5 zaken om mee te nemen als je met de auto op vakantie gaat

Met de auto op vakantie gaan geeft een vrijheid die je niet hebt met andere vormen van vervoer. Maar het zorgt ook voor meer eigen verantwoordelijkheid. Is er een probleem met de auto, dan is dat jouw probleem. We bespreken vijf zaken om mee te nemen als je met de auto op vakantie gaat.

Startbooster

Er niets vervelender dan op reis geconfronteerd te worden met een accu niet meer wil starten. Zeker als het buiten koud is, kan dat ervoor zorgen dat accu’s minder makkelijk starten. Daarnaast kan het natuurlijk ook gebeuren dat je je lichten aan laat staat en je accu leegloopt. Of er zit een lek in de elektriek van de auto waardoor de accu snel leegloopt. Om ervoor te zorgen dat je dan tóch verder kunt rijden, kun je investeren in een zogenaamde startbooster. Dat is apparaat met een kleine, krachtige accu die op één moment een hoge startstroom kan leveren, waardoor auto’s waarvan de accu leeg is opgestart kunnen worden. Voor een personenauto heb je een 12V startbooster nodig.

Verbanddoos en veiligheidshesjes

De regels voor wat een auto aan boord moet hebben in het kader van veiligheid, verschillen per land. Het is mogelijk dat je bij een controle in het buitenland, of in het geval van pech of een ongeluk, niet alles bij je blijkt te hebben wat nodig is. Dat kan je mogelijk een boete opleveren. In Nederland moet je (als je alarmlichten niet functioneren) een gevarendriehoek bij je hebben. Maar in België moet je bijvoorbeeld ook een veiligheidshesje aan boord hebben voor de bestuurder. In Oostenrijk is ook een verbanddoos verplicht. Controleer dit dus goed voor vertrek en koop de eventueel ontbrekende artikelen.

Volle powerbank

Voor de veiligheid is het verstandig om een volle powerbank bij je te hebben. Wanneer je met pech of een ongeluk langs de weg komt te staan, kan het best een tijdje duren voordat je geholpen wordt. Je wilt dan nog wel bereikbaar zijn en kunnen bellen. Als je je telefoon niet meer kunt opladen in de auto, dan komt die powerbank zeer goed van pas.

Reservesleutel

Reservesleutel

Lang niet iedereen denkt eraan om de reservesleutel van de auto mee te nemen wanneer men op vakantie gaat met de auto. Maar dan sta je wel mooi te kijken als je ver van huis je enige autosleutel verliest. Zorg dat je één sleutel ‘op de man’ hebt en één in de bagage die je op je bestemming mee de auto uit neemt of in de zak van een passagier om de kans te verkleinen dat je ze allebei kwijtraakt of er een opsluit in de auto.

Zaklamp

Pech gebeurt niet alleen bij daglicht, helaas. Als je ook in het donker rijdt, moet je erop voorbereid zijn dat je ook in het donker problemen aan je auto moet kunnen oplossen of je weg moet vinden naar hulp. De flitser van een smartphone geeft daar onvoldoende licht voor en bovendien is het verstandig om de accu van je telefoon niet sneller leeg te laten lopen dan strikt noodzakelijk. Die heb je hard nodig als communicatie- en navigatiemiddel, zeker in geval van nood.

Een goede voorbereiding is belangrijk. Dat is geheel in je eigen belang en dat van je passagiers. Zo kun je ook met een geruster hart met de auto op vakantie gaan!

Reageren