5 tips voor een geweldige roadtrip!

Heb jij voor deze zomer als plan om op een roadtrip te gaan? Je kunt met een groep vrienden allerlei steden in Europa bezoeken, of met een busje door heel Frankrijk reizen. We schreven al eerder over de mooiste autovakanties in Europa en we zullen je in dit artikel een paar handige tips geven waarmee je zo’n soort vakantie nog leuker en gemakkelijker maakt.

1. De route

Plan goed welke route je gaat rijden. Zorg er voor dat de route efficiënt is, bij een bepaald gebied wil je natuurlijk zo veel mogelijk zien zonder dat je er midden in de roadtrip nog een keer terug moet gaan. Voorkom dus dat je achteraf iets bent gepasseerd wat je graag nog had willen zien. Hou er rekening mee hoeveel kilometers je gaat maken per dag. De gouden regel bij roadtrips is dat je tussen de 200 en 300 kilometers per dag kan afleggen en daarbij dus ook leuke dingen kunt bezoeken. Zorg dus voor de leukste tussenstops!

2. Vreemde verkeersregels

De verkeersregels in het buitenland zijn vaak anders dan de regels die wij in Nederland hebben. Sommige van deze regels zijn voor ons heel vreemd en daar houden wij dan ook op het eerste oog geen rekening mee. Laat je niet verassen en doe onderzoek naar verkeersregels van landen waar je naar toe gaat! Een aantal voorbeelden:
– In Duitsland is het verboden om stil te staan op of naast de Autobahn, zelfs als je een lege tank hebt. Ook mag je in Duitsland op de snelweg zo hard rijden als je wilt.
– Als je een bril draagt, is het in Spanje en Zwitserland verplicht nog een extra bril bij je te hebben.
– In Spanje moet je in sommige steden je auto parkeren aan de kant van de weg waar de huizen oneven huisnummers hebben. Nu klinkt dit misschien al reeks, maar dit moet alleen op de oneven dagen van de maand!
– In Zweden moet je altijd (24/7) je verlichting aan hebben.

3. Verplichtingen

Zorg dat je voldoende voorbereid bent op de reis. Zo kun je er bijvoorbeeld bijna niet onderuit komen dat je tol moet betalen. Denk er ook aan dat je een gevarendriehoek, Veiligheidshekjes en verbanddoos in je auto hebt. Verder is het verstandig altijd bereikbaar te zijn in het geval van nood.

4. Autocontrole

Zorg ervoor dat je autoverzekering op orde is. Daarnaast wil je natuurlijk niet midden in de reis autopech hebben. Zorg ervoor dat je je auto vlak voor de trip laat checken of dat hij op tijd een beurt krijgt. Tank de auto vol voordat je gaat. Verder is het belangrijk dat de auto een sleepoog heeft, anders kan deze niet weggesleept worden mocht je toch pech hebben.

5. Pech tijdens de reis

Mocht je toch pech krijgen, rijd dan direct met de auto naar de vluchtstrook. Doe dit in een soepele beweging en geef gewoon richting aan. Zet je gevarenlichten aan, stap uit en doe een veiligheidshesje aan. Eventueel zou je nog een gevarendriehoek een stuk achter de auto kunnen zetten, dit is niet verplicht. Informeer de alarmcentrale (+31 70 314 14 14 of 088 2692 888 in het buitenland) en wacht achter de vangrail tot deze arriveren. Blijf nooit in de auto zitten en ga nooit midden op de vluchtstrook stilstaan!

Reageren