7 gezonde reistips waar iedereen wat aan heeft

Op reis gaan is een fantastische manier om andere culturen en plaatsen te leren kennen en nieuwe mensen te ontmoeten. Dit zijn zeven tips om van je reis een gezonde onderneming te maken. Zo geniet jij niet alleen, maar je lijf ook.

1.      Eet ten minst één keer per dag verse groenten en fruit

Op reis kan het een uitdaging zijn om verse groenten en fruit in te slaan. Probeer dat toch te doen, want verse vruchten en groenten leveren voedingstoffen die je nodig hebt om gezond te blijven.

Koop bij voorkeur hele vruchten en groenten. Gesneden groenten en fruit kunnen gewassen zijn in vuil water en bacteriën bevatten die je niet wil binnenkrijgen.

2.    Maak een gezonde reistas

Dit hoeft geen enorme tas te zijn. Een toilettas of ander klein tasje voldoet al om een aantal zakjes kruidenthee, wat zaden en pitten, een paar gezonde repen, enkele porties notenpasta en je dagelijkse supplementen in te stoppen.

Denk bij supplementen voor op reis aan probiotica voor je darmen, vitamine C voor je weerstand en magnesium voor je nachtrust.

3.    Neem gezonde snacks mee

Zoals we hierboven al noemden, zijn gezonde snacks ideaal voor op reis. Ze stillen stevige trek en weerhouden je ervan om naar snoeprepen of zakjes chips te grijpen. Naast noten en gezonde repen kun je bij gezonde snacks ook denken aan geroosterde kikkererwten en fruit.

Kies fruit dat niet snel beurs wordt, zoals een appel of peer. Je kunt ook een bakje met fruitsalade maken en dat meenemen voor onderweg. Een avocado of een gekookt eitje is ook een geweldige snack voor onderweg. Neem dan ook een zakje zout en peper mee om deze producten op smaak te brengen.

4.    Verlaat je vakantieadres niet zonder een eiwitrijke maaltijd

Een eiwitrijke maaltijd zorgt ervoor dat je niet snel naar ongezonde snacks grijpt als je onderweg bent. Verlaat je vakantiewoning dus niet zonder een verzadigend ontbijt. Denk aan Griekse yoghurt met noten, zaden en pitten.

Ook een groenteomelet is een heerlijk en vullend ontbijt of een verzadigende lunch. Net als een bord havermout waaraan je noten, bessen, banaan en ander fruit hebt toegevoegd.

5.    Skip de snacks en drankjes in het vliegtuig

De snacks die de stewards en stewardessen rondbrengen, zitten vol witmeel, zout en conserveringsmiddelen. Behalve een lekkere smaak voegen ze werkelijk niets toe aan je gezondheid.

Voor de drankjes in het vliegtuig geldt vaak hetzelfde. Die zitten meestal vol suiker en kun je dus beter vermijden.

Breng liever je eigen snacks mee en vraag om water zonder ijs of heet water voor thee. Gebruik een theezakje van je favoriete kruidentheetje en geniet ervan aan boord van het vliegtuig.

6.    Drink water

Water drinken is één van de belangrijkste dingen om te doen als je op reis bent. Vooral als je met het vliegtuig reist en de lucht in de cabine droog is. Terwijl je het jezelf comfortabel probeert te maken tijdens de vlucht, vergeet je gemakkelijk om water te drinken.

Uitdroging kan zorgen voor hoofdpijn en moeheid. Dat wil je natuurlijk voorkomen als je op vakantie bent. Zorg dus dat je toegang hebt tot schoon drinkwater en koop het desnoods in flessen als het niet schoon uit de kraan komt.

7.    Check de restaurants van tevoren

Als je gezond uit eten wil, check het restaurant dan van tevoren. Bijvoorbeeld via Tripadvisor. Lees de beoordelingen en bekijk de menu’s om te zien wat ze serveren en of het vers en gezond is.

Niet alleen geniet je in een goed restaurant meer van het eten. Je eet ook gezond voedsel van de beste kwaliteit. Je doet je lijf het meeste plezier als je alle gefrituurde gerechten links laat liggen en kiest voor een grote portie groenten en vis of vlees van de grill.

Als dessert kun je denken aan vers fruit of yoghurt. Wat dacht je bijvoorbeeld van romige Griekse of Turkse yoghurt met walnoten en honing? Zo geniet je volop van lekker eten en ben je op vakantie ook nog gezond bezig.

Reageren