Een tent of een caravan. Lange tijd was dat de keuze die campingbezoekers hadden. De laatste jaren merken we echter dat ook de vouwwagens aan belang winnen. Zo’n vouwwagen vormt dan ook een ideale middenweg tussen een tent en een caravan. Lange tijd bleek voornamelijk de moeilijke opzetbeurt de opmars van de vouwwagen in de weg te staan. Anno 2018 is dat vouwgemak echter sterk toegenomen. Onder andere automatische opzetsystemen en gasdrukveren wisten dat te bewerkstelligen. Toch heeft kamperen met een vouwwagen nog heel wat andere voordelen. Onderstaande zeven voorbeelden moeten dat beamen.
# 1. Toegankelijker dan een caravan
Een caravan kent een hoog gewicht en is daardoor lang niet geschikt voor iedere wagen. Het gewicht van de vouwwagen ligt daarentegen een stuk lager. Hierdoor kan vrijwel iedere wagen de vouwwagen voorttrekken. Ook op tolwegen hoef je vaak enkel het tarief van de wagen te betalen, terwijl dat bij een caravan natuurlijk anders is. Het blijft echter wel belangrijk om goed te letten op het gewicht van de vouwwagen. Tot 750 kilogram hoef je bijvoorbeeld niet over een aanhangerrijbewijs te beschikken. Eveneens is er dan geen kentekenbewijs noodzakelijk. Uiteraard kan jouw vouwwagen specialist jou adviseren over de compatibiliteit met jouw wagen.
# 2. Comfortabel verblijven
Vouwwagens zijn voorzien van een riant bed met extra veel ruimte. Slapen doe je gemiddeld op ongeveer zestig centimeter van de grond, waardoor koude nachten minder snel aan het comfort toornen. Het biedt extra veel vakantieruimte en staat garant voor een stevig verblijf. De vouwwagens zijn overigens beschikbaar in verschillende groottes. De kleinere modellen zijn er bijvoorbeeld voor twee personen, terwijl modellen voor zeven personen of meer zeker geen uitzondering zijn.
Eventueel kan de basistent ook uitgerust worden met een bijhorende voortent waar je extra spullen in kwijt kan. Natuurlijk voorziet de keuken met gaspit en kraan jou van extra comfort. Een wc en een douche heb je anderzijds weer niet. Maar: wat je niet hebt, hoef je natuurlijk ook niet schoon te maken. Uiteraard kan je gewoon de sanitaire voorzieningen van de camping gebruiken. Die zijn vaak toch een stuk aangenamer dan de kleine ruimtes die caravans jou bieden.
# 3. Eenvoudig opzetten
Dit voordeel haalden we reeds eerder aan maar hoort echt wel enige bejubeling te krijgen. Anno 2018 behoort het eindeloos gedoe met stokken, uitschuiven en monteren immers echt wel tot het verleden. Bij de meeste modellen volstaat het om het frame uit te klappen en de haringen erin te steken. Enkel een eventuele voortent vergt vaak een beetje extra moeite, hoewel ook dat afhankelijk is van model tot model.
# 4. Goedkoper dan een caravan
Waar een vouwwagen zich op comfortniveau situeert tussen een tent en een caravan, geldt dat ook voor het prijskaartje. Zo is de vouwwagen enerzijds wel duurder dan een tent, maar anderzijds toch een stuk goedkoper dan een caravan. Ook hier is veel afhankelijk van het gekozen model en de bijpassende uitrusting. Toch kan je soms ook echte koopjes doen. Zo zijn er regelmatig occasion Combi Camp vouwwagens te vinden, terwijl ook andere aanbiedingen tot de mogelijkheden behoren. Uiteraard laat die besparing zich ook op andere domeinen vertalen. Zo hadden we het reeds over de vaak lagere kosten op tolwegen. Ook het energiezuiniger rijden (minder gewicht en luchtweerstand), de verzekering en de goedkopere stalling spelen in het financieel voordeel van de vouwwagen.
# 5. Eenvoudig te onderhouden
Ook een vouwwagen zal je moeten onderhouden. Dat is niet alleen belangrijk voor de veiligheid maar ook voor de verzekering en voor de garantie. Het gaat om een controle van de toestand van de remmen, de banden, de as en de elektriciteit- en gasinstallatie. Bij intensief gebruik laat je de vouwwagen best jaarlijks aan zo’n controle onderwerpen. Hoewel je ook hier de controle en het onderhoud laat uitvoeren door een professionele partij, zijn zowel de noodzakelijke werken als de kostprijs ervan vaak lager dan bij een caravan.
# 6. Geen problemen in het buitenland
Ook in het buitenland hoef je je geen zorgen te maken. Bij een gewicht lager dan 750 kilogram kan je immers gewoon de Europese weg op. Enkel de originele aankoopnota is noodzakelijk. Dat is toch anders dan bij caravans en vouwwagens met een hoger gewicht. In dat laatste geval is immers ook een eigen kentekenbewijs of een invoerverklaring van de importeur noodzakelijk.
# 7. Gratis pechhulp
Hier is een en ander afhankelijk van jouw verzekeringsformule. Toch bieden sommige pechhulpverzekeraars gratis dekking bij een vouwwagen en hoef je er dus niet extra voor te betalen. De voorwaarde is dan meestal wel dat het gaat om niet-regelmatig gebruik. Toch zijn ook hier verschillen merkbaar. Zo zullen sommige verzekeraars die gratis dekking beperken tot Nederland, terwijl anderen toch een kleine extra maandelijkse som zullen aanrekenen. Meer informatie? Ga dan even langs bij jouw verzekeraar.
Reageren