5 mooie fietsroutes op de Veluwe

De Veluwe is het grootste aaneengesloten natuurgebied in ons land. De oppervlakte is maar liefst 1.000 km2. Het is een zeer afwisselend gebied waarvan het grootste gedeelte bestaat uit naald- en loofbossen. Maar ook heide en zandverstuivingen (de grootste in Europa) behoren bij de Veluwe. Aan water is er geen gebrek, overal in het gebied zijn beken en vennen te vinden. Aan de grens van de Veluwe is het Veluwemeer gelegen. Dit is een van de mooiste watersportgebieden in ons land.

De Veluwe verkennen doe je bij voorkeur met de fiets als je echt wilt genieten van de rust en ook veel wil zien. Als je op zoek bent naar een nieuwe fiets, is het verstandig om een elektrische hybride fiets te kopen. Een elektrische hybride fiets is ideaal voor een kort ritje, maar ook voor een lange tocht over de Veluwe. Hieronder staan een aantal mooie opties.

1. Nunspeet, 57 kilometer

De parkeerplaats vind je bij het landgoed Staverden. Van hieruit ga je een van de mooiste landgoederen in Nederland verkennen: Kroondomein Het Loo. Het is tevens het grootste (en bekendste) landgoed in ons land. Het gebied ademt werkelijk historie uit als je over de rustige weggetjes en fietspaden gaat. Er is een grote biologische diversiteit en afwisseling tussen bos en heide. Het Verscholen Dorp maakt ook deel uit van de tocht. In de Tweede Wereldoorlog werd dit bewoond door onderduikers. De bekendste hiervan was zonder twijfel Godfried Bomans.

Tijdens de Bronstijd (15 september tot 25 december) is er een aangepaste route. Deze wordt op de kaart aangegeven door de rode bolletjes.

2. Nieuw Milligen, 47 kilometer

De tocht begint bij Rabbit Hill van Landau. De weg leidt naar Putten en je kan ervoor kiezen om daarmee de helft van de route af te leggen. Als je terug fietst naar Nieuw Milligen moet je op een pittige rit rekenen. Hier in de West Veluwe kom je door mystieke en grillige bossen en zal je je zeker kunnen voorstellen dat reizigers zich hier vroeger niet altijd op hun gemak voelden. Vangaad de dag heb je niets te vrezen. Een elektrische hybride fiets is hier geen overbodige luxe. De wegen zijn in het algemeen goed, maar je zal af en toe een stukje moeten lopen over een zandweggetje,

Onderweg kom je voldoende horeca tegen, onder meer in Putten en Garderen.

De Veluwe

3. Beekbergen, 31 kilometer

Deze korte tocht is beslist een van de mooiste. Het startpunt is de parkeerplaats aan de Lage Bergweg in Beekbergen, vlakbij Apeldoorn. Water en bossen staan er op het programma. Hier vind je de grootse watervallen in Nederland en ook de oude watermolen in Beekbergen. De bossen zijn indrukwekkend. Omdat je langs het Apeldoorns Kanaal rijdt, is water echt de hoofdmoot van deze fietstocht. De modeltuinen van het Hooge Land zullen je zeker verrassen en om alles te zien heb je meerdere uren nodig

4. Bennekom, 45 kilometer

De Fietser in Ede is het logische vertrekpunt voor deze route. Het achterland van Ede is zeer gevarieerd. Hier zijn er mooie bossen en een schitterend meertje, waar je zeker even een rustpauze moet nemen. Het graf van de oude jager is een monument en uitkijkpunt ineen. De route is onlangs vernieuwd en is daarbij extra goed aangeduid.

Het parkeren op de Fietser kost € 5 per dag. De parkeerplaats sluit om 17.00 uur en is op maandag niet beschikbaar. De route is echter ook uitstekend te doen vanaf het NS-station Ede Wageningen.

De Veluwe fietsen

5. Nunspeet, 109 kilometer, 2 dagen

Als je een groter deel van de Veluwe wilt zien, is een tweedaagse tocht vanaf NS-Station Nunspeet een mooie optie. De eerste dag ga je richting noord en oost. Je komt langs bossen, weilanden, randmeren en uiterwaarden. Een bezoek aan de leuke stadjes Elburg en Hattem hoort bij deze dag. De dag eindigt in Heerde en je kan van hieruit je bestemming voor de nacht gaan zoeken. De tweede dag is bestemd voor het Kroondomein Het Loo. Een beschrijving hiervan vind je bij nummer 1 op deze lijst.

Tip: Zorg altijd voor een fiets die in goede conditie is als je een dergelijke tocht begint. De routes zijn soms pittig en een elektrische hybride fiets kan dan een uitkomst zijn.

Reageren