5x voorbereiding om je emigratie soepel te laten verlopen

Steeds meer Nederlanders besluiten hun geluk in het buitenland te beproeven. Een korte vakantie in een mooi land leidt dan ook steeds vaker tot een definitieve emigratie. Ze laten het koude kikkerlandje achter zich en gaan een nieuw begin tegemoet. Maar bij zo’n emigratie komt nogal wat kijken. Met deze handige tips zorg je ervoor dat jouw emigratie soepel verloopt.

Laat belangrijke documenten vertalen

Veel mensen die besluiten te gaan reizen of zelfs emigreren zitten vaak met onzekerheden wanneer het om hun papieren gaat. Want wanneer is een officieel document rechtsgeldig, en hoe zorg je ervoor dat jouw Nederlandse documenten ook in een ander land rechtsgeldig zijn? De rechtsgeldigheid van Nederlandse documenten in het buitenland is vaak een lastig onderwerp. Dit soort documenten kun je het beste door een beëdigd vertaler laten vertalen. Op deze manier heeft het vertaalde document dezelfde juridische kracht als het Nederlandse origineel. Alleen door de Nederlandse rechtbank beëdigde vertalers, zoals bij Fairlingo, mogen dit soort vertalingen uitvoeren: je kunt dit dus niet zomaar door een ‘standaard’ vertaler laten doen.

Vraag voldoende informatie aan

Voordat je belangrijke zaken in werking zet, is het goed om te weten waar je aan toe bent. Je kunt dan ook altijd uitgebreide pakketten met informatie aanvragen bij het consulaat van het land waar je naartoe wilt verhuizen. Hierin kun je allerlei belangrijke items vinden zoals bijvoorbeeld de rechtsgeldigheid van bepaalde Nederlandse documenten, wet- en regelgeving en ook hoe zaken zoals bijvoorbeeld subsidies geregeld zijn.

Vraag DigiD aan

Het feit dat je naar een ander land verhuist betekent niet dat je helemaal los staat van de Nederlandse overheid. Er zal hoe dan ook gecommuniceerd worden, en om deze communicatie op te vragen is het belangrijk om vooraf een DigiD aan te vragen. Met je DigiD kun je vanuit ieder land inloggen om te kijken welke belangrijke meldingen er voor je klaarstaan vanuit Nederland: een update over de terugbetaling van je studieschuld bijvoorbeeld.

Meld je emigratie

Het is ook altijd belangrijk om je emigratie bij de gemeente waarin je op dit moment woonachtig bent te melden. Geef aan dat je naar een ander land gaat verhuizen, en geef indien mogelijk een correspondentieadres op.

Overal afmelden

Vervolgens is het belangrijk om je voor alle Nederlands lopende zaken af te melden. Denk bijvoorbeeld aan (zorg) verzekeringen en bankrekeningen, maar ook aan eventuele abonnementen op kranten, tijdschriften of op de sportschool. Vanaf dit punt ben je vrij om te gaan en staan waar je maar wilt!

Reageren