7 x proeven tijdens een rondreis door Japan

Het fascinerende Japan is een geweldige vakantiebestemming voor iedereen. Het biedt de perfecte combinatie van eeuwenoude tradities, razendsnelle, geavanceerde technologie, bruisende steden en prachtige natuur.

Maar uiteraard is ook de Japanse keuken wereldberoemd. Denk alleen al aan al die sushi, tempura en ramen die we met z’n allen massaal verorberen. Maar er is zoveel meer heerlijks om te proeven in Japan naast deze lekkernijen.  De Japanse eetcultuur is namelijk veel rijker dan dat. Ga jij binnenkort een rondreis Japan maken? Dan is het echt een must om de volgende 7 gerechten te bestellen:

1.    Karaage

Zodra je een voet in Japan zet, zie je de typisch Japanse ‘fried chicken’ genaamd karaage opdoemen. Nu verwijst karaage meestal naar kip, maar afhankelijk van het gebied waar je uit eten gaat, kan in plaats daarvan ander vlees (zoals varkensvlees) worden gebruikt.

Het vlees wordt licht omhuld met tarwebloem of aardappelzetmeel en gefrituurd in olie en soms worden de ingrediënten vooraf gemarineerd. Meestal wordt Karaage geserveerd met een schijfje citroen ernaast voor dat extra zuurtje. Het is goedkoop, lekker en snel. Het nadeel? Het is zó lekker, dat het verslavend is!

2.    Nabe

Nabe betekent kookpot, en wordt soms dan ook wel eens nabemono genoemd (letterlijk: ‘dingen in een kookpot’). De naam vertelt je al alles wat er te weten valt over bereiding, maar je kunt letterlijk tientallen verschillende soorten nabe vinden in Japan.

Dit gerecht is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het is vooral heerlijk tijdens de koude maanden. Populair in zowel Japanse nabe-restaurants als thuis, wordt dit gerecht bereid door in gekruid of ongekruid water een verscheidenheid aan ingrediënten te koken. Denk aan vlees, vis, schaaldieren, groenten en/of tofu. Echt een overvolle bowl dampend comfortfood!

3.    Natto

Natto is een gerecht waar de meeste toeristen niet van houden. Het wordt echter dagelijks en op grote schaal geconsumeerd door de meeste Japanners…

Deze gefermenteerde sojabonen hebben een krachtige geur, waardoor de eetlust bij velen die het niet kennen wordt ontnomen. Bovendien maakt de plakkerigheid het een beetje raar voor veel niet-Japanners. Toch is het zeker de moeite waard om Natto te proeven. Het is namelijk écht Japans en super voedzaam!

Natto wordt vaak geserveerd met rijst (er is ook een opgerolde variant die je gemakkelijk in buurtwinkels en sushirestaurants kunt vinden), en gedoopt in een paar druppels sojasaus.

4. Okonomiyaki

Waar wij de pannenkoek met stroop of poffertjes hebben, heeft Japan okonomiyaki. En als je door Japan aan het rondreizen bent, wil je zeker een van de vele soorten van dit hoofdgerecht proberen. Moeilijk te vergelijken met andere gerechten, kan okonomiyaki een beetje worden beschouwd als de Japanse frittata of, zoals we al zeiden, een pannenkoek.

Het is een heerlijk, hartig gerecht, dat vaak wordt bereid met garnalen, veel kool en een goddelijke Japanse saus. Echt om je vingers bij af te likken!

5. Omuraisu

De naam van dit smaakvolle gerecht is afgeleid van de woorden omelet en rijst. Het is dan ook een omelet gevuld met gebakken rijst en meestal gegarneerd met ketchup.

Deze lekkernij is waarschijnlijk ontstaan ​​in Tokio, zo’n 100 jaar geleden. Je vindt het in de meeste Japanse cafés die ook eten serveren, evenals in verschillende restaurants. Als je bij vrienden uit Japan logeert is de kans tevens groot dat je het voorgeschoteld krijgt. Het is namelijk een veelvoorkomend gerecht onder Japanners. De ​perfecte vullende, goedkope en smakelijke maaltijd die zeker in de smaak zal vallen!

6. Robatayaki

Robatayaki (of robata) is een uniek Japans gebruik, waarin eten wordt gegrild op een irori-stijl openhaard boven houtskool. Dit specifieke gerecht wordt meestal alleen in gespecialiseerde restaurants gevonden, dus het kan zijn dat je er even naar moet zoeken.

Traditioneel gezien is robatayaki een combinatie van zeevruchten en groenten, maar tegenwoordig worden er allerlei ingrediënten voor gebruik. Zorg ervoor dat je een echt stukje Japan proeft door op zoek te gaan naar een goede robata (er zijn er veel van te vinden in heel Japan). Het mag best wel eens exclusief zijn toch?

7. Tonkatsu

7. Tonkatsu

Tonkatsu is een eersteklas en gemakkelijk te vinden gerecht van gepaneerde varkenskotelet gefrituurd in plantaardige olie. Weer een typisch voorbeeld van comfortfood!

Je kunt dit goedkope maar lekkere gerecht vinden in verschillende restaurantketens en in bentoboxen in supermarkten. Het vlees wordt gekruid het met peper en zout en bedek met bloem. Vervolgens wordt het gefrituurd met panko en geserveerd met kool, aardappelsalade en wat bruine saus of ‘karashi’ (een soort kruidige mosterd).

Krijg je al zin om al deze gerechten te proeven? Natuurlijk mag sushi ook niet ontbreken tijdens je rondreis door Japan, maar je hebt het land niet écht leren kennen wanneer je deze toppers overslaat!

Reageren