9 tips en weetjes over bellen vanuit het buitenland

Bellen en internetten in het buitenland roept al snel zweterige dromen over astronomisch hoge telefoonrekeningen op. Dit is ten dele terecht, want in het grootste deel van het wereld kost het nog steeds heel veel geld om met je Nederlandse simkaart te bellen en internetten. Dat is echter niet overal het geval. We delen een aantal nuttige tips en weetjes over bellen in en vanuit het buitenland en internetten in het buitenland.

Bellen vanuit en internetten vanuit het buitenland in de EU kan uit de bundel

Lange tijd werd er groot geld verdient door providers door hoge tarieven te heffen voor bellen of gebeld worden in het buitenland, en voor data waren de tarieven al helemaal hoog. Voor velen was dit een reden om het automatisch aanloggen op een buitenlands netwerk (‘roaming’) uit te zetten. Inmiddels is dit voor de Europese Unie niet meer nodig, omdat er nu afspraken gelden die bepalen dat je ook in een ander land in de EU gewoon gebruik kan maken van je bundel. Met andere woorden: zorgen over astronomische telefoonrekeningen is bij een reis binnen de EU niet meer nodig. Let wel op landen in Europa die niet bij de EU horen, zoals Zwitserland, Monaco en Noorwegen. Per provider kan het gehanteerde beleid hiervoor verschillen.

Roamen werkt niet altijd automatisch

Buiten Nederland moet je gebruik maken van een ander netwerk dan dat van je eigen provider om te kunnen bellen en internetten. Je telefoon kan daar automatisch op aanloggen, met de nadruk op ‘kan’. Kun je maar geen netwerk krijgen in het buitenland, dan kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn. Ten eerste kan het zo zijn dat je roaming uit hebt staan op je telefoon, wat bij een toestel dat pas uit de doos komt nog wel eens het geval kan zijn. Dit om je te beschermen voor onvoorziene kosten. Dit pas je dan op je telefoon bij je netwerkinstellingen. Werkt het dan nog niet, dan heb je waarschijnlijk de mogelijkheid tot bellen en/of internetten in het buitenland ‘uit’ staan bij je eigen provider. Dit kun je doorgaans relatief eenvoudig online aanpassen.

Bellen naar het buitenland vanuit Nederland kost wél extra

Binnen de Europese Unie en afhankelijk van je provider ook in sommige andere landen kun je dus vanuit je bundel bellen als je het roamen bent, dus gebruik maakt van een ander netwerk dat van je eigen provider. Een gekke uitzondering hierop is dat het je wél extra geld kost wanneer je vanuit Nederland naar een ander een land in de EU belt. Je bent dan namelijk niet het roamen, en dan gelden de ‘oude’ regels van je normale mobiele netwerk. Met andere woorden: als jij op vakantie bent binnen de EU, kun je beter met het thuisfront afspreken dat jij hen belt dan andersom.

Pas op bij de buitengrens van de EU

Op je vakantie naar Frankrijk, Italië, Duitsland of Spanje is er dus geen reden om je zorgen te maken over je telefoonkosten. Je belt en internet immers gewoon vanuit je eigen bundel. Begeef je je vlak bij de buitengrens van de Europese Unie, dan moet je wel waakzaam zijn voor de mogelijkheid dat je telefoon verbindt met een netwerk van over de grens. Wat betreft zomervakantiebestemmingen geldt dit met name voor de Griekse eilanden die voor de Turkse kust gelegen zijn. Bellen en internetten in Groot-Brittannië valt vooralsnog binnen de bundel, ondanks Brexit.

Nederlandse Antillen en BES-eiland vallen niet binnen de bundel

Onder het Koninkrijk der Nederlanden vallen ook gebieden in de Caraïben, namelijk de BES-eiland en de Nederlandse Antillen. Wellicht zou je verwachten dat je hier dan ook vanuit de bundel kunt bellen en internetten, maar dit is helaas bepaald niet het geval. Deze eilanden vallen in de zogenaamde ‘zone 3’, de op één na duurste zone. Navigeer hier dan ook niet met Google Maps via je dataverbinding, maar download de kaart wanneer je wifi hebt.

Bellen in het buitenland met een Nederlandse prepaid simkaart

In feite is er geen verschil tussen bellen en internetten in het buitenland met een simkaart met belbundel en een prepaid simkaart. Binnen de Europese Unie gelden gewoon de tarieven van je eigen provider, tenzij je dus vanuit Nederland naar het buitenland belt. Buiten de EU gelden de buitenlandse tarieven die gewoon aftikken van je beltegoed. In dat laatste geval is voor vertrek extra beltegoed toevoegen zeer aan te raden.

Tips en weetjes over bellen vanuit het buitenland

Let op de Fair Use Policy

Hoewel je binnen de EU gewoon kunt internetten vanuit je bundel, geldt er bij veel providers wel een zogenaamde ‘Fair Use Policy’ voor het buitenland. Dat wil zeggen dat de hoeveelheid data die je per maand mag gebruiken beperkt wordt. Dit zijn vaak geen hele zware beperkingen, maar verwacht niet dat je hele busreizen en treinreizen zonder wifi gewoon kunt films en series kunt gaan streamen zonder tegen die beperking aan te lopen.

Koop een lokale prepaid simkaart buiten de EU

Reis je naar buiten de EU, dan kun je overwegen om in het land van bestemming een prepaid simkaart te kopen. Hiermee bel je tegen lokale tarieven binnenlands. Ook kun je dan tegen lokale tarieven gebruik maken van mobiele data. Er zijn smartphones waarin je twee simkaarten kwijt kunt, een zogenaamde ‘dual-sim’ mogelijkheid. In sommige gevallen is dit ten koste van een microSD-kaart. Door gebruik te maken van deze mogelijkheid, ben je op beide nummers bereikbaar op één toestel. Let wel goed op van welke simkaart je gebruikt maakt om te bellen en internetten. Het verschil tussen sim only en prepaid is dat je in het eerste geval maandelijkse abonnementskosten betaald voor een belbundel (die je buiten de EU dus niet kunt gebruiken) en je met prepaid een tegoed koopt dat je zelf weer moet aanvullen.

Nieuw telefoonabonnement in de maanden voorafgaand aan vertrek voor langere tijd

Ga je over een aantal maanden voor langere tijd naar een land buiten de EU? Dan is het niet zinnig om tijdens je verblijf daar een Nederlands telefoonabonnement aan te houden (tenzij je per se het nummer wilt behouden). Zoek je nu echter een nieuw, kortlopend telefoonabonnement voor in Nederland en de EU? Dan kun je kiezen voor Simyo Maandelijks Opzegbaar. Dat is een sim only abonnement dat je op korte termijn kunt opzeggen zonder aan een contract voor langere tijd vast te zitten.

Reageren