De 5 must sees van Friesland

Het is een provincie met verborgen schatten. Wanneer je een echte cultuur- en natuurliefhebber bent, is Friesland the place to be in Nederland. Bewonder de mooiste zonsondergangen en ontdek wat er zo bijzonder is dat het op de Werelderfgoedlijst staat. In dit artikel lees je 5 must sees van Friesland.

De Waddeneilanden

Maar liefst vier van de vijf Waddeneilanden behoren tot de provincie van Friesland .Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog dragen bij aan het feit dat Friesland de mooiste natuurrijke omgevingen biedt om te bezoeken. Voor de meeste eilanden hoef je nog geen uur met de boot te varen, waarna je de hele dag kan fietsen of wandelen. Een extra tip: in het plaatsje Hollum op Ameland kun je de mooiste zonsondergangen bewonderen.

zonsondergang friesland

Staten en Stinzen

Tijdens de Middeleeuwen was Friesland voorzien van honderden terpen. Op deze terpen werden zogenaamde stinzen – stenen torens met dikke muren – gebouwd om de bewoners te beschermen. Veel zijn inmiddels afgebroken, maar een aantal zijn ook uitgebreid tot wooncomplexen van de adellijke bewoners. In de vorm van kastelenen, buitenplaatsen en landgoederen zijn de Staten en Stinzen een ware attractie in Friesland. Lees meer over deze bijzondere bezienswaardigheden op de website van stichting Staten en Stinzen.

Fries ballonfeesten

Wat veel mensen niet weten is dat Joure internationaal bekend staat als ‘Balloon City’. Elk jaar wordt er hier namelijk een ballonnenfeest gehouden waarbij er rond de 35 luchtballonnen tegelijkertijd de lucht in gaan. Tijdens dit evenement doen er vaak ook buitenlandse luchtballonnen mee om hun land te vertegenwoordigen. Het is elk jaar weer een hele happening en daarom ook een hele gezellige dag!

De Elfstedentocht

Helaas is het al 20 jaar geleden dat de Elfstedentocht voor het laatst is gereden, maar dat betekent niet dat er helemaal niets mee gedaan wordt. Naast schaatsen is het namelijk ook de tocht der tochten op de fiets. Als je een beetje doortrapt, kun je de tocht in een dag fietsen. Voor de genieter is het aan te raden om er wat langer over te doen en er een vakantie in Friesland van te maken. Rondom de meeste steden van de tocht zijn er leuke bungalowparken te vinden waar je goedkoop kunt overnachten om de volgende dag weer verder te fietsen.

Het Woudegemaal

Het Woudegemaal in Lemmer is het grootste stoomgemaal ter wereld en prijkt met een plaatsje op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het bijna 100 jaar oude gemaal wordt vandaag de dag nog steeds ingezet om het waterpeil van de Friese wateren te verlagen. Het is daarom een echte aanrader om het bezoekerscentrum te bezoeken tijdens de draaidagen van het gemaal. Zeker wanneer ze het gemaal onder stoom brengen om de bedrijfsvoering van het stoomgemaal te kunnen garanderen, is het de moeite waard.

Reageren