6 budget reistips voor studenten

Een deel van de tieners die hun middelbare school afmaakt opteert voor een tussenjaar. Een jaar geen school of studie en werken aan jezelf. Veel van de mensen die een tussenjaar nemen kiezen ervoor om een paar maanden te werken om geld te verdienen en daarmee op wereldreis te gaan. Reizen is nu eenmaal duur… Erg jammer voor de jongeren die er wél voor gekozen hebben om gelijk door te studeren. Een studie vergt veel tijd en daarnaast is het niet goedkoop om te studeren. Veel tijd en geld voor een verre reis blijft er niet over. Betekent dit dan dat je als student niet kunt reizen? Nee! Het tegendeel is waar. Reizen hoeft echt niet duur te zijn. Met een paar handige tips kun je ook als student comfortabel reizen. Wij hebben 6 budget reistips voor studenten op een rijtje gezet!

#1 Kies je bestemming zorgvuldig

Ok, je hebt tijd vrijgemaakt voor een reis. Nu is het zaak om een bestemming te kiezen. Wanneer je niet veel budget hebt, is het belangrijk om deze bestemming zorgvuldig uit te kiezen. Stel je voor je hebt een budget van 20 euro per dag (leefgeld). Deze 20 euro is in een wereldstad als Rome zo op. In een stad als Boekarest kun je met deze 20 euro misschien wel twee dagen doen. Een handige tool om te bekijken hoe duur het is om ergens te ‘leven’ is Numbeo. Je voert simpelweg de bestemming in en krijgt de gemiddelde prijzen van producten te zien.

#2. Doe aan vrijwilligerswerk

De grootste kostenpost is vaak de accommodatie. Hotels en Airbnb’s kosten in veel plekken een vermogen, terwijl je op deze plekken vaak alleen slaapt. Gelukkig is er een manier om gratis te overnachten. Via websites als Helpex en Workaway kun je reageren op advertenties van mensen die opzoek zijn naar vrijwilligers. Hoe werkt het? Jij helpt desbetreffende persoon met +- 3 uur werk per dag en je krijgt gratis een dak boven je hoofd. In sommige gevallen zijn zelfs 1 of meerdere maaltijden inbegrepen. Een ander pluspunt van deze manier van reizen is dat je op deze manier veel meer onder de locals bent. De werkzaamheden zijn erg divers. Zo zul veel dierenasiels voorbij zien komen, maar ook grote bouwprojecten en kindertehuizen. Er is vast een advertentie die je aanspreekt!

budgettips student 2

Lees ook: Workaway: waar moet je op letten?

#3. Boek je reis van tevoren!

Een andere grote kostenpost is logischerwijs de reis. Na het lezen van tip 1 ben je waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat deze ’goedkope plekken’ zich vaak verder weg bevinden. Dit betekent dat de reis duurder is. Een manier om op de reis te besparen is het van tevoren boeken. Via websites als Skyscanner kun je eenvoudig ‘scannen’ naar de goedkoopste data en je (vlieg)reis voordelig boeken!

#4. Kies voor alternatieve vervoersmogelijkheden

Vliegtuigen en taxi’s zijn natuurlijk comfortabel. Wel zijn deze vervoersmiddelen vaak erg prijzig. Wanneer je echt geen voordelig vliegticket kunt vinden – en je bestemming niet té ver weg is – dan kun je altijd opzoek gaan naar alternatieve vervoersmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan de trein, de bus of de ferry. Ook kun je kijken op Blablacar.nl. Dit is een website waar mensen ritten aanbieden. Dit kan een rit zijn van bijvoorbeeld Utrecht naar Amsterdam, maar ook langere ritten als Brussel-Barcelona en Zagreb-Athene vind je hier terug. Je betaalt vaak een schijntje van de prijs van een vliegticket en de reis is nog leuk ook. Waarschijnlijk zit je met andere reizigers in de auto met wie je reisverhalen en tips uit kunt wisselen!

budgettips student 3

Lees ook: Blablacar: dit zijn de voor- en nadelen!

#5. Studentenkaart

Een andere tip: Neem je studentenkaart mee! Ook al is deze in het Nederlands, kun je hem alsnog op veel plekken in het buitenland gebruiken. Je scoort er geen gratis overnachting mee, maar wel kortingen op onder andere vluchten, treinreizen en musea. Op meer dan 125,000 plekken in 133 landen over de wereld krijg je korting met je studentenkaart. Vergeet deze dus vooral niet in je portemonnee te stoppen!

#6. Reis samen met iemand

Hoewel alleen reizen een onvergetelijke ervaring is, kan het wel wat duurder uitpakken. Wanneer je op budget bent kun je het beste met zijn tweeën reizen. Bijvoorbeeld met je partner of met een goede vriend. Een tweepersoonskamer is vaak een stuk goedkoper dan een eenpersoonskamer én ook kun je in het restaurant gebruik maken van speciale menu’s voor twee personen.

Zijn we nog tips vergeten? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Reageren