5 manieren om met je fiets op vakantie te gaan

De fiets kan een functioneel voertuig zijn om op dagelijkse basis mee naar je werk te komen, maar je kunt er ook op het gebied van vakantie en recreatie plezier van hebben. Een fietsvakantie geeft je de mogelijkheid om te genieten van je omgeving en de buitenlucht en tegelijkertijd actief te zijn. We bespreken vijf manieren om je fiets op vakantie te gaan. Interesse in een fietsvakantie? Koop op Bikester de complete uitrusting voor tijdens de fietsvakantie.

Achter op de auto

De meest gangbare manier om de fiets mee te nemen is natuurlijk door middel van een fietsendrager achter op de trekhaak van de auto. Zeker wanneer je van plan bent vaker met de fiets op vakantie te gaan, kan zo’n fietsendrager (en een trekhaak als je die nog niet hebt) een goede investering zijn. Maar let op: houd er rekening mee dat fietsendragers een bepaald draagvermogen hebt en dat dit niet per se overeenkomst met hoeveel fietsen je er technisch gezien op kwijt kunt. Elektrische fietsen zijn namelijk zwaarder dan gewone fietsen. Op een fietsendrager voor vier gewone fietsen passen in principe maar twee elektrische fietsen.

In de caravan of camper

Ga je met de caravan of de camper op vakantie, dan kun je natuurlijk ook de fiets meenemen. Als je hem goed vastzet, kan dit namelijk gewoon in de caravan of de camper. Op je bestemming zet je je fiets gewoon buiten. Vergeet hem natuurlijk niet goed op slot te zetten, zeker als je gaat slapen of even weg bent. Dankzij je fiets kun je nu leuke dagtripjes maken op de fiets op je bestemming!

In de trein

Ook als je met de trein gaat, kun je de fiets meenemen. Dat is natuurlijk een duurzamere keuze dan met de auto gaan. Je kunt dan de trein nemen naar een startplek elders in binnen- of buitenland en van daaruit je fietsvakantie starten. Om je fiets mee te mogen nemen in de trein, moet je een apart kaartje kopen voor je fiets. Bij de NS kost een dagkaart voor de fiets 7,50, maar moet je wel buiten de spits reizen als je je fiets wilt meenemen. Voor internationale en buitenlandse treinmaatschappijen moet je even de website van de vervoersmaatschappij in kwestie raadplegen voor meer informatie over het meenemen van je fiets in de trein.

Manieren om met je fiets op vakantie te gaan

In het vliegtuig

Wil je een fietsvakantie houden ergens ver weg, dan is er de optie om met het vliegtuig te gaan en je fiets als ruimbagage in te checken. De fiets moet dan zo goed mogelijk ingepakt worden en waar mogelijk gedemonteerd worden om hem compacter te maken. Wat de kosten zijn die hierbij komen kijken hangt sterk af van de vliegmaatschappij en het gewicht van de fiets. Overweeg echter wel of je niet gunstiger uit bent als je op je bestemming een fiets zou huren. Of je moet natuurlijk erg gehecht zijn aan fietsen op je eigen, vertrouwde fiets.

Van huis uit

De laatste optie in ons lijstje is de meest eenvoudige, maar zeker niet meest gekozen optie: gewoon op de fiets vertrekken van huis uit. Natuurlijk bevindt je vakantie zich dan niet op grote afstand van je woonplaats, maar je kunt het zo gek maken als je zelf wilt als je tijd en de benen ervoor hebt. Het bied je de flexibiliteit om te gaan waar je wilt zonder rekening te hoeven houden met waar je auto staat, of waar je de trein of het vliegtuig moet nemen.

Heb je nu ook opeens heel veel zin in een fijne fietsvakantie? Begin alvast met plannen en je fiets gereedmaken!

Reageren