Op vakantie wil je kunnen ontspannen. Maar aan alles wat onbekend is, kleeft enige spanning, en het is nu eenmaal zo dat je soms als toerist op je hoede moet zijn. Juist daarom is het belangrijk om je goed voor te bereiden op je reis, zodat je een zo veilig mogelijke vakantie in het buitenland kunt hebben. We geven een aantal tips voor hoe je dat kunt doen.
Wat zegt het ministerie over je vakantiebestemming?
Het eerste wat je moet checken voordat je weggaat of voordat je je vakantie überhaupt boekt, is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dit is gemakkelijk online te vinden als je erop googelt. In dit reisadvies geeft het ministerie aan hoe veilig ze je bestemming achten, of er regio’s zijn waar het onveiliger is en wat de mogelijke dreiging is waar je rekening mee moet houden. Vaak is men erg voorzichtig en moet je je er niet geheel door laten afschrikken, maar het reisadvies kan je wel een indicatie geven van welke gebieden je beter kunt vermijden.
Verdiep je in je vakantiebestemming
Naast wat het ministerie zegt over je bestemming, is het wijs om je zelf wat verder te verdiepen in de situatie ter plekke. Op een website als Wikitravel kun je informatie vinden over hoe je veilig kunt blijven op de bestemming van je keuze. Waar moet je wanneer niet komen? Waar is er sprake van veel criminaliteit? Welke scams worden veel gebruikt en moet je waakzaam voor zijn? Zijn er tips over hoe om te gaan met het lokale verkeer? Hoe kun je je het beste gedragen of kleden ter plekke en waar moet je niet over praten? Dit is waardevolle informatie om een veilige vakantie te kunnen hebben. Let op: kijk niet alleen naar het land als geheel, maar ook naar de pagina’s over de specifieke plekken die je bezoekt.
Volg het nieuws over je bestemming
In de aanloop naar je vertrek én ter plekke is het verstandig om het nieuws over je bestemming te volgen. Wat speelt er ter plekke? Zijn er actuele spanningen? Heeft er een natuurramp plaatsgevonden? Ga op zoek naar recente nieuwsberichten over je bestemming om de meest actuele situatie te kennen. Op basis daarvan kun je inschatten of het überhaupt verstandig is om te gaan en als je wél gaat, waar je ter plekke rekening mee moet houden om uit gevaar te blijven.
Niet met veel bezittingen over straat gaan

Helaas ben je op veel bestemmingen een gewild doelwit als toerist voor kleine criminaliteit, zoals zakkenrollerij. Toeristen zijn vaak makkelijk te herkennen en dragen doorgaans geld en mogelijk ook een camera bij zich. Het is zaak om te voorkomen dat iets te stelen valt. Probeer een eventuele camera zo veel mogelijk buiten zicht te houden, draag enkel kopieën van je documenten bij je en stop je portemonnee zo veilig mogelijk weg voor zakkenrollers. Zorg ook dat er niet veel contant geld in je portemonnee zit. Je kunt beter op stap gaan met een creditcard. Er zijn overigens ook creditcards met een reisverzekering waarmee je meteen goed verzekerd bent op vakantie.
Voorzichtig met openbare wifi
Vaak ben je op vakantie op zoek naar wifi om optimaal gebruik te kunnen maken van je smartphone, zodat je appjes kunt versturen, posts kunt doen op sociale media of dingen kunt opzoeken. Wees echter waakzaam voor onbeveiligde openbare wifi. Daarmee zet je de poort open voor hackers, en als die eenmaal in je smartphone zitten, kunnen ze onder andere bij je bankzaken en allerlei andere persoonlijke gegevens. Probeer daarom alleen gebruik te maken van beveiligde wifinetwerken waar niet jan en alleman op kan.
Belangrijk is bovenal dat je niet je hele vakantie bezig bent met je onveilig te voelen, want dan komt er van ontspannen natuurlijk weinig terecht. Je hebt niet alles onder controle, maar dat wat je zelf goed kunt voorbereiden, draagt bij aan een gevoel van veiligheid. Tenminste, als je de tips die je opdoet ook daadwerkelijk in de praktijk brengt in plaats van eigenwijs te zijn. Kortom: doe dus niet alles maar op de bonnefooi, maar zorg er zelf voor dat je je niet onveilig hoeft te voelen.
Reageren