5 praktische tips voor jouw autovakantie

De autovakantie wint ieder jaar weer meer populariteit. Het vrije gevoel wat zo een reis je geeft is onbeschrijfelijk. Ga je dit jaar een rondreis maken door Amerika of wordt het een onvergetelijke roadtrip door Europa? Het is belangrijk om veilig en goed voorbereid op reis te gaan. Zeker wanneer je van plan bent om veel kilometers te gaan maken doe je er goed aan om van tevoren een uitgebreide checklist na te lopen. Hier volgen 5 praktische tips voor als je op autovakantie gaat.

Plan een duidelijke route

Neem van tevoren goed de tijd om je route te bepalen. Zo kan je een goede inschatting maken van het aantal kilometers die je zal maken met de auto en het aantal uren je op de weg zal zitten. Zo kan je ervoor kiezen om de route naar je volgende of eindbestemming op te splitten in kleine stukjes. Zo voorkom je dat je een lange dag in de auto zit. Zeker met kinderen is het fijn dat de reistijd niet langer dan 6 uur achter elkaar is. Check van tevoren ook waar op de route de beste stopplaatsen zijn om naar het toilet te gaan of wat te eten.

Laat de auto checken

Niemand wilt tijdens zijn vakantie met pech langs de kant van de weg staan. Ga voor zekerheid en laat je auto voor vertrek nog een keer goed controleren. Zijn er onderdelen van de auto aan vervanging toe, zoals bijvoorbeeld de voorruit? Dan raden we je aan de voorruit te laten vervangen. Zorg tevens ook voor een goede bandenspanning en vul alle vloeistoffen voldoende bij. Kleine reparaties als een autoruit laten vervangen of bijvoorbeeld je ruitenwissers vervangen, zie je snel over het hoofd. Het is echter wel fijn als alle onderdelen van je auto in perfecte staat zijn voordat je vertrekt. Zo kom je onderweg niet voor nare verrassingen te staan.

auto-vakantie-2

Vertrek nachts

Heb je een lange autorit voor de boeg? Vertrek dan na middennacht. Zo zullen de kinderen het grootse gedeelte van de rit doorslapen. Het is een stuk rustiger op de weg en bij tankstations waardoor je vlotter door kunt rijden naar je eindbestemming. Let er wel op dat je zelf van tevoren genoeg uren slaap pakt en op tijd afwisselend met andere bestuurders tijdens het rijden.

Brandstof

Wat voor brandstof verbruikt je auto? Het kan soms wat verwarrend zijn maar in andere landen kan benzine of diesel weer een hele andere benaming hebben. In Oostenrijk wordt bijvoorbeeld benzine bij de pomp ‘Super’ genoemd. En in Tsjechië kan diesel als ‘Mazot’ aangegeven worden. Let daarom goed op wat je bij het tankstation in de auto gooit. Een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Vind jij een roadtrip ook zo leuk? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Heb je zelf geen auto en wil je toch graag door Europa reizen? Lees dan ons artikel over BlaBlaCar.

Reageren