6 praktische tips voor als je voor de eerste keer gaat backpacken

Reizen zonder vastomlijnd doel. Alleen de hoognodige spullen meenemen. Zien wat en wie er op je pad komt. Spanning, avonturen, onverwachte ontmoetingen en onbekende plekken… Zijn dat allemaal trefwoorden die jou aanspreken en bij je passen? Dan kan backpacken voor jou geweldig zijn! Dit zal een ervaring worden die je je leven lang niet meer vergeet. Doe je winst met de 6 praktische tips voor als je voor het eerst gaat backpacken.

  1. Ga af op je eigen gevoel

Maak van de eerste reis als backpacker een onvergetelijk succes. Probeer niet overal beren op de weg te zien en neem adviezen van bezorgde moeders en oma’s met een korreltje zout. Blijf wel altijd luisteren naar je eigen gevoel. Dat bedriegt je maar zelden.

  1. Reisdocumenten van te voren kopiëren

Grote en zware rugtassen hoef je niet mee te nemen als je tijdens het backpacken een onderkomen hebt gevonden. Deze laat je gewoon achter in je hostel. Het is wel handig om van al je reisdocumenten een kopie mee te nemen. Neem een papieren variant mee, maar ook een kopie op je telefoon of in de cloud. Zo zit je niet direct omhoog in het geval van een diefstal en ook hoef je niet altijd je paspoort mee te nemen tijdens de tochten die je maakt.

  1. Boek alleen de eerste overnachting

Natuurlijk is het stiekem misschien best een beetje spannend om de eerste keer zonder uitgestippeld plan op reis te gaan. Veel bagage, volle rugtassen met proviand en meer dan genoeg kleding- en toiletspullen geven een prettig gevoel. Voor alle nachten een slaapverblijf regelen geeft ook een stukje rust. Toch is dit uiteindelijk niet wat je wilt als je gaat backpacken. Is dit wat bij jou past en volgen er nog meer van deze reizen, dan hoef je ook de eerste overnachting niet meer te boeken. Voor een eerste keer kan het wel een ontspannen gevoel geven. Zo heb je voor de eerste nacht wat zekerheid, en kun je vanaf daar je plan trekken.

  1. Kijk goed welke rugtassen er verkrijgbaar zijn

Rugtassen zijn er in allerlei soorten en maten. Een goede backpack is wel een aanrader. Deze zijn niet heel goedkoop, dus voor de allereerste keer kun je kijken of je hem misschien van iemand kunt lenen. Zorg er wel voor dat je echt een goede pasvorm hebt. Dit kan schouder- en rugklachten voorkomen. Kies bij voorkeur voor een rugtas met veel verschillende vakjes. Altijd handig voor pasjes, drinken, wat eten en een portemonnee.

  1. Geen volle rugtas mee

Heb jij het ook weleens meegemaakt? Je nam een koffer mee op vakantie en bij thuiskomst bleek dat je de helft van de bagage niet had gebruikt. Zeker tijdens backpacken wil je dat niet laten gebeuren. Kijk kritischer dan kritisch als je je rugtas inpakt en bedenk je: heel veel spullen kun je op de bestemming ook gewoon aanschaffen. Zorg ervoor dat je het hoognodige mee hebt, maar kleding en boeken vind je op bestemming ook echt wel. Medicatie, malariapillen en DEET kun je beter wel meenemen van huis. Zo weet je dat je goede kwaliteit bij je draagt.

  1. Niet langer aarzelen, maar gewoon vertrekken

Altijd even spannend zo’n eerste keer. Geloof echter: het komt goed. Zou je echt iets vergeten zijn, waar zijn tegenwoordig geen winkels? Krijg je last van heimwee, dan ben je zo weer thuis. Maak van deze eerste keer backpacken de reis van je leven en geniet!

 

Reageren