5 tips met de auto op vakantie in Frankrijk

Frankrijk is al lange tijd de meest populaire bestemming voor Nederlandse vakantiegangers. Dat is niet verwonderlijk, omdat het land zoveel mogelijkheden biedt om van je vrije dagen te genieten. Als je de vrijheid wilt van eigen vervoer om bijvoorbeeld een van de wijnroutes te zien, is de auto natuurlijk het meest praktisch. Zorg dat je wel de reis goed voorbereid en alle papieren in orde hebt. De Franse politie kan zich zeer formeel opstellen ten opzichte van buitenlandse automobilisten. Zijn je verzekeringspapieren op orde? Je autoverzekering vergelijken om te kijken of deze nog voldoet aan je wensen is mogelijk ook weer eens nodig.

Houd rekening met de volgende 5 zaken

1. Verplichte aanwezigheid in de auto

Net als in ons land is het te allen tijde verplicht om een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in je auto te hebben. In Frankrijk geldt dat echter ook voor een alcoholtest. Hiermee kunnen bestuurders bij twijfel zelf testen of ze achter het stuur mogen. Tot op heden levert het ontbreken van een tester geen boete op maar een waarschuwing. In Frankrijk geldt een grens van 0,5 promille om te mogen rijden, bij een rijbewijs dat minder dan 3 jaar geleden is behaald, is dat echter 0,2 promille.

2. Zorg dat je de verkeersborden kent

Over het algemeen zijn de verkeersborden in Frankrijk vergelijkbaar met die in Nederland. Er zijn ook echter een paar borden die wij niet kennen. Neem geen risico om hierdoor verrast te worden en te gaan twijfelen over de betekenis. Op het internet zijn er voldoende sites waar je snel en efficiënt kan zien wat de verschillen zijn. Kijk bijvoorbeeld bij de ANWB.

5 tips met de auto op vakantie Frankrijk

3. Pechhulp in Frankrijk

Frankrijk kent geen landelijke hulpdiensten voor pech onderweg. Als je onverhoopt hiermee wordt geconfronteerd, is het verstandig om gewoon de ANWB te bellen. Via de alarmcentrale wordt dan met een lokale wegenhulp contact opgenomen die je naar een garage zal slepen. Langs de snelweg mag er in Frankrijk namelijk uit veiligheidsoverwegingen niet gesleuteld worden. Als jij lid bent van een pechhulpdienst in Nederland heeft die vaak ook de mogelijkheid tot een Europese dekking. Als je vaak in het buitenland rijdt, is dit zeker het overwegen waard.

4. Verkeer in Frankrijk

Er zijn dagen dat de verkeersdrukte in Frankrijk extra groot is, zoals bij het begin en het einde van de vakanties. Zorg dat je hierop voorbereid bent als je deze periodes niet kan ontlopen. Zeker in de zomer is het een noodzaak om voldoende water in de auto te hebben. Wist je overigens dat het door feestdagen altijd zeer druk is richting het noorden begin maart? Filemeldingen hoor je ieder kwartier op Radio Vinci, FM 107.7.

tips met de auto op vakantie in Frankrijk

5. Brandstoffen

Veel verschil is er niet met de Nederlandse pompen, maar let er wel op dat euro 95 nauwelijks nog te krijgen valt langs de snelwegen. Dit is vervangen door E 10. Deze brandstof bevat 10% bij-ethanol. Kijk voor de zekerheid even of jouw auto geschikt is om te rijden op E 10. Dat kan heel eenvoudig door even te kijken op e10check.nl. Veel plezier op vakantie!

Reageren