wordt verwelkomd en waar gastvrijheid op nummer 1 staat.

Dublin, Ierland. Nachtzicht van de beroemde verlichte Ha Penny Bridge in Dublin, Ierland bij zonsondergang
Dublin

Omdat Ierland relatief gezien niet zo heel groot is kun je dit diverse land gemakkelijk verkennen vanuit Dublin. Spectaculaire bergketens, uitgestrekte nationale parken, ongerepte kusten en heilige erfgoedsites zijn allemaal gemakkelijk bereikbaar vanuit de stad, waardoor er genoeg opties zijn om meer van dit prachtige land te ontdekken. 

Activiteiten in Dublin

Bezoek Trinity College

Trinity College Dublin. prachtig wit gebouw in een groen park met een looppad in het midden en grasveld aan weerszijden. Strakblauwe lucht.
Trinity College

Trinity College is een van de zeven oude universiteiten van Groot-Brittannië en Ierland, evenals de oudste universiteit van Ierland. Het is een prestigieuze universiteit en heeft prachtige kenmerken zoals de oude bibliotheek die open is voor bezoekers. Dit is absoluut een van de beste activiteiten in Dublin.

Ga naar het huis van het beroemdste drankje van Ierland – Het Guinness Storehouse

detail of vaten bier in de Guinness Storehouse-brouwerij
Guiness Storehouse

Guinness Storehouse is een toeristische attractie gewijd aan het beroemdste drankje van Ierland en bevindt zich in de St. James’s Gate Brewery in Dublin. Sinds de opening in 2000 heeft het meer dan vier miljoen bezoekers ontvangen, waardoor het de meest bezochte attractie van Ierland is. Het pakhuis beslaat zeven verdiepingen rondom een ​​glazen atrium in de vorm van een glas Guinness. Het is een ontzettend leuke toeristische attractie en moet op elke Ierse bucketlist staan.

Bezoek de Nationale Galerij van Ierland

De National Gallery van Ireland herbergt de Ierse nationale collectie en Europese kunst. Het is gelegen in het centrum van Dublin met een ingang op Merrion Square, naast Leinster House, en een andere op Clare Street. Het werd opgericht in 1854 en opende tien jaar later zijn deuren. De galerij heeft een uitgebreide, representatieve collectie van Ierse schilderijen en valt ook op door zijn Italiaanse barok en Hollandse meesters. Toegang tot de galerij is gratis.

Eet relatief goedkoop in een restaurant met Michelinster

Heerlijk duur eten. langoustine, scampi met citroen en gesmolten boter met peterselie en knoflookclose-up op een bord op een zwarte tafel.
Eten in een sterrenrestaurant in Dublin

Als je op zoek bent naar activiteiten in Dublin moet je zeker eens naar ‘The Chapter One’ gaan. Dit restaurant met Michelinster is heel erg populair, en zeker een optie voor een heerlijke avond uit. En je hoeft je geen zorgen te maken over de prijs – het driegangen menu is € 37,50, terwijl het 8-gangen proeverijmenu € 85 per persoon is. Je kunt dus zeker genieten van een van de beste restaurants van Dublin voor een zeer redelijke prijs. Zorg er wel voor dat je dit restaurant ruim van te voren boekt om zeker te zijn van een tafeltje.

Ontdek een van de grootste parken van Europa – Phoenix Park

Phoenix Park in Dublin. Groene grasvelden aan weerszijden, fietspad in het midden. Rechts hoge bomen.
Phoenis Park, Dublin

Phoenix Park is een prachtig stadspark in Dublin en ligt 2 tot 4 km ten westen van het stadscentrum, ten noorden van de rivier de Liffey. De omtrek van 11 km omsluit 707 hectare en is daarmee een van de grootste ommuurde stadsparken in Europa. Het omvat grote delen grasland en met bomen omzoomde lanen, en sinds de zeventiende eeuw herbergt het een kudde wilde damherten. De Ierse regering heeft een verzoek bij UNESCO ingediend om het park te laten bestempelen als werelderfgoed.

Woon een optreden bij Whelans bij

Op deze locatie in Dublin hebben vele grote artiesten de planken betreden. Het bestaat al 25 jaar en is een hotspot voor toekomstige supersterren – plus het is ook gewoon een heel gezellige pub die ook voorkwam in de bekende Hollywood-film PS I Love You. Absoluut een van de beste locaties in heel Ierland om live optredens bij te wonen en een van de gezelligste Dublin activiteiten.

Bezoek het kasteel van Dublin

Het kasteel van Dublin. Groen grasveld daarvoor, blauwe lucht met enkele wolken in de lucht.
Kasteel van Dublin

Dublin Castle was tot 1922 de zetel van de Britse overheersing in Ierland en is nu een belangrijk complex van de Ierse regering. Het kasteel dateert uit de 18e eeuw en is tegenwoordig 7 dagen per week toegankelijk voor bezoekers. Er zijn allerlei tentoonstellingen te vinden die af en toe wisselen en je kunt er een begeleide toer nemen om alles over de geschiedenis te weten te komen.

Excursies vanuit Dublin

Glendalough

Kloostersite Glendalough. Glendalough Valley, Wicklow Mountains National Park, Ierland
Glendalough

Gletsalough in County Wicklow (wat ‘Valei van de Twee meren’ betekent) heeft een klooster uit de 6e eeuw en maakt nu deel uit van het prachtige Wicklow Mountains National Park, een 200 vierkante kilometer beschermd gebied met ongerepte bossen, bergen, moerassen, rivieren en meren.

Deze unieke vredige plek heeft ook een rijkdom aan middeleeuwse monumenten. Kies een van de wandelpaden die eenvoudig met kleurcodes te volgen zijn en bewonder deze unieke omgeving. Wandelen door Ierland is een van de beste manieren om het land te leren kennen. Je kunt eenvoudig kiezen voor een georganiseerde tour of zelf op pad gaan.

De kliffen van Moher

Luchtfoto Ierland platteland toeristische attractie in County Clare. De Cliffs of Moher. Episch Iers Landschap Zeegezicht langs de wilde Atlantische zee. Wereldwijde Geopark van UNESCO
Kliffen van Moher

De kliffen van Moher aan de Clare-kust zijn in één dag te zien vanuit Dublin, en voor degene die Ierland voor het eerst bezoeken is een een ​​excursie vanuit Dublin naar deze majestueuze zandsteenformaties een must. Met 214 meter op het hoogste punt, torenen ze groots uit boven de Atlantische Oceaan, waardoor je een prachtig uitzicht hebt over de zee en het omliggende landschap. Meerdere tours bieden dagtochten van Dublin naar de kliffen aan.

Kilkenny City

Uitzicht over de stad Kilkenny, Ierland, vanaf de ronde toren van de kathedraal van St. Canice met een mix van moderne en middeleeuwse architectuur onder een bewolkte hemel en de kathedraal van St. Mary die boven de stad uitkomt.
Kilkenny City

Deze stad is om een ​​aantal redenen een leuke bestemming voor een dagje uit: het combineert middeleeuwse architectuur, een levendige kunstscene en ruime winkelmogelijkheden, en wordt verkozen tot een van de vriendelijkste steden van Europa, bekend om zijn overvloedige restaurants en een gezellig nachtleven.

Toeristen trekken naar het imposante kasteel van Kilkenny en de aangrenzende openbare tuinen en parken, waar bezoeken of rondleidingen door het kasteel interieur beschikbaar zijn, afhankelijk van het seizoen. 

Brú na Bóinne

Groene heuvels, oftewel doorgangsgraven in het historische Bru na Boinne in Ierland, nabij Dublin. Grijs/blauwe lucht op de achtergrond.
Brú na Bóinne

Deze historische plek is gelegen aan de bocht van de rivier de Boyne in County Meath, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is via een korte rit vanuit Dublin te bereiken. Het landschap is hier waarschijnlijk het best bekend om zijn drie grootste megalithische doorgangsgraven: Newgrange, Knowth en Dowth.

Elk bestaat uit een cirkelvormige heuvel met een doorgang die naar binnenkamers leidt. Elk van deze prehistorische gebouwen, die ongeveer 5000 jaar geleden vakkundig zijn gebouwd, bevatten indrukwekkende voorbeelden van megalithische kunst. Al met al, een bijzondere excursie vanuit Dublin dus.

Tot slot

Zoals je ziet, heeft Dublin heeft genoeg activiteiten om je een lang weekend bezig te houden. Maar wil je toch meer van Ierland zien, kies er dan voor om een aantal dagen langer te blijven en ook excursies vanuit Dublin te maken. Al met al, je gaat zeker genieten van de Ierse gastvrijheid, het heerlijke eten, het Guinness bier en alle activiteiten in en rondom Dublin. Enjoy! 

Reageren