6 bezienswaardigheden in Athene

Qua grootte kan Athene wellicht niet concurreren met steden als Barcelona, Parijs of Londen. Toch is de Griekse hoofdstad razend populair onder de Nederlanders. Als tussenstop onderweg naar een van de eilanden of gewoon als bestemming voor een zonnige stedentrip. Vliegtickets voor Athene zijn spotgoedkoop en de zon schijnt er het grootste gedeelte van het jaar. Welke bezienswaardigheden in Athene moet je beslist zien? Wij hebben er 6 op een rijtje gezet!

Akropolis

1. De Agora

Athene staat natuurlijk vooral bekend om de monumenten uit de Griekse oudheid. De Agora is een plein dat vroeger gelde als het centrum van het oude Athene. Hier werden markten georganiseerd, militaire parades, theatervoorstellingen en de eerste democratische verkiezingen. Vandaag de dag is het een groot park waar nog enkele monumentale gebouwen staan. Vlakbij de Agora vind je overigens ook de Toren der Winden. Dit is een 12 meter hoge toren welke uit de tijd voor Christus stamt. Vroeger werd de toren gebruikt als windwijzer. Nu is het een prachtig monument waar je nog steeds de verschillende windrichtingen op kunt aflezen.

2. De Akropolis

Een absolute must tijdens een bezoekje aan Athene is natuurlijk de Akropolis. Deze wereldberoemde tafelberg is hét symbool van Griekenland en de populairste bezienswaardigheid van Athene. De tafelberg is maar liefst 156 meter hoog en je vindt er historische gebouwen zoals het Erechteion, de tempel van Nike, het theater Dionysus en natuurlijk het wereldberoemde Parthenon. Vanaf de Akropolis heb je een onwaarschijnlijk mooi uitzicht over de stad. Het is een flinke wandeling om de top te bereiken, maar dit is het dubbel en dwars waard. Enige nadeel: het is hier vaak ontzettend druk. Je kunt dus het beste vroeg in de ochtend gaan!

3. Nationaal Archeologisch Museum

Dit museum werd in 1866 gebouwd om de Oudgriekse kunst op te slaan. Nu is dit het grootste oudheidkundige museum van Griekenland en zelfs een van de grootste ter wereld. Het gebouw waar het museum in zit is een bezienswaardigheid op zich. Een indrukwekkend neoclassicistisch gebouw met een oppervlakte van maar liefst 8000 vierkante meter. Je vind meer dan 11.000 objecten in dit museum. Objecten uit de Griekse oudheid, maar ook objecten uit de prehistorie. Ook leuk om te weten: tussen 1 november en 31 maart kun je het museum telkens op de eerste zondag van de maand gratis bezoeken!

4. Het Syntagmaplein

Athene overview

Een van de meest belangrijke pleinen van Athene is het Syntagmaplein. Dit plein ligt midden op het meest drukke kruispunt van Athene en hier is altijd wel wat te beleven. Je vindt hier onder andere het Griekse Parlementsgebouw. Het gebouw zelf is niet echt mooi vormgegeven, maar omdat het zo gigantisch is, is het toch indrukwekkend om te zien. Dit plein is overigens ook geregeld het toneel van demonstraties en stakingen.

Lees ook: Eilandhoppen in Griekenland: 5 handige tips!

5. Varvakios Agora

Plaka

Ook wanneer je van shoppen houdt, ben je in Athene op het juiste adres. De winkelstraat Athínas is de grootste winkelstraat van Athene. Naast winkels, staan hier ook twee gigantische markthallen die al sinds de 19e eeuw volop gebruikt worden. Je kunt hier elke dag (behalve op zondag) terecht voor producten uit de streek. Denk aan kaas, wijn, maar ook vis, vlees en andere lokale specialiteiten. De manier van handelen is als volgt: je mag eerst proeven, dan wordt er in overleg een prijs afgesproken en mag je het product kopen. Precies zoals het hoort op de markt. Het is hier erg gezellig en je kunt hier prima een ochtendje vertoeven. Wel raden we je aan om geen slippers of sandalen aan te trekken. Bij de vlees- en viskramen kan de vloer namelijk behoorlijk smerig en nat zijn.

6. De wijk Plaka

We sluiten dit lijstje af dé gezelligste wijk van Athene: Plaka. Dit is hét toeristische centrum van de stad. Je kunt hier heerlijk eten, op het terras zitten en toeristische winkeltjes bezoeken. Verwacht alleen niet te veel van de winkels, aangezien de meeste erg overpriced zijn en de kwaliteit van de producten niet erg hoog ligt. Desalniettemin is dit een erg gezellig gedeelte van de stad. Hier kun je pas echt de sfeer van Athene proeven!

Ontdek Plaka tijdens deze leuke tours:Ben jij weleens naar Athene geweest? Zo ja, wat vond jij ervan? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Reageren